Hlavní obsah

RECENZE: Islandský thriller Hluboké soutěsky přivál hanbu v ozvěnách zlých časů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návraty do minulosti, do dob, v nichž mají současné vraždy kořeny, patří k tvůrčím metodám islandského autora detektivek Arnaldura Indridasona. Udělal to i v Hlubokých soutěskách, které před časem vydala v českém překladu Moba.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

V domě v Reykjavíku je nalezena zavražděná žena a na jejím stole lístek s telefonním číslem bývalého komisaře Konráða. Policie při vyšetřování zjistí, že ho před časem žena kontaktovala a požádala, aby pro ni našel dítě, které před téměř půlstoletím přivedla na svět a vzdala se ho. Vstřícnosti se však nedočkala, a tak mu zmizela ze života.

Penzionovaný policista Konráð po její násilné smrti lituje, že její žádost odmítl, a je odhodlán to napravit. Spolupracuje na vyšetřování a při tom si dělá pořádek ve svém životě. Ukáže se totiž, že případ je spojený i s příběhem jeho otce, člověka, který svou čest vymáchal v podvodech a nedobrém životním stylu.

RECENZE: Sudetenland. Láska, Němci a dějiny, které Čechy stále děsí

Kultura

Indridasonův styl je bádat ve starých časech, nimrat se v minulosti, hledat souvislosti a příčiny. Tím je originální. Nic přitom nenechá náhodě, je až puntičkářsky důsledný. Svého hrdinu vede k tomu, aby prošel vlastní život, díky čemuž detektivku obdaří dalšími příběhy.

Pouhým slovem snadno navodí temnotu a chlad islandských míst, disponuje vypravěčskou lehkostí. I proto jsou Hluboké soutěsky čtivý, dojemný, přitom neúprosný příběh o hanbě, zoufalství, lítosti a přetrvávajících ozvěnách zlých činů.

Nesluší jim jen jistá těžkopádnost v dialozích, která se tu a tam objeví, zvláště v momentech, kdy některá z postav vyjadřuje nevoli s vyšetřovateli spolupracovat.

Arnaldur Indridason: Hluboké soutěsky
Moba, Tomáš Butala, 303 stran, 319 Kč
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Petra Dvořáková polevila v emotivnosti i žertech

Kultura

RECENZE: Jedna chobotnice a jedna uklízečka. Přátelství, které rozněžní

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Hluboké soutěsky - Arnaldur Indridason

Reklama

Výběr článků

Načítám