Hlavní obsah

RECENZE: Tajná invaze je odhaleným produktem stagnující komiksové značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studio Marvel po řadě úspěchů i nedávných propadácích zřejmě narazilo na špičku ledovce svého upadajícího univerza. Snad i s přispěním přesycenosti diváka barevnými multivesmíry či nemrtvými čaroději si černého Petra vytáhl Samuel L. Jackson a jeho Den nezávislosti naruby. Skrullové skutečně jsou mezi námi, jen nás v šesti dílech nezaujmou prakticky ničím.

Foto: Disney+
Článek

Tajná invaze přitom pracuje s námětem, který filmy i seriály komiksového světa pod hlavičkou společnosti Disney v minulosti rozpracovaly. Za poslední dvě dekády si Marvel podmanil nejednoho fanouška kápě a příliš těsného latexového obleku.

Co ale nevyhnutelně spělo k zásadnímu bodu zlomu fiktivní verze planety Země, tedy odhalení široké populace nezvaných hostů s úmyslem převzít kontrolu, shořelo stejně rychle jako samozvaná revoluce mimozemských bytostí.

Co naplat, že se tvůrci příhodně trefili do doby, kdy jsou v Evropě napadány suverénní státy a vlády zemí stále řeší příliv migrantů z mnoha koutů světa. Obě témata jsou v seriálu rozpracována a snad i šťastnou náhodou se nabízejí jako leitmotiv celé minisérie.

Marvel ale naneštěstí slibný začátek nerozvíjí a raději se obrací čelem k více či méně známým postavám, které mají děj rozhýbat a obohatit minutáž o náznaky špionážního dramatu. S přibývajícím počtem dílů se ale takový záměr obrací v prach podobně jako hrdinové v závěru Infinity War. Vážnosti invaze chybí myšlenka či spásný zvrat. Z mozaiky povstání a nekonečné hádanky, zda se z toho či onoho nevyloupne zelený mužíček, tak nezbývá mnoho.

Stálicí kvality celkem logicky zůstává jen Nick Fury Samuela L. Jacksona. Ten svůj part v rámci daných možností sehraje více než solidně. I po letech v komiksových adaptacích z něj vyzařuje charisma filmového veterána, který v propletencích dějových nelogičností a děr ve scénáři umí chodit s velkou jistotou a výrazem, který se dá přeložit jako uvědomělá rezignace.

Přesně v takovém rozpoložení se ale jeho postava nachází a Jackson to umí náležitě prodat. Jeho dialogy s různými charaktery bez špetky akce se dají označit za to nejlepší v necelých pěti hodinách stopáže. To je ale na seriál o mimozemské invazi málo.

Hříšně nevyužitá je i plejáda vedlejších herců, mezi nimiž nechybí oscarová vítězka Olivia Colman, Hrou o trůny zocelená Emila Clarke nebo skvělý Ben Mendelsohn, který se objevil už v Captain Marvel. Trojlístek sice nepostrádá potřebný čas na obrazovce, postavy jsou ale scenáristicky nedotažené, černobílé a ve větším měřítku až fádní. Velká jména se tak paradoxně mění v nechtěnou sabotáž kvality děje a samozřejmě rozpočtu, který byl i kvůli nim astronomický.

Foto: Disney+

Skrullové jsou mezi námi. Získají kontrolu nad Zemí?

V závěru pak Tajná invaze ani zásadně neposouvá celý marvelovský vesmír, ačkoliv se to více než nabízí. Až na několik momentů by se s trochou fantazie dal seriál z kánonu vypreparovat bez větších škod a kvalita by znovu mohla dostat přednost před kvantitou.

Předmětem doličným číslo jedna je zcela jistě finále šestidílného vyprávění, které celý konflikt uzavře. Laťka v něm padá proklatě nízko a zklamání už není ničím překvapivým. Marvel zkrátka ztratil dech a v tlaku na kadenci nových a nových seriálů a filmů se zastavuje jen těžko.

Komiksovému gigantovi možná paradoxně pomůže až probíhající stávka scenáristů. Studia budou muset upřednostnit opravdu nosná díla a škrtat ta, která zavánějí průměrem a fanoušek je dokouká jen z povinnosti a s páskou přes oko.

Foto: Disney+

Nováčkem v Marvel Cinematic Universe je držitelka Oscara Olivia Colman.

Tajná invaze, 6 epizod (Disney+)
USA 2023, 38-58 min. Režie: Thomas Bezucha a Ali Selim, hrají: Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Emilia Clarke, Cobie Smulders, Olivia Colman, Christopher McDonald, Kingsley Ben-Adir, Killian Scott, Don Cheadle a další
Hodnocení: 50 %

RECENZE: Strážci galaxie se protančili trilogií věrni soundtracku z kazeťáku a duchovnímu otci Gunnovi

Film

Zoe Saldana pro Novinky: Chtěla bych si zahrát muže

Styl

Reklama

Související témata:
Film Tajná invaze

Výběr článků

Načítám