Hlavní obsah

„Zákon jsme my.“ Dav vtrhl do soudní síně s Peterkovou

Aktualizováno

Odvolací jednání v kauze Jany Peterkové týkající se šíření poplašných zpráv o covidu se v úterý v budově pražského městského soudu zvrhlo v násilnou demonstraci, když se dav jejích příznivců doslova vlámal do jednací síně během probíhajícího jednání. Nechyběly výkřiky jako „Gestapo, gestapo“, případně „Zákon jsme my“. Dva lidi policie zadržela.

Dav před soudem s Janou PeterkovouVideo: Novinky

 
Článek

U pražského městského soudu se sešly desítky fanoušků Peterkové, která u Obvodního soudu pro Prahu 4 za šíření poplašné zprávy dostala v zimě dvouletou podmínku. Zprvu dav nelibě nesl, že se do jednací síně nevešel celý. Po zahájení jednání lidé vykřikovali různá nahodilá hesla, zejména „Zákon jsme my“.

Poté vysadili dveře a násilím vnikli do jednací síně. Na to soudkyně jednání přerušila a spolu se senátem opustila jednací síň. Za to si od rozvášněného davu vysloužila pokřiky „Gestapo, gestapo“.

Foto: Novinky

Dav před soudem s Janou Peterkovou

Mluvčí policie Jan Rybanský uvedl, že policie se na lince 158 dozvěděla o konfliktu se zapojením většího počtu lidí v soudní budově. „Dvě osoby byly za použití donucovacích prostředků omezeny na osobní svobodě. Nyní je situace na místě pod kontrolou a v klidu,“ sdělil mluvčí Novinkám ve 14:20. 

Sama Peterková si poté stěžovala na soud a justiční stráž, že nedokázaly zajistit klidný průběh jednaní. Zopakovala, že je nevinná a ničeho se nedopustila.

Dav se po hodině a půl sebral a kolem druhé hodiny odpoledne podle všeho odešel na Malostranské náměstí. Jednoho člověka za asistence policie odvezla sanitka. Byl to zadržený příznivec Jany Peterkové.

Jednoho ze zadržených odvezla sanitkaVideo: Novinky

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policejní těžkooděnci u Městského soudu v Praze

Za výroky o občanské válce či střílení dětí armádou dostala Peterková dvouletou podmínku

Krimi

Šíření poplašné zprávy se Peterková podle obžaloby dopouštěla ve svých videích z let 2020 a 2021, která umisťovala na YouTube a Facebook.

V nich Peterková vykládala o jakýchsi plánech vlády na likvidaci lidí prostřednictvím vakcín proti covidu, o novodobých koncentračních táborech v Německu, o okupaci České republiky Severoatlantickou aliancí, o plánech na redukci světového obyvatelstva o 70 procent nebo že v důsledku očkování umírali senioři v pečovatelském domě nedaleko Prahy.

Na dalších videích do svých výroků přidala ještě armádu či hrozby válkou. „Tady nikdo nepochopil, že je to okupace, puč. Že musíme požádat o mezinárodní pomoc, že vojáci tady budou střílet na děti, které překročej pásku na dětském hřišti,“ vykládala Peterková.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Protestující před soudní síní

Foto: Marek Bádal, Novinky

Muž se snaží vtlačit do sálu, kam vešla Jana Peterková

Foto: Marek Bádal, Novinky

Davu se podařilo v zápalu boje vysadit dveře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám