Hlavní obsah

Rowlingová napsala román, kde zavraždí postavu kvůli údajné transfobii

J. K. Rowlingová napsala román The Ink Black Heart, který je součástí série detektivek psaných pod pseudonymem Robert Galbraith. Podle médií vykazuje značnou podobnost s jejím životem.

Foto: Profimedia.cz

J.K. Rowlingová

Článek

Spisovatelka v roce 2020 napsala na internetu svůj názor na neologismy typu „lidé, kteří menstruují“ a zdůraznila, že je proti diskriminaci a nikoho neodsuzuje. Od té doby se stala terčem nenávisti aktivistů. Nadávali jí, vyhrožovali jí znásilněním a smrtí.

Rowlingovou kritizovali i herci z Harryho Pottera, např. Daniel Radcliffe a Emma Watsonová, ale jejich kolega Jason Isaacs se jí naopak zastal. Názory se podle něj mohou různit, ale odmítl, že Rowlingová je špatný člověk.

V její novince se objevuje postava Edie, která vytvoří oblíbený internetový kreslený seriál. Následně je obviněna z rasismu a transfobie a trollové a fanoušci se do ní pustí. Je jí vyhrožováno zabitím a znásilněním. Nakonec ji někdo skutečně zavraždí.

Aktivisté zveřejnili adresu Rowlingové. Nic nezákonného, uzavřela policie

Zahraniční

Herečku Watsonovou osočili z antisemitismu

Evropa

Britská média upozorňují na do očí bijící podobnost s autorčiným životem, ale Rowlingová to spíše popírá, jde prý o velkou náhodu.

„Měla bych opravdu vysvětlit, po těch věcech, co se staly minulý rok, že tohle není jejich ztvárnění,“ uvedla.

„Já jsem tu knihu napsala předtím, než se mi na internetu přihodily jisté věci… Říkala jsem svému manželovi, že myslím, že to každý bude chápat jako odpověď na to, co se mi stalo. Ale tak to skutečně nebylo.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám