Hlavní obsah

Německá televize navždy ruší „rasistického“ Vinnetoua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televize ARD oznámila, že už na žádném ze svých kanálů neuvede Vinnetoua. Příběhy Karla Maye o apačském náčelníkovi patří přes sto let ke klasické tvorbě pro děti a mládež, kterou učily o čestnosti a přátelství. Podle kritiků z řad levicových aktivistů jde ale o rasistické dílo.

Foto: Jadran Film

Pierre Brice jako Vinnetou

Článek

ARD je sdružení veřejnoprávních vysílatelů Spolkové republiky Německo. Patří tam kanály jako MDR, NDR, BR, DW, RB či RBB. Do budoucna už ARD neplánuje zakoupit licenci na Vinnetoua pro žádný z nich. Někteří redaktoři se dokonce domnívají, že už samotné slovo indián je rasistické.

Nemělo by to ale znamenat konec všech filmových klasik. „U všech jednotlivých filmů neustále vyhodnocujeme, jestli se daný film hodí do našeho programu,“ uvedla mluvčí BR.

Jiná německá televize ZDF naproti tomu uvedla, že Vinnetoua hodlá dávat i nadále.

Aktivisté narušili koncert skupiny Lauwarm. Švýcaři nesmí hrát reggae, tvrdí

Kultura

Extrémní levice spustila nedávno na internetu kritiku, když chtělo německé nakladatelství Ravensburger vydat nové dětské knížky s Vinnetouem. Po obvinění z rasových stereotypů a přivlastňování cizí kultury se nakladatelství rozhodlo minulý týden knížky i další materiály k filmu Der junge Häuptling Winnetou (Mladý náčelník Vinnetou) stáhnout, prý aby nezraňovalo city ostatních.

Vedle kritiky se ale objevily i opačné názory. Odborník na Karla Maye, autora původních příběhů o Vinnetouovi, Andreas Brenne uvedl, že knížky o Vinnetouovi z konce 19. století nejsou rasistické, naopak s motivem genocidy původních obyvatel pracují jako s ústředním motivem.

Ozývaly se také hlasy, že se stažení knih rovná cenzuře.

V Německu po kritice stahují knihy o mladém Vinnetouovi

Kultura

Kampaň proti Vinnetouovi je další v řadě pokusů o zákazy filmů, knížek a hudby v německy mluvících zemích, které se tam přenesly ze Spojených států amerických. Veřejnost v Německu a Švýcarsku nedávno šokovaly pokusy o zákaz reggae hudby hrané bílými evropskými hudebníky či zákaz nošení dredů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám