Hlavní obsah

RECENZE: Hartlovým Gazelám neuniknete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky, jak tvrdí, se Patrik Hartl učil myslet jako holky. V novém románu Gazely totiž zachytil životy, touhy tří kamarádek, jež chodívaly na gymnázium s jinými jeho literárními hrdiny: Prvokem, Šampónem, Tečkou a Karlem. Mládí je pryč. Padesátka klepe na dveře a ptá se: Co zbylo z vašich plánů? Odpověď hledá asi kdekdo. Kniha se totiž okamžitě po vydání stala nejprodávanější v Česku.

Foto: Petr Hloušek

Spisovatel a režisér Patrik Hartl pokřtil v úterý 17. října 2023 v pražském Jazz Docku svou novou knihu Gazely.

Článek

Hartl na více než čtyřech stech stránkách – kdyby použil větší velikost písma, bylo by jich hodně přes pět set – zručně rozehrává běžný týden Šárky, Karolíny a Heleny. Lékařky, nedobrovolné podnikatelky ve stavebnictví a majitelky fitness centra.

Oddaných kamarádek, které spojuje právě to, že je každá jiná. Všechny ale touží po lásce. Dávno i vědí, že o to, aby byly šťastné, musejí bojovat především samy se sebou… K tomu musejí často řešit nejen (ex)manžele, děti, jež ne vždy ochotně spolupracují v nastolení rodinné pohody.

Patrik Hartl: Krize středního věku mě už nečeká, už bude jen krize starobní

Styl

Možná i díky skutečnosti, že je autor v podobném věku jako jeho hrdinky, jsou popisované dialogy a události velmi uvěřitelné. Stejně jako charaktery četných postav, kterých se kolem Šárky, Karolíny a Heleny točí řádově desítky.

Přijde vám to mnoho? Nebojte se. Hartl je zdatný vypravěč. To, abyste se v ději ztratil/a, nedovolí. V čemž v sobě nezapře zdatného divadelního a filmového scenáristu. Gazely tak románem běží dál, někdy pomaleji, jindy rychleji. Přesně tak, jak jim to okolnosti právě umožňují.

Ani vy jim neuniknete. Tedy, pokud máte podobný žánr rád/a, máte rád/a Hartlův umělecký styl, zklamaná, zklamaný z nich určitě nebudete. Autor jede svou osvědčenou vypravěčskou linii, jen v tomto kusu výrazně zacílil na ženy, nejlépe v podobném věku, jako je on, jako jsou jeho hrdinky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spisovatel a režisér Patrik Hartl pokřtil v úterý 17. října 2023 v Jazz Docku svou novou knihu Gazely. Kniha se okamžitě stala nejprodávanější na trhu.

Přiznám se, že já takzvaná Hartlova cílovka jsem a že jsem si možnost vidět vlastní strasti v jiných kulisách náležitě užila. Hlavně proto, že Gazely řeší trable, které potkávají snad všechny z nás po čtyřicítce: od vrásek přes celulitidu, nedostatek/nechuť k sexu, problémy v práci, touhu žít zkrátka ještě jinak nebo setkání s nemocemi, které někdy nezastavíte…

Chcete-li se odreagovat, připomenout si, že sny kolem maturity jsou sice hezké, jenže dost nereálné, že život máte jen jeden, je jen a jen váš a vždycky bude kolem vás někdo, kdo je na tom hůře…, právě jste našly/i čtivo na podzimní večery (nejen) roku 2023.

Patrik Hartl: Gazely
Žánr: Romány pro ženy
Vydáno: Bourdon, 2023
Počet stran: 448
Hodnocení: 75 %

Martin Hofmann: Tečka má hodně paralel s mým životem

Kultura

Patrik Hartl si již potřetí převzal ocenění Český Bestseller

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám