Hlavní obsah

Nové knihy: Dvorská, Klíma či Vopěnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná kaskadérka Hanka Dvorská, která dublovala mnoho světových hvězd, rekapituluje ve své biografii životní milníky, ale dívá se i do budoucnosti. Také investigativní novinář Josef Klíma čerpá v knize Milost, pane prezidente ze života a zabývá se tématem prezidentských milostí. Dále v nabídce najdeme velkou knihu detektivních příběhů, ohlédnutí za hudební scénou devadesátých let, ale i publikaci pro první čtení rodičů s dětmi Sofinka a paměť stromů.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Jan Drbohlav: Římská jízda

Král Karel IV. touží změnit svět, k tomu ale potřebuje korunu římského císaře. Boj o moc se ovšem nevede pouze mečem a schopný panovník musí umět válčit i na diplomatickém poli. Ve světě plném intrik to ovšem není snadné; o vládu bojují i zhrzení Wittelsbachové a Karlově korunovaci se ze všech sil snaží zabránit také papež Inocenc. Karlův promyšlený postup sice možná povede k vytyčenému cíli, ale zároveň může způsobit rozkol v jeho vlastních řadách.

Kalibr, 232 stran, 359 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Josef Klíma: Milost, pane prezidente

Prezidentské milosti vždy vzbuzovaly ve veřejnosti malá zemětřesení, bez ohledu na to, kdo byl prezidentem. Sám jsem ale ve svém životě reportéra narazil na řadu případů, kdy si dodnes nejsem jist, zda bych milost udělil, nebo ne, být prezidentem. Někdy je vina jasná, ale překvapivě ji zpochybňují nečekané okolnosti. Jindy jsem pochyboval o tom, kdo je vinen a kdo je oběť, od začátku, přestože podle rozsudku to bylo jasné. A někdy jsem narazil na příběh tak bizarní, že nebylo jasné nic. Tahle kniha hodně vychází ze života. I z toho autorova.

Kalibr, 184 stran, 329 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Hanka Dvorská: Život se mnou pěkně cvičí

Jako filmová kaskadérka dublovala řadu českých hereček (ale občas i herců – třeba Jiřího Mádla ve Snowboarďácích) a má za sebou práci na řadě zahraničních velkofilmů (Letopisy Narnie, Troja, Indiana Jones…).

Dodnes dává přednost pestrosti, rovněž proto, že se díky tomu setkává s řadou různých lidí - sport je pro ni především předávání radosti a energie.

Ve své první knize Hanka rekapituluje dosavadní život, vítězství, pády i zranění, včetně těch „srdečních“. Na každý další den má program. A jsou tu i dlouhodobější plány: v osmdesáti se třeba hodlá znovu provdat!

Labyrint ve spolupráci s Euromedia Group, a. s., 144 stran, 399 Kč

Foto: Labyrint ve spolupráci s Euromedia Group, a. s.

Obal knihy

RECENZE: Hartlovým Gazelám neuniknete

Kultura

Jodi Picoultová: Kéž bys tu byl

Diana O’Tooleová má plán. Ve třiceti se vdá, do pěti let se jí narodí děti, odstěhuje se na předměstí New Yorku a zároveň bude stoupat po kariérním žebříčku. Ještě není zasnoubená, ale ví, že její přítel, lékař Finn, se chystá požádat ji o ruku na jejich romantické cestě na Galapágy – několik dní před jejími třicátinami.

Jenže pak se ve městě objeví neznámý virus a v předvečer odjezdu jí Finn oznámí, že musí zůstat. Přesvědčí však Dianu, aby na jejich vysněnou dovolenou odjela alespoň ona… Ta to neochotně udělá, ale vzápětí se vše pokazí. Celý ostrov je v karanténě, kde Diana uvízne. Zcela izolovaná se musí vydat za hranice své komfortní zóny.

Ikar, 360 stran, 449 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Kolektiv autorů: Velká kniha detektivek

Velká kniha zdánlivě nemožných zločinů je originálním dárkem pro všechny, kteří mají rádi kvalitní detektivní příběhy. V knize najdete nejen klasické záhady zamčeného pokoje řešené geniálními mozky světoznámých detektivů, ale také povídky s nečekanými místy činu a neobvyklými dekoracemi.

Familium, 472 stran, 590 Kč

Foto: Familium

Obal knihy

Radek Diestler: Dekáda naplno

První komplexní zpráva o populární hudbě 90. let v Československu, respektive České republice, vypráví příběh vzniku a proměn sítě hudebních klubů a festivalů, soukromých rádií, hudebních časopisů a televizních pořadů.

Součástí knihy jsou také tematické kapitoly o vybraných hudebních stylech nebo žánrech, které více či méně významnou měrou ovlivnily tvář českých hudebních devadesátek. Dílo uzavírá anketa s významnými personami tehdejšího dění, ať už to jsou hudebníci (Petr Fiala, Blanka Šrůmová, Mardoša, Miroslav Wanek a další), tvůrci hudebních filmů, dokumentů či pořadů (Zdeněk Suchý, Jakub Skalický nebo Petr Zelenka), postavy v pozadí klíčových klubů (Petr Choura) nebo rádií (Jiří Neumann).

65. pole, 400 stran, cena 498 Kč

Foto: 65. pole

Obal knihy

Literární bedekr pro milovníky železnic

Kultura

Michal Stehlík, Martin Groman: Přepište dějiny potřetí

Autoři knihy Přepište dějiny potřetí se tentokrát podívají na zoubek zapomenutým či „přepsaným“ osobnostem našich dějin, jako jsou Alois Rašín nebo Antonín Švehla, a událostem Mnichova 1938 a února 1948, kterým budou věnovány samostatné bloky.

V knize nechybí ani pohled na Východ a česko-ruské vztahy, stejně jako téma hranic a našich sousedů. A protože kniha vychází v roce výměny na Pražském hradě, závěr bude věnován všem našim dosavadním prezidentům, a to pěkně od T. G. Masaryka až po Miloše Zemana.

Jota, 304 stran, 498 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Petra Karina Kamas: Pětatřicítka

Onoho listopadového večera si na tramvajové zastávce jedna pětatřicetiletá, sarkastická, láskou a životem znavená žena uvědomí, že chlapů v jejím životě už bylo skutečně příliš. Výčet jejích tzv. životních omylů je tak bohatý, že nás jimi baví celou knihu. Jak už to tak v knihách bývá, potká naše hrdinka dalšího muže. Zamiluje se (překvapivě). On ji zklame (jak nečekané). Ona se rozhodne změnit život a odjede na druhý konec světa a tam… (světe, div se) potká dalšího chlapa. Kolik životních omylů může jedna žena udělat?

Pointa, 120 stran, 229 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Martin Vopěnka: Sofinka a paměť stromů

Titul patří mezi první čtení a čtení rodičů s dětmi. Když na hrázi rybníka někdo pokácí alej prastarých stromů, prababička je velmi smutná. Stromy pamatovaly její rodiče i prarodiče a jako malá si pod nimi hrála. Sofinka začíná chápat, jak běží čas a že je důležité vědět o svých předcích.

Příběh u dětí rozvíjí vztah ke krajině kolem nás i ke svým vlastním kořenům. A končí s nadějí: žáci místní školy vysázeli za vesnicí novou alej. I Sofinka vysadí svůj první strom – paměť pro budoucí generace.

Práh, 84 stran, 279 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Walter Isaacson: Elon Musk

Jeden z nejvýraznějších inovátorů a vizionářů současnosti. Muž, na jehož urputnost, tvrdost a současně křehkost měla dost možná vliv šikana spolužáků i drsný přístup otce. Život Elona Muska je bezesporu pozoruhodný a vy se o něm můžete dozvědět více v nové biografii od autora světových bestsellerů Waltera Isaacsona. Ta je v češtině od října dostupná jak v tištěné verzi od vydavatelství Práh, tak v audioknižním provedení. Text čte herec a dabér Jakub Saic.

Audioteka, 20 hodin 49 minut, 599 Kč

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

Biografie Elona Muska míří na filmové plátno

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám