Hlavní obsah

RECENZE: Průměrně odmilovaný Viewegh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírka povídek Michala Viewegha se jmenuje Průměrně zamilovaný muž a jiné povídky, skutečně zamilovaných mužů v ní ovšem najdeme poskrovnu. Spíše narazíme na ty „odmilované“. Jde o další vieweghovskou knížku o erotické a vztahové deziluzi.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Viewegh

Článek

Ačkoli se i v ní setkáváme s obvyklou postavou stárnoucího, víceméně cynického seladona, některé příběhy se této optice vyhýbají. Útlou sbírku povídek otevírá poměrně silný text Tuzexový kozy, v němž se autor vrací do osmdesátých let, do éry svého mládí. Student, pracující v noci na vrátnici Chemapolu, sní o brunetce z kanceláře. Ta ovšem jeho vášeň zmrazí svým prostým konzumním myšlením, a tak mladý muž přichází o iluze ještě dříve, než se poprvé ožení.

Rozpad svého manželství sleduje s odstupem, zcela pasivně, tak trochu blazeovaně a snad s jistým pobavením mnohem starší hrdina povídky Cyklista jde domů. Protože už s léty všechno zažil, ztrácí muž právo na chlapecký úžas, komentuje hořce vypravěč.

Foto: Ikar

Obal knihy

Některé povídky jsou tak krátké, že se dají označit spíše za rozšířenou anekdotu. Příběh o nepovedeném udílení metálu na Hradě vyvolá pousmání, ale povídka Popírající kýčař, jejíž hlavní myšlenkou mělo být ironizování literárních cen, přinesla jen nefunkční fekální humor. Autor se podobných žlučovitých, málo vtipných úletů v posledních letech občas dopouští. Proč to dělá, ví snad jen on sám.

Průměrně zamilovaný muž ale není jen depresivní a sebelítostivý. Přestože většina postav nedosáhne ani po padesátce moudrosti, pošetilí Oskarové chtějí i v pokročilém věku chodit s „holkou z gymplu“, ženské postavy jsou vypočítavé a nevděčné a všichni spolu vedou žabomyší války. Vypravěč si nakonec ponechá i špetku naděje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Viewegh

Podstatou většiny povídek je boj o zachování lidské důstojnosti. A ten se vyhrává nadhledem. Komu nevadí vypadat v šedesáti legračně, už vlastně zvítězil, uvědomuje si vypravěč.

Michal Viewegh: Průměrně zamilovaný muž a jiné povídky
Ikar, 166 stran, 294 Kč
Hodnocení 60 %

Reklama

Související témata:

Související články

Nové knihy: Brdečková, Viewegh a Poláček

Jan Werich byl nejen významný herec, ale také milovník života. A milovníci života, jak známo, bývají obklopeni ženami. Tereza Brdečková proto napsala knihu,...

Výběr článků

Načítám