Hlavní obsah

V nouzovém stavu klesla trestná činnost

Právo, Matěj Říha

Za první měsíc pandemie nového typu koronaviru se v Česku stalo zhruba dva tisíce trestných činů, u kterých hrozí přísnější tresty. Z údajů Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) vyplývá, že zatím se v době nouzového stavu řešily zejména případy krádeží. Ve statistikách figurují i případy šíření nakažlivé nemoci nebo porušení karanténních opatření.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

NSZ zavedlo evidenci trestných činů spáchaných v době nouzového stavu, aby získalo přehled o stavu kriminality. Právo získalo první údaje zaznamenané od poloviny března do poloviny dubna.

„Za sledované období přibližně jednoho měsíce se nedá usuzovat na nějaké zásadnější vývojové trendy. Obecně z celkové statistiky kriminality vyplývá, že v průběhu nouzového stavu významně poklesla četnost páchané trestné činnosti,“ sdělil Právu první náměstek nejvyššího žalobce Igor Stříž.

To na konci března naznačila také policie. Podle jejích statistik totiž po půlměsíčním trvání nouzového stavu kriminalita klesla zhruba o čtvrtinu.

Problémem jsou krádeže

Do kategorie přísněji postižitelných trestných činů patří šíření nakažlivé lidské nemoci, ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, krádež, zpronevěra, podvod, lichva a také šíření poplašné zprávy. Ve statistikách žalobců za první měsíc nouzového stavu dominovaly krádeže, kterých se stalo téměř 1900. Policisté jich zatím vyřešili 300.

Kriminalita v březnu poklesla o čtvrtinu, ubylo násilných trestných činů

Krimi

Kvůli tomu, že jde o krádeže v době nouzového stavu, tak pachatelům místo maximálně dvou let vězení hrozí, že za mřížemi budou až čtyřikrát déle. A kvůli možnosti přísnějšího trestu budou i jednoduché případy řešit soudní senáty místo samosoudců, jak je to obvyklé.

Nával banálních kauz ale zatím soudy nezaznamenaly. Většinou je totiž dostanou na stůl až s odstupem několika týdnů nebo měsíců. Podle viceprezidenta Soudcovské unie Petra Černého jsou soudy na řešení těchto kauz připravené a neměly by být problémy. Zatím navíc soudci nemají informace, že by měli řešit enormní množství podobných případů.

„Co se týče rozhodování v senátu, tak si myslím, že to taková hrůza nebude. Věřím, že ty jednoduché věci a krádeže kolegové dokážou zvládnout jednu věc za dopoledne a druhou za odpoledne,“ řekl Právu Černý.

Jedno trestné opuštění karantény

Ostatní majetkové činy s přísnější sazbou kvůli nouzovému stavu jako podvody a zpronevěry se ve statistikách NSZ objevily jen okrajově. Šlo o desítky případů. Dalších třináct případů se týkalo šíření poplašné zprávy.

Krádež ve stavu nouze: Za konzervy a oplatky ženě hrozí osm let vězení

Krimi

V evidenci se objevily i trestné činy šíření nakažlivé nemoci, a to v šesti případech. Všechny se týkaly nového typu koronaviru, který poslední měsíce ohrožuje celý svět. V nejpřísnějším odstavci za to mohou podezřelí dostat až dvanáct let vězení.

„Co se týká šíření nakažlivé nemoci, ze zadaných statistických údajů vyplývá, že šlo o šíření onemocnění covidem-19, a to ve čtyřech případech z nedbalosti a ve dvou v úmyslné formě,“ uvedl Stříž.

V trestní rovině se podle něj pohyboval také jeden případ porušení nařízené karantény. Jeho pachatel je v této souvislosti podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám