Hlavní obsah

RECENZE: Jedna chobotnice a jedna uklízečka. Přátelství, které rozněžní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo, nebylo, zní pohádkově. A takový je i příběh knihy Pozoruhodně bystrá stvoření. Napsala ji debutující Američanka Shelby Van Peltová. Dala v ní dohromady dva zdánlivě nesourodé živočichy, které spojuje (nejen) stáří: chobotnici a uklízečku. Nutno zmínit, že mistrně a dojemně.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Shelby Van Peltová: Pozoruhodně bystrá stvoření

Článek

V českém překladu vyšla kniha na podzim. Na redakční stůl se mi dostala v balíku spolu s dalšími publikacemi, které mají čtenáře před Vánocemi oslovit.

A jelikož mám ráda hezké, až dětské titulky a barvy obecně a neměla jsem náladu řešit další světové problémy, sáhla jsem po ní téměř okamžitě. Vždyť vyprávění postavené na vztahu dvou tvorů v letech, na chobotnici a uklízečce, musí být absolutně geniální, nebo úplně blbé, pomyslela jsem si ještě před přečtením první strany.

Všichni se znají, ale každý má své tajemství

Autorka v něm čtenáře zavádí do prostředí, které důvěrně zná, do amerických maloměst, kde o sobě všichni vědí skoro všechno, kde přátelství má svou cenu desítky let, ovšem každý má nějakou tu svou bolest, tajemství.

RECENZE: Krásný i strašný svět Jana Amose Komenského

Kultura

Sledujete Tovu, jež po manželově smrti začne pracovat v akváriu, protože právě „činnost“, prospěšnost druhým, jí vždy pomáhala překonat osobní strasti. K té největší patří (ne)dobrovolná samota, jež vznikala sice postupně, ale do níž se ráda uzavřela, aby zapomněla, a to hlavně na dávnou ztrátu jediného syna…

A právě zaměstnání ji spojí s obří tichomořskou chobotnicí Marcellusem. Plachý tvor, který se do zajetí dostal nedobrovolně, jak jinak, pochopí jako první z dvojice, že má klíč k tomu, aby Teva začala znovu žít. Rozhodne se, že pro jednou překoná svou povahu, naštvání na lidi a vydá se do akce…

Pozoruhodně bystrá stvoření je kniha, která vás dokáže i díky přemýšlející chobotnici dojmout. A ač jsem od ní původně nečekala vůbec nic, hned první stránka mě přesvědčila, že svůj čas s ní nemarním. Spisovatelka dokázala jednotlivé postavy vykreslit přesvědčivě, stejně schopně si počínala v konstrukci příběhu, který je všechny spojuje a který vyzní až pohádkově.

Máte-li náladu na odpočinek a pokud se vám líbily knihy Muž jménem Ove (Fredrik Backman), Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (Jonas Jonasson), poproste Ježíška, ať vám pod stromeček doručí ještě jeden dárek. Přinese vám něžný příběh, který sice nezmění svět, ovšem pohladí na duši.

Shelby Van Pelt: Pozoruhodně bystrá stvoření
V češtině vydáno: 2023, Ikar
Překlad: Markéta Polochová
Počet stran: 336
Hodnocení: 80 %

Pod stromeček knihu. Od čarodějnic přes geniální chobotnici až po divné děti

Kultura

Švédský spisovatel Jonas Jonasson: Ovlivnil mě Švejk

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Pozoruhodně bystrá stvoření - Shelby Van Pelt

Reklama

Související témata:
Shelby Van Pelt
Kniha Pozoruhodně bystrá stvoření

Výběr článků

Načítám