Hlavní obsah

Aktivisté zveřejnili adresu Rowlingové. Nic nezákonného, uzavřela policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Skotská policie uvedla, že nebude podnikat žádné kroky proti třem aktivistům za práva translidí, kteří loni v listopadu protestovali před domem spisovatelky J.K.Rowlingové v Edinburghu. Autorka ságy o Harrym Potterovi si stěžovala na to, že aktivisté skrze fotografie zveřejněné na Twitteru účelově odtajnili adresu jejího bydliště. Důvodem mají být její údajně nenávistné názory vůči lidem s odlišnou sexuální identitou, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Britská spisovatelka Joanne Rowlingová

Článek

Podle Rowlingové se aktivisté dopustili takzvaného „doxxingu” –⁠ tedy šíření soukromých informací o někom se zlým úmyslem.

Na fotkách, které aktivisté zveřejnili na sociálních sítích, údajně schválně pózovali tak, aby byla adresa jejího sídla viditelná.

Fotka byla po dni smazána a skotská policie nyní uvedla, že po důkladném šetření došla k závěru, že k žádnému nezákonnému jednání nedošlo.

Upadla v nemilost

Spisovatelka žijící převážně ve skotském Edinburghu loni uvedla, že si je jistá, že se ji její odpůrci snaží „zastrašit” za to, že „obhajuje práva žen na základě pohlaví”.

Naráží tím na svůj dlouhodobě zastávaný názor, že existují pouze dvě pohlaví (angl. sex). Za údajnou transfobii je kritizována od června roku 2020, kdy na sociálních sítích sdílela článek nazvaný „Názor: Jak stvořit spravedlivější postcovidový svět pro lidi, kteří menstruují“.

Škola odstranila z názvu jméno Rowlingové kvůli sporům o dvou pohlavích

Zahraniční

Autorku zjevně pobavila použitá terminologie. „Lidé, kteří menstruují. Jsem si jistá, že bývalo slovo pro tyhle lidi, pomozte mi: Wumben? Wimpund? Woomud?“ napsala do komentáře s narážkou na anglické slovo woman (žena).

Po vlně nesouhlasných reakcí dodala: „Pokud neexistuje pohlaví, pak neexistuje ani přitažlivost mezi osobami stejného pohlaví. Pokud neexistuje pohlaví, pak je prožívaná realita žen na celém světě vymazána. Znám a miluji transsexuály, ale vymazání pojmu pohlaví zbavuje mnohé z nich možnosti smysluplně diskutovat o svém životě. Říkat pravdu není nenávistné.”

Do Rowlingové si kvůli sexuálním menšinám rýpl další herec z Harryho Pottera

Koktejl

Snaha domoci se většího soukromí za pomoci policie se navíc proti Rowlingové rychle obrátila. Jak praví takzvaný Efekt Streisandové, pokus o skrytí nějaké informace vede naopak k jejímu většímu rozšíření. Kvůli medializaci celé kauzy je nyní snazší než kdy předtím si adresu jejího bydliště najít.

Reklama

Výběr článků

Načítám