Hlavní obsah

Takto vypadá 200 milionů. Kokoschka se možná stane nejdražším obrazem prodaným na tuzemských aukcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí březnovou neděli možná padne český aukční rekord. S nevídanou vyvolávací cenou 200 milionů korun půjde do dražby obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky Žena a otrok. V nabídce bude celkem 52 uměleckých předmětů v souhrnné vyvolávací ceně 365 milionů korun. Na předaukční výstavu jsme se jeli podívat s kamerou Novinek.

Kokoschkův obraz se možná stane nejdražším dílem prodaným na tuzemských aukcíchVideo: Novinky

 
Článek

Více než pět desítek děl čeká v pavilonu Expo 58 na pražské Letné na nové majitele. Do dražby půjdou 19. března.

„Dovolím si říct, že Česko čeká nejvýznamnější aukce v jeho dějinách,“ vyzdvihuje jedinečnost sbírky nabízených předmětů ředitel Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš.

„Je zde zastoupený výkvět moderního a současného umění, a to nejenom českého,“ přibližuje Lekeš a postupně nám ukazuje největší skvosty, které jsou tu k vidění – třeba obrazy Bohumila Kubišty, Emila Filly, Alfonse Muchy, Toyen či Jeana Alberta Gorina.

Foto: Novinky

Předaukční výstava

V čele prodejní nabídky ale stojí vzácné dílo rakouského expresionisty Oskara Kokoschky nazvané Frau mit dem Sklaven (Žena a otrok), zobrazující autora a jeho někdejší milenku. „Tento obraz patří ke Kokoschkovým nejvýznamnějším obrazům vůbec,“ připomíná ředitel.

Cena astronomická

Jeho dražba začne na české poměry nevídané částce 200 milionů korun (suma je uvedena bez aukční přirážky, která činí 21 %). Prodá-li se, předčí suma dosavadní tuzemský dražební rekord, který drží obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv.

V loňském roce se prodal za víc než 123 milionů korun (uvedeno s dražební přirážkou) na aukci Galerie Kodl.

Foto: Novinky

Kokoschkův obraz míří k aukčnímu rekordu

„Dvě stě milionů je asi pro české poměry cenou astronomickou, nicméně v kontextu významu tohoto díla a jeho kvality, myslím si, že odpovídá realitě,“ míní český galerista, který s uměním obchoduje už 33 let.

Skutečná rarita

Cenu konzultoval například i s Gilbertem Lloydem, majitelem londýnské galerie Marlborough, která Kokoschku zastupovala a pořádala mu výstavy. Na světovém aukčním trhu se podle Lekeše za posledních padesát let objevilo jen několik málo srovnatelných děl.

Foto: Novinky

Díla v pavilonu Expo 58

„Samozřejmě je otázka, jestli se dílo za tuto vyvolávací cenu prodá, nebo neprodá. Nechci předjímat,“ dodává majitel galerie s tím, že šance jsou zhruba padesátiprocentní.

„Myslím si, že by o něj mohl být zájem z USA, Švýcarska, Rakouska či Německa, tedy z míst, kde je jeho dílo velice populární. Samozřejmě bych si přál, aby se do aukce zapojili i čeští sběratelé.“

Žena na výstavě rozbila porcelánového psa bezmála za milion

Koktejl

Otrokářka a její panák

„Na obraze, který malíř namaloval v roce 1920 během svého drážďanského pobytu, je vyobrazena Alma Mahlerová, tehdejší největší krasavice Rakouska-Uherska, s Oskarem Kokoschkou jako panákem a jejím otrokem,“ popisuje, která dvojice je v díle znázorněna.

Foto: Novinky

Alma a Oskar

Malíř měl s Almou, vdovou po skladateli Gustavu Mahlerovi, několik let poměr. „Byl to bouřlivý vztah, ve kterém láska střídala hádky. Alma dokonce čekala s o sedm let mladším Oskarem dítě, neřekla mu to a šla na potrat. Tento obraz je uměleckým zúčtováním Kokoschky se svojí múzou,“ vypráví nám Lekeš před malbou umístěnou za oddělující bezpečnostní páskou.

Oskar Kokoschka - Žena a otrok:

  • obraz z r. 1920
  • olej na plátně
  • autor používal při malbě i své prsty
  • rozměry 92,5 x 109,5 cm
  • vrcholné dílo malířova dramatického expresionismu
  • jedná se o první aukční prodej díla
  • obraz podobných kvalit se na území ČR zatím nedražil

Pohnutý je i osud obrazu samotného. „V roce 1929 dílo v Drážďanech zakoupil významný židovský sběratel Fritz Salo Glaser, ale pod nátlakem ho musel v roce 1942 prodat Hansi Dittmayerovi, podnikateli tehdejšího nacistického Německa. Ten ho před bombardováním města odvezl do Prahy, kde ho získal významný velkostatkář. Jeho rodina dílo vlastnila až do 90. let, a pak ho zakoupil známý český podnikatel. Před asi deseti lety se k němu přihlásili židovští potomci doktora Glasera, takže se částečně musí prodat i na úhradu dědických nároků,“ popisuje Vladimír Lekeš.

Foto: Novinky

Aukce nabídce výkvět moderního a současného umění

Nejdražším Kokoschkovým dílem je portrét markýze Josepha de Montesquiou-Fezensaca, který se v USA vydražil před čtyřmi lety v přepočtu za zhruba 465 milionů korun. V tuzemsku nabídl český zájemce nejvíc za jeho Pohled z křížovnického kláštera – 78,5 milionu korun – a dlouhodobě ho zapůjčil do vídeňského muzea.

Anketa

Mají podle vás vysoké ceny děl v aukcích své opodstatnění?
Ano, díla za to stojí.
14,9 %
Většinou ano, někdy je to možná příliš.
11,6 %
Spíš ne, ceny jsou docela vysoké.
4 %
Určitě ne, částky jsou přemrštěné.
58,1 %
Je mi jedno, za kolik se prodávají.
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 894 čtenářů.

Investice do umění? Někdy stačí zajít na půdu

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám