Hlavní obsah

ON-LINE: Agrofert tam na vás koukal všude, vypověděl ornitolog z Čapího hnízda

Praha
Aktualizováno

Posledním dnem druhého týdne hlavního líčení pokračovalo v pátek projednávání kauzy Čapí hnízdo. K Městskému soudu v Praze dorazil obžalovaný expremiér Andrej Babiš (ANO), na odpoledne se ale omluvil. Přišla i druhá obžalovaná, někdejší Babišova poradkyně, Jana Nagyová (ANO). Očekával se výslech bývalého provozního Čapího hnízda, svědek ale využil práva nevypovídat. Soud nicméně vyslechl řadu dalších svědectví.

Andrej Babiš a Jana Nagyová u souduVideo: Novinky

 
Článek

Úderem poledne soudce Jan Šott přerušil hlavní líčení, projednání kauzy Farmy Čapí hnízdo pokračuje 17. října. Redakce Novinek tímto děkuje čtenářům za sledování online reportáže ze soudní síně.

11:59 - Jednání se chýlí pro tento týden ke konci. Soudce Jan Šott připomněl, že další termíny jsou vyhlášeny na týden od 17. října.

Dále soudce zmínil, že již dříve avizované vyšetření Andreje Babiše mladšího v rámci zdravotního posudku se chystá na začátek listopadu.

11:58 - Soudce četl druhou výpověď svědka Tomáše Raka na policii, který na začátku pátečního jednání u soudu odepřel výpověď.

Rak v tomto výslechu z loňského září, který sám inicioval, měl doplnit informace, které podle svých slov dříve zamlčel, protože měl prý strach o své zdraví i rodinu. Při výslechu několikrát zopakoval, že Čapí hnízdo podle jeho informací bylo projektem Andreje Babiše a Agrofertu. Na dotaz policistů uvedl, že kromě zmíněného strachu ho ke změně ve výpovědi vedly také vnitřní pocity, které neuměl blíže specifikovat.

Pak také Rak popisoval spor, který měl dříve s vedením farmy kvůli nevyplaceným penězům za práci, kdy požadoval 350 tisíc korun.

11:35 - Posledním svědkem volaným na pátek je Jaroslav Gavenda, který působil v představenstvu farmy a měl na starost provoz areálu. O tom, že by měla mít nějaké vazby farma s Agrofertem podle svých slov nic neví. Rovněž další informace o financování, například odkud si farma vzala úvěr, neměl.

11:20 - Soud vyslechl Pavla Křížka, který byl zhruba čtyři roky členem dozorčí rady Farmy Čapí hnízdo a do projektu byl přizván jakožto ornitolog, na farmě totiž desítky let hnízdili čápi. Svědek na farmě například projektoval naučnou stezku v areálu.

Čapí hnízdo na něj dělalo dojem, že patří Agrofertu. „Agrofert tam na vás koukal všude,“ odpověděl svědek na dotaz soudu, z čeho na spojení farmy s holdingem usuzoval.

10:50 - Před soudem hovoří Jaroslav Mikyna, který měl na starost technický dozor investora (Farma Čapí hnízdo) na stavbě. Svědek uvedl, že Babiše potkával na stavbě, také se tam měla objevit expremiérova manželka Monika, jeho děti tam svědek nikdy neviděl.

Soudce svědka konfrontoval s jeho dřívější výpovědí u policie, kde uvedl, že vila, která je součástí farmy, souvisela s Andrejem Babišem, nyní totiž při hlavním líčení na dotaz k vile uvedl, že o vazbě stavby s expremiérem nic neví.

Na dotaz ohledně upřesnění své výpovědi svědek uvedl, že tehdy usuzoval, že se jedná o vilu pro Babiše proto, že měla lepší vybavení než ostatní objekty a Babiše na stavbě potkal.

„To vám stačilo k tomu, považovat to za vilu Andreje Babiše,“ ptal se soudce. „Ano,“ odpověděl svědek.

10:15 - Přestávka skončila, hlavní líčení pokračuje, soudce čte listinné důkazy. Na 10:45 jsou voláni další svědci.

10:10 - Soud přerušil jednání na pět minut kvůli technické přestávce.

10:09 - Andrej Babiš se omluvil ze zbytku pátečního soudního jednání a odešel.

Průběh soudu nekomentoval s odkazem na to, že jeho advokát Eduard Bruna byl ráno soudem pokárán za čtvrteční ironický komentář ke svědkovi v médiích.

Foto: Novinky

Jana Nagyová u soudu

9:20 - Soud vyslýchá Františka Šlingra, bývalého předsedu představenstva Farmy Čapí hnízdo, byl jím do roku 2014, kdy firma přešla pod společnost Imoba, ve které je členem představenstva.

Svědek odmítl, že by mu do vedení farmy kdokoliv mluvil, a to včetně Babiše. Zároveň ale podle svých slov neznal vlastnickou strukturu farmy, resp. akcionáře, a ani se o to prý nezajímal, svou funkci řešil podle svých slov jen s právníky.

9:10 - Z očekávaného výslechu svědka Tomáše Raka, bývalého provozního Farmy Čapí hnízdo, nic nebude. Svědek využil svého práva nevypovídat, aby si nezpůsobil trestní stíhání. Rak se odkázal na trestní řízení, které v současnosti běží a týká se Čapího hnízda a daní (tzv. reklamní kauza). Případ se podle něj dotýká právě období, kdy farmu vedl.

„Nechci tedy svou výpovědí narušit průběh tohoto řízení,“ dodal svědek.

9:03 - Soudce Jan Šott pokáral hned na začátku jednání Babišova obhájce Eduarda Brunu, který krátce po čtvrtečním jednání podle soudce nepatřičně ironicky komentoval v rozhovoru s médii výpověď svědka Jana Bareše. Ten působil na Čapím hnízdě jako technický zástupce investora a jeho výpověď ve čtvrtek zazněla výrazně v neprospěch obžalovaných Babiše a Nagyové. Podle svědka oba věděli, že projekt Čapího hnízda původně nesplňoval dotační podmínky.

Barešův výslech byl nakonec natolik obsáhlý a podle advokátů řekl řadu věcí navíc oproti výslechům na policii, že požádali soud, aby se svědek ještě v budoucnu někdy dostavil a mohli se ho dále dotazovat.

Soudce Brunovi připomněl, že s tím soud souhlasil a nejen ve světle toho byla prý advokátova ironická vyjádření v médiích nevhodná. „Doufám, že se to nebude opakovat,“ dodal soudce. Bruna na to nereagoval.

9:00 - Soudce Jan Šott vstoupil do soudní síně v doprovodu přísedících, hlavní líčení pokračuje.

8:57 - Na jednání soudu dorazili oba obžalovaní, Andrej Babiš a Jana Nagyová, se svými obhájci.

Páteční program by měl zahájit výslech svědka, který může vyvolat emoce hlavně u Babiše a jeho obhájců. Jde o bývalého předsedu představenstva a někdejšího provozního Farmy Čapí hnízdo (FČH) Tomáše Raka. Ten se loni sám přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit. V ní uvedl, kdo podle něj skutečně stál za Čapím hnízdem.

„Dělalo to na mě dojem, že farmu vede Andrej Babiš,“ řekl podle informací Práva policistům při loňské zářijové výpovědi Rak. Kriminalistům potvrdil, že Babiše v areálu opakovaně potkával a že jeho chování tam na něj působilo tak, že ostatní vede.

Jenže Rak vedl v minulosti s vedením FČH spor. Za svou dřívější práci na farmě totiž dodatečně po deseti letech začal loni na jaře požadovat 350 tisíc korun. Požadavky v e-mailech komentoval slovy: „Celou dobu držím slovo a jsem loajální.“ Poté, co byl odmítnut s odkazem, že na odměnu nemá nárok, začaly se objevovat informace, že Rak chce změnit v kauze Čapí hnízdo svou dřívější výpověď.

ON-LINE: Svědek potopil Babiše i Nagyovou. Podle něj věděli, že Čapí hnízdo nemá na dotaci nárok

Krimi

Obžalobě v kauze čelí Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby FČH navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Soud začal předminulý týden a kromě obžalované u něj mluvila rodina expremiéra včetně Andreje Babiše mladšího. Ten u soudu uvedl, že v roce 2011 či 2012 podepsal v sídle Agrofertu nějakou smlouvu, která měla cca dvacet stran, svůj podpis dal zhruba na pět z nich.

Vůbec však podle svých slov nevěděl, o jaký typ smlouvy se jednalo, netýkala se ale podle něj akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Další termíny soud vypsal na třetí říjnový týden a předvánoční týden, kdy by mohly podle soudce Jana Šotta také zaznít závěrečné řeči.

Reklama

Výběr článků

Načítám