Hlavní obsah

RECENZE: Z podrazáka spasitelem. Lokiho proměnil seriálový zub času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Božský antihrdina z Asgardu druhou řadou eponymní série dovršil svou cestu marvelovským vesmírem. Dobyvatel se proměnil v zachránce, který ve spleti chaotických multiverzí přišel o lstivé úmysly, aby dovršil své velké poslání.

Foto: Disney+

Cestování časem vyžaduje příkladnou garderobu. Loki a Mobius se zastaví i na veletrhu v roce 1893.

Článek

Ne vždy má kladný vývoj původně záporných postav kýžený efekt. Pokud by bůh zrady a falešností zůstal věrný svým kouskům, možná by jeho popularita rostla doteď. Na druhou stranu o příliš bodů u komiksu chtivého publika nepřišel. Stále jde o jednu z nejoblíbenějších postav v kánonu.

Daleko víc než absence špatností Lokiho trápí čas. Přesněji jeho tok v nekonečné větvi realit a multiverzí, které se zrcadlí a zvýrazňují v šesti dílech seriálového pokračování.

Esence cest do minulosti či budoucnosti vždy tkvěla v tom, že ačkoliv tvůrci třímají v rukou nekonečné možnosti, vytyčí hranice, přes které nejdou. To jediné se v celkem vydařeném epilogu velké postavy nepodařilo dostat pod kontrolu. Jde o konstantní problém Marvelu, který prostupuje nejedním filmem či seriálem.

Foto: Disney+

Owen Wilson a Tom Hiddleston své dialogy neskutečně posouvají a působí, jako by spolu hráli už věky.

V odlehčeném pojetí dobrodružství kolem Úřadu časových odchylek tak až moc často dochází k chaotickým změnám v čase i prostoru, kdy divák slepě sleduje hlavního hrdinu s vědomím, že zkrátka uvěří čemukoliv, co mu Marvel naservíruje. A užitečná moc Lokiho úměrně roste s další expanzí světů, ve kterých řádí varianty zla.

S trochou fantazie lze všechno. A proto se tvůrčí tým nepouští do detailnější logiky. Tu reprezentují jen a pouze postavy s několika normostranami dialogu, který je tu tesán do kamene bez jakékoliv pochybnosti. Lokimu by místo toho daleko víc slušela jednoduchost a větší důraz na rozvoj dalších charakterů.

RECENZE: Jak se budí komiksové princezny. Akční Marvels v pestrobarevných kostýmech si na hrdinky už jen hrají

Kultura

K tomu totiž seriál disponoval skvělým hereckým jádrem, které by se dalo rozdělit do dvou skupin. V té první táhne famózní chemie mezi Tomem Hiddlestonem a Owenem Wilsonem.

Oba umělci své dialogy neskutečně posouvají a působí, jako by spolu hráli už věky (poprvé a naposledy se potkali ve filmu Woodyho Allena Půlnoc v Paříži). Zábavným doplňkem týmu je také oscarový vítěz Ke Huy Quan, kterému je role Ouroborose šitá na tělo. Víc prostoru by si zasloužila i animovaná umělá inteligence Minutka s hlasem Tary Strongové.

Na druhé straně hrdinného spektra zaujal výkon Jonathana Majorse, který plně využívá návratu v druhé sérii. Funguje jako chladný záporák s potenciálem nahradit Thanose v dlouhodobějším měřítku. K tomu však bohužel nemusí dojít, jelikož Majors čelí v Americe obvinění z domácího násilí a aktuálně zahájené soudní řízení není zrovna marketingovým tahákem pro budoucnost postavy v MCU.

Foto: Disney+

V druhé sérii se vrací také záporák Jonathana Majorse.

Přes ztracené a znovu nalezené časové skoky ale Lokiho loučení funguje solidně. Ve více než pěti hodinách stopáže naštěstí tvůrci předem eliminovali laciné a infantilní vtípky, hráli s citem na divákovi emoce a po dvanácti letech existence postavy ve filmech a seriálech posadili napraveného boha na pomyslný trůn. Ten není dokonalý, ale zajišťuje mu uspokojivé završení cesty, během které se neproměnil v karikaturu sebe sama.

Lokiho velké poslání se možná ze začátku nejevilo natolik poeticky, ale ve výsledku stojí za zhlédnutí i v podobě, kterou možná málokterý fanoušek čekal. Důležité však je, že seriál zůstal zdravě hravý, věrný svému hlavnímu protagonistovi. Veškeré nedostatky se pak časem jednoduše ztratí.

Loki, 2. řada, 6 epizod (Disney+)
USA 2023, 47-59 min. Režie: Justin Benson, Aaron Moorhead, Dan DeLeeuw a Kasra Farahani, hrají: Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Eugene Cordero, Rafael Casal, Ke Huy Quan, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Tara Strongová a další
Hodnocení: 75 %

Proč milujeme filmové zlosyny

Vztahy a sex

RECENZE: Tajná invaze je odhaleným produktem stagnující komiksové značky

Kultura

Reklama

Související témata:
Seriál Loki

Výběr článků

Načítám