Hlavní obsah

Podívejte se do míst, kde vznikaly vaše milované filmy a seriály

Chcete vidět, kde se natáčely vámi milované filmy? Milujete z nich určité scény a rádi byste se podívali, i virtuálně, kde vznikaly? Tak přesně pro vás funguje instagramový profil Česká filmová místa. Stojí za ním dva filmoví fandové: David a Lucie. Aktuálně ho sleduje téměř 39 tisíc lidí. Jejich rekordní příspěvek překonal milion a půl zhlédnutí.

Ukázka z filmu Pelíšky

 
Článek

Jaká fotka byla na vašem profilu nejsledovanější?

Nejsledovanější příspěvek bude bezpochyby z filmu Pelíšky, který má přes 72 tisíc lajků a přes 1,5 milionu zobrazení. Na druhé příčce se umístilo Dědictví aneb Kurvahošigutntág, který má přes padesát osm tisíc lajků a více než milion zobrazení.

Další úspěšné fotky jsou třeba z filmů S tebou mě baví svět, Ať žijí duchové!, S čerty nejsou žerty, Tmavomodrý svět, Slunce seno jahody, Samotáři nebo Mission: Impossible - Ghost Protocol s Tomem Cruisem, který se natáčel v Praze.

Lze z toho něco vysledovat?

Obecně bychom řekli, že nejúspěšnější jsou kultovní filmy, které skoro všichni znají. Když nafotíme film, který tak moc známý není, nemá takový ohlas ani u našich sledujících.

A jak si vlastně vybíráte, kam pojedete?

Výběr filmů, které nafotíme, je převážně podle naší oblíbenosti, ale snažíme se dbát na to, aby byl film oblíbený. A jelikož často jezdíme po výletech, snažíme se v daném místě či po trase najít lokaci natáčení některého z nich.

Jindy zase jedeme přímo za filmem, ale vždy to spojíme i s výletem. Kam a jaký film jedeme nafotit, si tak vybíráme sami, ale do budoucna se bezpochyby nebudeme bránit tipům sledujících.

Vidíte ho před tím?

Nechceme fotit filmy, které jsme nikdy neviděli. To by potom ztratilo to „kouzlo“. To, že člověk přijde na místo, které zná z filmu, a měl o něm určitou představu… Často to pak na místě vypadá úplně jinak, než jsme vlastně čekali.

Jsou na překážku vašich výletů kilometry, tedy vzdálenost lokality od vašeho bydliště?

Kilometry pro nás překážkou nejsou, jelikož velmi rádi cestujeme. Když však jedeme napříč republikou, vždy se snažíme nafotit filmů více.

Máte i místa, u nichž si říkáte: Jednou tam vyrazíme, ale až budeme mít čas?

Taková místa jsou ta, která jsme již v minulosti navštívili, a až posléze se dozvěděli, že se na daném místě natáčel některý z filmů, který by stál za nafocení. Občas se taky nečekaně dostaneme na místo, kde se natáčel některý z oblíbených filmů či pohádek, ale nemáme připravenou fotku. To se nám stalo třeba ve Višňové, kde se natáčeli Chalupáři, nebo ve Vranově nad Dyjí. Tam vznikala mimo jiné Nesmrtelná teta.

A jak snášíte, když zjistíte, že to filmové místo „už není“?

Když se dostaneme na filmovou lokaci, která už není k rozpoznání nebo už zkrátka „není“, je nám to líto, jelikož dané místo ztratí svou osobitost, genius loci.

Anketa

Procházíte rádi místa, kde se natáčely vaše oblíbené filmy a seriály?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 1104 čtenářů.

Chápu, že jste s projektem začali v roce 2020. V době covidu?

S filmovými místy jsme začali skutečně v roce 2020, za covidu. Jelikož jsme měli spoustu volného času, přemýšleli jsme, jak si zpestřit všednost dnů. Jediný „problém“ způsobený omezeními byl ten, že jsme se museli zaměřit na venkovní lokace. Většina památek byla zavřená.

Naopak: Jaká místa jsou pro vás srdcová?

Naše srdcová místa se trochu liší, zatímco Lucie má nejraději zámek Hluboká nad Vltavou, mně osobně učaroval Český ráj nebo třeba klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích.

Stále mluvíme v množném čísle. Prozradíte mi, kdo za projektem Česka filmová místa stojí?

David Bagar a Lucie Sixtová.

Pracujete u filmu?

Práce u filmu by byla lákavá, ale bohužel se v této branži nepohybujeme. Ovšem nikdy neříkej nikdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám