Hlavní obsah

Afghánský migrant dostal 22 let za pokus o vraždu a znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 22 let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Plzni afghánského migranta Asmata Širzáda za pokus o dvojnásobnou vraždu a znásilnění. Podle rozsudku 24letý cizinec brutálně zaútočil na dvě ženy během loňské silvestrovské noci v Karlových Varech. Jednu pobodal nožem, druhou škrtil do bezvědomí a pak se na ní sexuálně ukájel. Poškozeným musí zaplatit přes milion korun za duševní útrapy.

Esmat Shirzad u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle předsedkyně senátu Heleny Przybylové vycházel soud především z výpovědí napadených žen a také z kamerových záznamů.

„První poškozená uvedla, že když byla venku, obžalovaný se u ní náhle objevil. Máchal rukama, nic neříkal a ona měla pocit, jako kdyby jí trhal bundu. Pak zase rychle zmizel. Byla pod notnou dávkou alkoholu a nebyla si jistá, co se stalo. Po chvíli se jí začalo špatně dýchat. Došla do restaurace, kde zkolabovala. Následně se ukázalo, že má bodná poranění,“ uvedla k prvnímu útoku Przybylová s tím, že poškozená byla zasažena třemi ranami, z toho dvě byly podle znalkyně život ohrožující.

„Obrovskou krevní ztrátu přežila jen díky včasné pomoci,“ upozornila soudkyně s tím, že zakrvácený nůž kriminalisté našli v bundě obžalovaného.

Druhá poškozená uvedla, že ji obžalovaný žádal o sex. „Když bylo evidentní, že není ochotná se k tomu dobrovolně propůjčit, vytáhl nůž a vyhrožoval, že ji zabije. Slíbila mu, že pokud odhodí nůž, tak jeho žádosti vyhoví. Pak se pokusila o útěk, ale obžalovaný ji chytil za kabát, strhl na zem a potom začal souboj, při kterém ženu škrtil. Snažila se bránit, kopala, škrábala ho a dokonce ho chytla za varlata. Jeho stisk na krku byl natolik pevný, že napadené došlo, že se nedokáže ubránit, a pak omdlela,“ popsala soudkyně následný útok.

Přijel z Německa

Před soudem Širzád uvedl, že se necítí být vinen. Podle svých slov si na nic nepamatuje, protože prý byl ovlivněn alkoholem.

Do lázeňského města přijel Afghánec oslavit Silvestra z Německa, kde žil od roku 2015 se statutem žadatele o azyl. „Poblíž jedné z restaurací v úmyslu usmrtit sedmatřicetiletou ženu ji nožem třikrát bodl do hrudníku a břicha, čímž jí způsobil rozsáhlá zranění. Žena přežila jen díky včasné lékařské pomoci,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

O několik hodin později pak Širzád zaútočil na 19letou dívku. „Nejprve ji ohrožoval nožem s tím, že s ní chce sex. Když se poškozená pokusila utéci, strhl ji na zem a začal rdousit, dokud neomdlela. Pak se na jejím obnaženém těle sexuálně uspokojoval až do svého vyvrcholení. Následně z místa utekl,“ stojí dále v obžalobě. Do pátrání se tehdy zapojily desítky policistů. Podezřelého dopadli ve velmi krátké době. Po zadržení nadýchal přes jedno promile alkoholu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Esmat Shirzad u soudu

„Do Karlových Varů jsem přijel se dvěma kamarády. V obchodě jsme si koupili lahev vodky a vypili ji na pokoji v hotelu. Měl jsem tak tři skleničky. Pak jsme šli do tanečního klubu. Tam jsem pil další alkohol. Nevzpomínám si, jak jsem se odtud dostal. Jen si ještě vybavuji silvestrovský ohňostroj a pak už si nepamatuji, co jsem dělal. Nebyl jsem v normálním stavu,“ vypovídal obžalovaný muž.

Dále tvrdil, že mu v klubu zřejmě někdo hodil něco do pití. „Možná nějaký prášek. Předtím jsem byl v dobré náladě. Pak jsem byl mimo. Ještě si pamatuji, že proti mně běží policista. Chtěl vidět doklady a potom na mě vytasil zbraň. Já si musel lehnout na zem,“ dodal Afghánec.

Na otázku předsedkyně senátu, jakého je obžalovaný náboženského vyznání, okamžitě prohlásil, že je vyznavačem islámu. V této souvislosti připustil, že pití alkoholu mu víra striktně zakazuje. „Když jsem přišel do Německa, chtěl jsem se začlenit do evropské kultury. Byla to největší chyba v mém životě,“ uvedl Širzád. Tvrdil také, že jej policisté při výslechu mlátili. „Přestali, až když mi začala téct krev,“ dodal obžalovaný muž.

Necítím se vinen, řekl migrant obžalovaný ze znásilnění a pokusu o vraždu v Karlových Varech

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám