Hlavní obsah

Ruben Östlund: Věřím, že bohatí lidé jsou milí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se o něm jako o mistrovi sociální kritiky, který si nebere servítky. Je ale i skvělým filmařem. O čemž svědčí fakt, že hned dvakrát vyhrál Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Švéd Ruben Östlund ji naposledy získal za snímek Trojúhelník smutku. Ten vstupuje do českých kin 6. října. Čeští diváci si s ním ale budou moci popovídat o pár dnů dříve.

Trojúhelník smutkuVideo: Aerofilms

 
Článek

„Věřím, že bohatí lidé jsou milí. Úspěšní lidé jsou často velmi sociálně zdatní, jinak by nebyli tak úspěšní. Stále existuje mýtus, že úspěšní a bohatí lidé jsou hrozní, ale to je reduktivní. Naopak, je to asi nepřesnější popis toho, jak vypadá náš svět,“ komentuje svou tvorbu osmačtyřicetiletý tvůrce.

A evidentně se mu to daří. Jeho poslední černá komedie zaujala diváky nejen v Cannes. Kritici si její celosvětový úspěch vysvětlují tím, že Östlund jednoduše má schopnost utahovat si tak trochu ze všech, ale přesto ke svým postavám nikdy neztratit empatii.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ruben Östlund se Zlatou palmou z Cannes

Patří k nim i jedni z hlavních hrdinů Trojúhelníku smutku, kapitán luxusní jachty v podání Woodyho Harrelsona a jeho partner v opravdu vtipných dialozích, ruský zbohatlík, v podání Zlatka Buriće.

Foto: KVIFF, Bez zdroje

MFF KV 1999. Velký zájem filmových fanoušků na festivalu vzbudil Woody Harrelson, mimo jiné herecká hvězda z filmů Takoví normální zabijáci nebo Lid versus Larry Flynt.

Distributorem filmu pro Česko je společnost Aerofilms. Ta také umožní českým divákům unikátní věc. Ve středu 28. září se budou moci režiséra Östlunda zeptat na vše, co je zajímá. Setkání proběhne v rámci online streamu. Do akce budou zapojena kina po celé republice. Debatu pak bude živě z pražského kina Světozor moderovat umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Karel Och.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám