Hlavní obsah

Pět písní, které usilují o reprezentaci České republiky na Eurovizi v Liverpoolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pět finalistů národního finále letošního ročníku soutěže Eurovision Song Contest se sešlo v pondělí večer ve studiu České televize v Praze a představilo své skladby. Maella, Pam Rabbit, Markéta Irglová, Vesna a Rodan budou na rozuzlení čekat týden. Divácké hlasování skončí v pondělí 6. února a jméno postupujícího bude vyhlášeno následující den. Vítěz bude reprezentovat Českou republiku v květnu v Liverpoolu.

Foto: Lucie Levá

Všichni finalisté národního kola Eurovize, jak se sešli při přímém přenosu z něho.

Článek

Maella do soutěže přihlásila písničku Flood, sama je její autorkou. „Několikrát jsem se zúčastnila songwriting campů, na kterých se píší skladby s dalšími autory. Potom jsem si řekla, že to chci zkusit také sama. A vznikla Flood,“ vysvětlila Novinkám.cz.

„Je to velmi komorní a intimní píseň. Napsala jsem ji rychle, hotová byla asi za dvacet minut. Je o tom, jak často nezvládám emoce, které mě přepadnou, a jak snadno pak mohu ublížit slovy.“

Pam Rabbit se poprvé dotkla dění v Eurovizi, když na ní v roce 2018 vystoupila jako vokalistka Mikolase Josefa, našeho dosud nejúspěšnějšího zástupce. V tom roce skončil v Lisabonu šestý. Pam Rabbit se letos přihlásila s písničkou Ghosting, kterou napsala spolu s Filipem Vlčkem.

„Ghosting je slangový výraz pro ignorování někoho na sociálních sítích, ale vychází ze slova ghost, což znamená duch. Byla jsem ve studiu s Filipem a řekli jsme si, že nechceme pracovat na něčem rozdělaném, ale že spolu zkusíme napsat song od nuly. Text je o týpkovi, který bydlí sám doma a žije tam s ním duch,“ řekla Pam Rabbit.

Markéta Irglová soutěží s písničkou Happy. Tato česká držitelka Oscara z roku 2008 za nejlepší originální píseň žije od roku 2012 na Islandu. Loni se pokoušela dostat na Eurovizi v jeho barvách, byla v národním finále.

„Na Islandu je Eurovize velice oblíbená, lidé jí žijí. Já se k ní ale dostávala postupně. Nejdřív jsem nevěděla, jak její formát chápat, ale potom mě přesvědčilo to míchání kultur i jazyků, které mám strašně ráda. A baví mě, že se každý prezentuje různým stylem, i ta show, kterou zpěváci připravují,“ řekla Irglová Novinkám.cz.

Šestičlenná dívčí kapela Vesna se do soutěže přihlásila s písničkou My Sister’s Crown. Když se skladba objevila na sociálních sítích, fanoušci si za pár hodin všimli toho, že Rusko a Bělorusko ji ke svým příznivcům tímto kanálem nepustily. V těchto zemích není k vidění.

„Je to píseň, jež vytváří neviditelné pouto se všemi, kteří zažívají nějakou nesvobodu. Ať už se na ně valí trendy, se kterými vnitřně nesouzní, ať už se k nim někdo zachová neuctivě a pošlape jejich důstojnost, ať už je to kultura či režim, který diktuje, co člověk může a nemůže. Je to soucit se všemi, kteří zažívají určitý typ nesvobody a podpora pro to, aby se z něj mohli vymanit,“ vyjádřila se k písničce autorka textu a zpěvačka kapely Patricie Kaňok Fuxová.

Jediným mužským zástupcem v českém národním kole je zpěvák Rodan. Do soutěže přihlásil píseň Introvert Party Club, která vznikla na songwriting campu. Kromě něho se na ní autorsky podíleli Jan Vávra, Joe Dolman a Jeppe Engelbrecht. Chtěli jsme spojit veselý a šťastný zvuk s hlubokým, a naopak smutným textem,“ sdělil Novinkám.cz Rodan.

Pět finalistů národního kola představilo své písničky v přímém přenosu na YouTube kanálu a na iVysílání České televize. Celý pořad byl, bůhví proč, veden v angličtině, uváděl jej tak Adam Mišík a rozhovory byly ve stejném stylu. O účast v národním finále se ucházelo více než 170 písní.

Anketa

Jakou písničku byste poslal/a do světa, aby reprezentovala Česko v Eurovizi?
Maella - Flood
7 %
Pam Rabbit - Ghosting
11,4 %
Markéta Irglová - Happy
31,9 %
Rodan - Introvert Party Club
17,1 %
Vesna - My Sister's Crown
32,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1491 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám