Hlavní obsah

Bumbal jak Brumbál. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětem ve škole to vykládat nemůžete. Při hodinách českého jazyka je třeba udržovat zdání, že rodná řeč je posvátná a úctyhodná. Dorost v lavicích ale přesto tuší, co jeho kantor ví a má to jako odborník podložené: čeština je nejkrásnější ve svých nejrozpustilejších patrech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Jenom těch nadávek, co dokážeme říct! Neexistuje ve spisovné řeči slovo, které by mělo tolik synonym jako v řeči nespisovné kretén. Nebudu vám je tu vypisovat, vzpomenete si sami. A kdo si chce rozšířit slovní zásobu, ať se podívá do Šmírbuchu jazyka českého od Patrika Ouředníka.

Nebo ta úsloví! Mám tchána z Moravy, rozšafného a šikovného, který mě tuhle sledoval, jak se snažím něco dělat rukama. „Neblbni, bude to vypadat jak z kozepíče patrontaška,“ pravil a můj vnitřní češtinář zaplesal okouzlením (můj vnitřní rukodělník ovšem plakal).

O sprosťárnách a úslovích toho už odvážnější bohemisté napsali mnoho. Vždyť vedle Šmírbuchu máme ještě nejméně dva další slovníky nespisovné nebo nekonvenční češtiny. Za svůj vlastní objev ale pokládám takzvané univerzální jazykové nabíječky.

Hrával však často. Sloupek Štefana Švece o hereckém umění Josefa Kajetána Tyla

SALON

Netušíte? Jsou to první půlky přirovnání, za které můžete přidat cokoliv a bude to fungovat. Dejme tomu „ožralej jak…“. Dán, samozřejmě. Slíva. Ale klidně třeba baloňák. Paladin na bojišti. Krabička od tiktaků. Nafukovací tramvaj. Máte nepřeberně možností, co si dosadit za „ožralej (nadranej, lízlej, sťatej) jak…“, a ve většině případů to bude znít skvěle. Nadranej jak závodní houpačka. Sťatej jak palindrom.

Univerzálních jazykových nabíječek je dost. „Blbej jak…“ Taky: „Má ránu jako…“ Anebo klidně: „Čuměl jak…“

Zvlášť půvabná je jejich demokratičnost. Vhodně doplnit je dokážou univerzitní profesoři i dělníci od pásu, doktorky filosofie i prodavačky v Lidlu. Jediným měřítkem je míra přirozené jazykové tvořivosti, která není skoro nikdy dána školou. Netvořiví lidé je nepoužívají vůbec, ti běžní je doplňují podle starých vzorců („čuměl jak puk“, „blbej jak pučtok“), nejznamenitější si tvoří vlastní variace. Čuměl jak Hitlerovo varle. Má ránu jako bikini na Mont Blanku.

Čeština je nejkrásnější ve svých nejrozpustilejších patrech. A víte co? Možná bychom to měli říkat i dětem ve škole. Jednak by je hodiny bavily a krom toho by jim začalo být jasné, že rodná řeč je posvátná a úctyhodná.

Reklama

Související témata:

Související články

Sova. Sloupek Štefana Švece o Alžbětě II.

V telenovele, kterou je pro nás život britské královské rodiny, byla Alžběta II. primářem Sovou. Doyenem, k němuž všichni vzhlížejí, který musí řešit jejich...

Akné Smetana. Sloupek Štefana Švece

Jsou věci, pro které neexistuje hezké pojmenování. Třeba nežit. Uher, akné, vřídek, furunkl, sršeň, beďar – žádné z těch slov není krásné. Žádné nepojmenovává...

Výběr článků

Načítám