Hlavní obsah

Třetí kolo s Babišem, svědčit má finanční ředitelka Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 17. října do pátku 21. října se bude u pražského městského soudu konat již třetí kolo hlavního líčení v kauze Čapí hnízdo. Na lavici obžalovaných znovu usednou bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Podle Právem oslovených obhájců by oba obžalovaní měli k soudu dorazit minimálně na pondělní a úterní jednání. Hned v první den míní soud vyslechnout svědky, kteří se z dřívějších termínů omluvili nebo je chce předseda senátu Jan Šott slyšet znovu.

V pondělí mají dorazit mj. finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková, o jejíž roli v případu hovořila celá řada svědků. Už podruhé by pak měla vypovídat někdejší zaměstnankyně ROP Střední Čechy Eva Filipová, která po prvním výslechu po odchodu z jednací síně v médiích uvedla, že by měl být Babiš rád, že tam neřekla všechno. Soud její výrok zaznamenal a pozval ji znovu, aby tedy svou výpověď doplnila.

Opakovaný výslech by pak měl na žádost obhajoby podstoupit i Jan Bareš, jenž podle svých slov pracoval řadu let pro Babiše a při výstavbě farmy dělal technického zástupce investora. Právě on v zářijové výpovědi u soudu tvrdil, že projekt Čapí hnízdo byl Babišův a že se při něm řešilo, jak získat evropské dotace, aby na ně farma dosáhla.

ON-LINE: Agrofert tam na vás koukal všude, vypověděl ornitolog z Čapího hnízda

Krimi

Výslechy možná odloží na prosinec

Na jeho výpověď chtějí podle obhájců podrobněji reagovat oba obžalovaní. „Zaznělo tam dost zásadně zavádějících informací ohledně dotací,“ uvedla k tomu už v září Nagyová.

Soud už dříve avizoval, že ji a také samotného Babiše bude chtít následně v úterý 18. října dovyslechnout s tím, že by mohli odpovídat jak na jeho, tak na otázky státního zástupce a obhajoby. Dosud tak ani jeden z nich neučinil.

Podle informací Práva se ale může stát, že oba obžalovaní svou výpověď odloží až na prosincový, předvánoční termín hlavního líčení. To už by totiž měl mít soud k dispozici znalecké posudky na psychický stav důležitého svědka – expremiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ten by měl zkoumání expertů z psychiatrie a psychologie podstoupit počátkem listopadu a znalci by pak měli předat soudu posudky do konce listopadu. Je tedy možné, že Babiš s Nagyovou budou hovořit až poté, co zazní u soudu závěry expertů.

ON-LINE: Svědek potopil Babiše i Nagyovou. Podle něj věděli, že Čapí hnízdo nemá na dotaci nárok

Krimi

Proti otci

Šéf hnutí ANO dlouhodobě tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií a výpověď Babiše juniora obhajoba napadala s tím, že je potřeba vzhledem k jeho zdravotnímu stavu prověřit svědkovu věrohodnost.

Andrej Babiš mladší se přitom svým zářijovým výslechem u soudu postavil proti svému otci, popřel jeho tvrzení, že by kdy vlastnil akcie společnosti Farma Čapí hnízdo. Své podpisy pod smlouvami k nabytí akcií označil za falešné. O projekt multifunkčního areálu a kongresového centra u Olbramovic na Benešovsku měl podle svých slov „nulový zájem“.

Co se týká dalšího programu v třetím cyklu hlavního líčení, ve středu bude mít soud pauzu, o čtvrtečním a pátečním jednání zatím není jasné, co by tam měl soud řešit, a zda se tedy vůbec uskuteční. Za dotační podvod a poškození finančních zájmů EU hrozí Babišovi s Nagyovou až desetileté tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám