Hlavní obsah

Legenda o Golemovi znovu ožívá audioknižně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legenda o Golemovi, záhadném hliněném sluhovi rabího Löwa, je neodmyslitelně spjata s historií staré židovské Prahy. Jako taková byla mnohokrát zachycena a zpracována. V roce 1907 se jí nechal volně inspirovat spisovatel a dramatik Gustav Meyrink a vytvořil tak klasické dílo plné mystiky, tajemna a záhad, jednoduše nazvané Golem.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

V jeho případě se ovšem nejedná o prosté vyprávění Golemova mystického příběhu, který se v románu vyskytuje okrajově, spíše jím prochází. Ústřední postavou je rytec Anastasius Pernath, který v pražském Židovském městě okolo roku 1890 prožívá neuvěřitelná dobrodružství na pomezí snu a skutečnosti, reality a fantazie.

Meyrink do knihy začlenil i vyprávění o skutečné, byť neméně legendární postavě staré Prahy, advokátu chudých Františku Uhrovi, které bylo rovněž vícekrát literárně i filmově zpracováno. Je to příběh úspěšného právníka, který zdrcen nevěrou své ženy upadl mezi spodinu ve špeluňce Batalion a nezištně tam pomáhal ztroskotancům odbornými radami.

Meyrink v Golemovi také vypráví příběh loupežníka Václava Babinského, který po odpykání dlouhého trestu za své krvavé zločiny kajícně dožil svůj život jako zahradník v klášteře Karla Boromejského v Řepích.

Oba zmíněné příběhy jsou ovšem příběhy pobočnými. To hlavní se odehrává v rytcově životě plném těžko vysvětlitelných skutečností a souvislostí. I po více než století je tedy Golem kniha velmi přitažlivá a stejnou měrou okouzlující jako znervózňující.

V současné době se dočkala i své zvukové podoby ve velmi zdařilém podání herce Radúze Máchy v režii Nadi Dvorské. Rozhodně stojí za to se do ní zaposlouchat a podniknout tak vzrušující výlet do světa fantazie a tajemna.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Golem - Gustav Meyrink (čte Radúz Mácha)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám