Hlavní obsah

RECENZE: Ledová princezna zakletá ve slepých uličkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivní román Srdce z ledu spisovatelky Jitky Ludvíkové je pevně spojen s jejím rodištěm a oblíbeným Jindřichovým Hradcem. Na jedné z prvních stran se z lásky k němu vyznala a charakterizovala ho jako svůj jediný domov.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Tato jihočeská destinace je, jak známo, spojena s rybníkem Vajgar. Hraje důležitou úlohu i v knize. Na ostrůvku uprostřed zamrzlého rybníka totiž našli den po divoké silvestrovské noci náhodně dva bruslaři zavražděnou mladou dívku. Ta byla navíc nahá a uvězněná v ledové tříšti. Začalo se o ní mluvit jako o ledové princezně.

Autorka se možná inspirovala skutečnou vraždou z prosince 2008, kdy se mladá žena ztratila z předvánočního večírku a nikdo ji už nikdy živou neviděl. Po třech měsících ji našli rybáři dvacet kilometrů od města. Mrtvou, nahou a svázanou lepicí páskou. Vrah nebyl nikdy vypátrán.

To si ovšem spisovatelka takového literárního žánru nemůže dovolit, protože každá detektivka musí mít své finále, a to důmyslné odhalení vraha. Její výhodou je, že si může vymyslet dějové linky podle sebe a nemusí se striktně držet faktů. Ludvíková děj vede s mistrnou jistotou a prakticky až do konce udržuje čtenáře v napětí. Neustále mu nahazuje udičky a vodí si ho tak, jak chce ona. Většinou do slepých uliček.

RECENZE: Islandský thriller Hluboké soutěsky přivál hanbu v ozvěnách zlých časů

Kultura

Už už si myslíme, že tento kandidát je vrahem, ale po pár stránkách nás spisovatelka přivede k tomu, že to není logicky možné.

A tak to jde dál a dál, každá z výraznějších postav knihy se dříve či později stane podezřelou, ovšem skoro každý se v průběhu děje stane buď nevinným, nebo je zapleten do jiného protiprávního jednání.

Přesto se autorka nevyhne určitým klišé. Především u postav detektiva a jeho kolegyně. Kapitán René Kašmír je takový okresní čert, možná trochu podpantoflák, trochu bručoun, ale v jádru dobrý chlap. Jeho kolegyně Magda Lišková, která je na venkov odejita, je sice hezká, ale také drzá, arogantní a nedisciplinovaná neřízená střela.

Dalším stereotypem, bohužel v detektivkách taktéž zhusta oblíbeným, je vykreslení novinářů jako škůdců poctivě pracujících policistů.

Ale to nejsou nijak výrazné pihy na kráse. Hlavní silou této knihy je překvapivé resumé, což je konec konců u detektivek přece to nejzásadnější.

Jitka Ludvíková: Srdce z ledu
Kalibr, 344 stran, 359 Kč
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Petra Dvořáková polevila v emotivnosti i žertech

Kultura

RECENZE: Veselé i temné historky z londýnských nádraží

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Srdce z ledu - Jitka Ludvíková

Reklama

Související témata:
Jitka Ludvíková
Kniha Srdce z ledu

Výběr článků

Načítám