Hlavní obsah

Soud potvrdil trest pro Volného za zprávy o vraždění pacientů. Podstatu řízení exposlanec nepochopil, řekl žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za šíření poplašné zprávy o údajném vraždění pacientů léčených ivermektinem potvrdil ve středu pražský městský soud bývalému poslanci Lubomíru Volnému dvouletou podmínku. Soud zamítl Volného odvolání proti prosincovému verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 7. Podle Volného existoval plán na diskreditaci antiparazitika ivermektin vraždami pacientů ve prospěch jakési globální farmaceutické mafie.

Zvýšená bezpečnostní opatření u pražského městského soudu Video: Novinky

 
Článek

Vzhledem k úternímu incidentu, kdy hysterický zfanatizovaný dav vtrhl do jednací síně během odvolacího jednání v případě dezinformátorky Jany Peterkové, provázela středeční jednání zvýšená bezpečnostní opatření. Volného ale nepřišel k soudu podpořit vůbec nikdo, nakonec nepřišel ani sám Volný.

„My zde neposuzujeme to, zda byla vedena nějaká kampaň proti ivermektinu. (…) My se zabýváme tou okolností, zda ta masivně publikovaná informace měla způsobilost vyvolat paniku a strach. A to bylo vyhodnoceno správně,“ konstatoval při odůvodnění potvrzujícího usnesení předseda senátu Jaroslav Cihlář.

„Zákon jsme my.“ Dav vtrhl do soudní síně s Peterkovou

Krimi

Podle Volného odvolání nebylo při hlavním líčení dostatečně prokázáno, že úmyslně šířil lživou zprávu. Volný podle svých slov měl a stále má za to, že informace byla pravdivá. Pouze prý sděloval nepopulární, ale život zachraňující informace. To, že šlo o menšinový názor, podle exposlance neznamená automaticky, že šlo o lživou informaci. Ve svém odvolání proto žádal soud, aby jej zprostil obžaloby.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Volný se z jednání omluvil kvůli nemocnému dítěti. Na snímku jsou příslušníci justiční stráže hlídkující na chodbě soudu, aby předešli podobnému incidentu, který se odehrál během včerejšího líčení s Janou Peterkovou

Vůbec to nepochopil, shodli se žalobce i soudce

Státní zástupce Aleš Cimbala zalitoval, že se Volný k soudu nedostavil, protože soud nemá jen trestat, ale i vychovávat. Ani podle Cimbaly, stejně jako podle soudce obvodního soudu, Volný nepochopil, co je podstatou trestního řízení.

„Obžalovaný nechápe to, že mu není kladeno za vinu, že se vyjadřoval k léku, ale je mu kladeno za vinu, že použil to spojení, tu akcentaci toho, že má docházet k zabíjení nebo vraždám,“ řekl v reakci na Volného odvolání.

Volný dostal trest za své komentáře k příspěvkům na Twitteru a Facebooku z roku 2021, kde zveřejnil například své tvrzení: „Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí, tedy vraždy několika pacientů, kteří jej budou užívat. Jste-li jako lékař, lékařka či zdravotník součástí tohoto plánu, NEDĚLEJTE TO!!! Ať už Vám vyhrožují čímkoliv!!! Nejste sám, nejste sama!!!“

K Volnému se podle jeho vlastního vyjádření dostala jistá informace, která „mohla vést k tomu, že budou papírově lidé, kteří umřeli a předtím brali ivermektin, prohlášeni za usmrcené ivermektinem“. Informaci mu údajně přinesla „osoba, která ví, kolikrát za týden si objednal sushi, co je v jeho bytě mezi ložnicí a obývákem, poslední tři čísla na jeho kreditní kartě, je to osoba, která mu předala jeho poslaneckou kartu, o které nevěděl, že ji nemá v peněžence“.

Podle Volného to nebyl on, kdo šířil poplašné zprávy, ale novináři a lékaři. „Tisíce lékařů v zemi ve spojení s globální farmaceutickou mafií, jejíž existence je nezpochybnitelná, byly ochotny poškozovat své pacienty. Dodnes jsem přesvědčen o tom, že se tou akcí podařilo zabránit mediální či skutečné smrti někoho na ivermektinu,“ hlásal loni u obvodního soudu Volný. Za šíření poplašné zprávy hrozilo Volnému až tříleté vězení.

Ivermektin je antiparazitikum, které se používá jak u lidí, tak u zvířat proti parazitům, jako jsou vši nebo zákožky.

Volný dostal za šíření poplašné zprávy o vraždách skrze ivermektin podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám