Hlavní obsah

Kulturní happening v metru. Mezi cestujícími se v plném provozu tančil balet či předváděl cirkus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lince A pražského metra mohli cestující ve čtvrtek 2. března potkat členy moderního cirkusu, tanečníky baletu či hudebníky. Iniciativa nazvaná #kulturunezastavis uspořádala za běžného provozu v jednom z vagonů netradiční happening. Uměleckými vystoupeními chtěla upozornit na to, že i v době krize hraje kultura nepostradatelnou roli.

Mezi cestujícími se v plném provozu metra tančil balet či předváděl cirkus Video: Novinky

 
Článek

Čtvrt na tři odpoledne a ve stanici metra Nemocnice Motol už je připravená souprava na cestu přes centrum až do Depa Hostivař. S kamerou nastupujeme do prostředního vozu polepeného cedulemi s nápisy jako třeba „plný vagón umění“.

Uvnitř nás čekají barevně a blyštivě oblečení členové divadelního spolku nového cirkusu Cirk La Putyka. Připojili se k desítkám umělců, které sem svolala iniciativa #kulturunezastavis. Po celý den zpestřovali cestujícím svými vystoupeními jízdu metrem.

Foto: Novinky

Balet v metru

„Chtěli jsme přinést kulturu na hodně netradiční místo, abychom upozornili, že v současné době je kultura velmi důležitá, a možná ještě důležitější než kdy předtím. A to z toho důvodu, že má sílu nám pomáhat se s těmi všemi věcmi kolem vyrovnávat,“ říká iniciátor akce Vít Neznal.

„Věcmi“, které zmiňuje, myslí mimo jiné třeba dopady aktuální ekonomické krize a zdražování. I v těžkých dobách, jako jsou tyto, má podle něj kultura své nezastupitelné místo.

Takto vypadá 200 milionů. Kokoschka se možná stane nejdražším obrazem prodaným na tuzemských aukcích

Kultura

„Chceme ukázat, že není na vedlejší koleji, že hledá cesty, jak se situaci přizpůsobovat, jak ta témata vstřebávat a jak je ztvárnit skrz vlastní médium a vlastní jazyk, který má,“ vysvětluje Novinkám Neznal, který akci organizuje ve spolupráci s Dopravním podnikem.

Vítejte v kulturním vagónu

Do metra za plného provozu posílal postupně na šedesát umělců z nejrůznějších oblastí. Od literatury a divadla, přes stand-upy a slam poetry až po hudbu a výtvarné umění. Mezi cestujícími se tak od ranní osmé hodiny až do pozdního večera zpívá, hraje, maluje či recituje.

Foto: Novinky

Cirk La Putyka na metru A

V naší soupravě dováděli žongléři a akrobatky. V navazujícím spoji jsme zase pozorovali klasický balet v podání sólisty baletu Národního divadla Veaceslava Burlaca s jeho kolegyní.

Ráno doprovázely cestující do práce tóny harmoniky, dopoledne vystoupili například členové improvizačního souboru VOSTO5 a v podvečer zase zahrála violoncellistka Terezie Kovalová.

Foto: Michaela Bartošová

Akrobacie mezi cestujícími

Dějí se tu věci

Lidé na umělce reagovali různě, někteří se o ně příliš nezajímali, většinou je však se zájmem pozorovali či se do vystoupení sami zapojovali.

„Já jsem to vůbec nevěděla, prostě jsem náhodou nastoupila do vagónu a tady se dějí tyhlety věci,“ směje se jedna z cestujících. „Je to skvělé, mně se to moc líbí,“ hodnotí cirkusové překvapení v metru.

Cirque du Soleil se připravuje na debut Kurios show v Londýně

Kultura

Spolu s ní jede podzemní dráhou i partička tří studentů, kteří sem na cirkus přišli záměrně. „My jsme na ně na nástupišti čekali asi půl hodiny, běželi jsme ze školy a vyplatilo se to,“ říká nám jeden z nich.

„Já taky občas zkouším žonglovat, takže ta část se žonglováním se mi líbila. A celkově mi to přijde rozhodně jako zajímavý nápad,“ dodává další z nich.

Foto: Novinky

Jeden ze žonglérů

Na soupravu čekala i mladá maminka se svojí malou dcerkou. S iniciativou okrajově spolupracuje a její aktivity podporuje. „Jsem ráda, že jsme na Motole vagón chytly. Je to úžasné,“ neskrývá nadšení.

„Lidé tleskají, smějí se, užívají si to, je vidět, že jim to něco dává, a to je pro nás strašně důležité. Dokonce se někteří plánují vrátit, třeba až pojedou z práce, počkají si na ten konkrétní vlak, to je krásné. Jestli je aspoň na chvíli to naše kulturní dovádění potěšilo, tak jsem rád,“ uzavírá Vít Neznal.

Scénografka a kostýmní výtvarnice Andrea Králová: Nominace na Českého lva je ohodnocení mé práce

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám