Hlavní obsah

Zabil kamarádku, pobodal její rodiče, dostal 18,5 roku

Psychické problémy, drogy a setkání dvou lidí podporujících se ve svých nejčernějších obavách. To byl výbušný koktejl, který vedl k rodinné tragédii v Brně. Teprve jednadvacetiletý Robert Rous nejprve pobodal rodiče své kamarádky, dívku potom zabil a následně se pokusil o sebevraždu. Brněnský krajský soud ho poté, co se ke všemu přiznal, poslal na 18,5 roku do vězení.

Robert Rous u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Setkání dvou nevyzrálých, problematických lidí, kterým nebyly cizí myšlenky na smrt. Tak popsala soudní psycholožka začátek událostí vedoucí až ke krveprolití, které se odehrálo loni na začátku září v jednom z domů v klidné části Brna.

Rous a jeho kamarádka se nečekaně potkali v domě s dívčinými rodiči. Co bylo přesně spouštěčem následné agrese, není úplně jasné, jisté je jen to, že Rous sáhl po noži.

„V úmyslu usmrtit nejprve napadl matku oběti tak, že jí opakovaně bodal a řezal do hlavy, krku a hrudníku. Poté bodl otce do břicha a poté několikrát bodl do krku svou kamarádku, která vykrvácela a na místě zemřela. K úmrtí rodičů nedošlo jen dílem náhody, oba byli urgentně transportováni do nemocnice,“ popsal státní zástupce Ivan Hrazdira.

Rous se po útoku pokusil sám zabít, život mu zachránil jen rychlý zákrok záchranářů. Na místo tragédie byla povolána i zásahová jednotka, která pročesávala okolí domu, neboť na začátku se policisté obávali, že možný pachatel či pachatelé jsou na útěku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Robert Rous u soudu

Vyšetřování ale rychle objasnilo, že útočil právě Rous. „Jsem vinen. Nejde to nijak omluvit, obhájit ani zapomenout. Vím, že jsem spáchal zlou věc, ale neznamená to, že jsem zlý člověk. Jakkoli dlouho budu ve vězení, chci vyjít jako lepší člověk. Nechápu, proč jsem to udělal ani co mě k tomu vedlo,“ prohlásil mladík svou vinu před senátem v čele s Dušanem Beránkem a vylíčil své těžké dětství s matkou závislou na heroinu.

Psycholožka upozornila, že dvojice dramaticky prožívala týdny před činem s myšlenkami, že je někdo pronásleduje. „Pro krajní případ se dohodli, že se zabijí. Obžalovaný vyhodnotil situaci v domě jako ohrožující, po činu se pokusil také zabít,“ zjistila.

„Báli se také, že někdo bude mučit jejich blízké. Chtěli utéct do zahraničí, jenže pak se v tom domě potkali s poškozenými. Klient činu lituje, spolupracoval s policií, opakovaně se omluvil, byť ví, že to žádná omluva nenapraví,“ řekla obhájkyně Věra Havlanová.

Muži za útok hrozilo až doživotí. „Pro výjimečný trest nebyly naplněny zákonné podmínky. Obžalovaný se činu se dopustil jako velmi mladý člověk, dosud žil řádně. Spolupracoval při objasňování skutku, učinil doznání viny. Na druhou stranu, zbavil život velmi mladého člověka, navíc oběť byla přítomna bodání svých rodičů a sama pak zemřela před jejich zraky,“ vysvětlil uložený trest soudce Beránek.

Afghánský migrant dostal 22 let za pokus o vraždu a znásilnění

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám