Hlavní obsah

ON-LINE: Svědek potopil Babiše i Nagyovou. Podle něj věděli, že Čapí hnízdo nemá na dotaci nárok

Praha
Aktualizováno

Senát pražského městského soudu ve čtvrtek už poosmé zasedal ke kauze Čapí hnízdo, kde je hlavním obžalovaným expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve čtvrtek měla vypovídat finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková, k soudu ale nedorazila. Soud vyslechl mimo jiné autora podoby farmy, architekta Jiřího Javůrka. Novinky jednání sledují v online reportáži.

Foto: Novinky

Andrej Babiš

Článek

Soud vyčerpal program čtvrtečního jednání a hlavní líčení je přerušeno do pátečních 9:00. Redakce Novinek tímto děkuje čtenářům za sledování online reportáže, která pokračuje v soudem avizovaný čas.

14:50 - Babišův obhájce Michael Bartončík požádal soud, aby svědek Bareš přišel k soudu znovu, protože prý sdělil tolik nových informací a rozsah jeho výpovědi byl výrazně větší, než co řekl u policie. Obhájce si chce výslech u soudu znovu přehrát ze záznamu a připravit další otázky.

Podle soudce Jana Šotta se jedná o netradiční žádost, ale Bareš uvedl, že nemá problém s tím přijít znovu. Soudce ho předběžně předvolal na 17. října ve 12:30, ale zároveň nařídil obhajobě, aby do konce příštího týdne poslal seznam otázek. Pokud by nebyly jiné než ty, které dosud zazněly, soud by jeho doplňující výslech odvolal.

14:45 - O vyčlenění areálu hnízda z Agrofertu se podle svědka jednalo proto, že ho v holdingu nikdo nechtěl coby ztrátový projekt. „Finanční ředitelka Procházková mi rovnou řekla, že jsem se zbláznil a že se to oddělí od Agrofertu,“ uvedl svědek.

V té době bylo podle svědka rovněž zřejmé, že projekt nesplňuje dotační podmínky. Jak již zaznělo, vše měla zařídit Nagyová. Podle Bareše Babiš o jejích snahách věděl.

„Měl jsem za to, že vyjedná třeba nějakou výjimku,“ sdělil soudu Bareš.

14:40 - O dotaci pro farmu se podle Bareše jednalo již v době, kdy Čapí hnízdo ještě patřilo pod Imobu a kdy se řešilo, že farma není malý a střední podnik. Proto se prý rozhodlo o založení akciové společnosti.

Součástí dotačních podmínek bylo rovněž to, že se mělo jednat o firmu, která měla historii v cestovním ruchu, což ZZN Agro Pelhřimov - předchůdce hnízda - nemohlo splnit a podle Bareše se hledalo řešení.

Z Barešovy výpovědi vyplynulo, že Babiš i Nagyová věděli o tom, že farma by neměla na dotaci nárok, přičemž Nagyová ale nakonec vše zařídila.

„Myslím, že (Nagyová) byla lobbistka, více než expertka na dotace,“ uvedl svědek.

14:30 - Svědek uvedl, že měl původně s Babišem dohodu, že dostane odměnu z fondu Čapího hnízda za jeho výstavbu. Babiš ho ale později odkázal na vedení farmy s tím, že on sám Čapí hnízdo nevlastní, ať si to vyřídí s tamějším vedením. Odměnu prý nakonec nedostal, ale jako podnikatel zvyklý na rizika to akceptoval a rozešli se korektně.

„Mně řekl pan Babiš, ať přijdu, až ho vyhodí z politiky, že budeme pokračovat,“ zmínil svědek Bareš.

14:20 - Nagyová si podle svědka řekla o místo ředitelky Farmy Čapí hnízdo a že zařídí dotaci. O zájmu Nagyové o vedoucí místo hovořil podle svědka přímo Babiš. Ten měl také uvést, že s tím má svědek Bareš Nagyové pomoci. Tehdy se také dohodlo, že se z farmy udělá akciová společnost, což prý sdělil rovněž Babiš. Ten měl také uvést, že ZZN Agro Pelhřimov jako vlastníka farmy daruje rodině.

Nagyová pak vystupovala jako šéfová farmy, ale podle svědka když se zjistilo, že na to nestačí, měla na starost už jen dotaci.

14:05 - Babiš podle svědka Bareše poté, kdy mu prvotní nápad s projektem přišel ve finále jako nerentabilní, rozhodl o prodeji projektu, což ale pak zastavil s tím, že jeho žena Monika tam chce dělat nějaké interiéry a dcera Adriana chce v místě podnikat.

Babiš byl prý upozorněn, že se jedná o naprosto nevýdělečný projekt, jenže oponoval, že chce dát dětem možnost podnikat a farma rovněž pomůže krajině a okolí. Uvedl prý, že když to nebude vydělávat a nevyplatí se to, tak že to sám zaplatí.

Finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková navíc svědkovi prý řekla, že nechce, aby to bylo i kvůli komplikacím v účetnictví součástí holdingu Agrofert.

Ve hře byla varianta, že by farma přešla pod jinou firmu, například ZZN Agro Pelhřimov, ale její ředitel to údajně nechtěl. „Nejdřív Babiš chtěl, aby farmu koupil Agrofert holding. Udělala se smlouva, ale pak se to změnilo a farmu získala Imoba,“ sdělil svědek.

13:30 - Podle svědka byl na začátku celé akce kolem Čapího hnízda Babišův záměr, se kterým přišel, když se vrátil z nějakého výletu ze zoo. „Chtěl koupit nějaký statek, aby mohl mít králíčky, slepičky a další zvířátka, která by mohl ukazovat i jiným dětem,“ uvedl Bareš. Mělo se jednat o objekt pro osobní rekreaci, kam by se ale mohly podívat třeba školní výlety, a to v době, když tam Babiš nebude.

„Tak jsme začali hledat vhodný statek pro tyto účely,“ zmínil svědek.

Později ale Babiš angažoval architekta Javůrka, kterého soud slyšel před Barešem. Javůrek přišel s konceptem kromě farmy také objektu pro kanceláře a konferenční centrum s hotelem.

13:20 - Soud vyslýchá svědka Jana Bareše, který na Čapím hnízdě působil jako technický zástupce investora, pracoval podle svých slov přímo pro Babiše a smlouvy měl s Imobou. Podílel se také na stavbě rodinného domu Babišovy dcery Adriany Bobekové, které pomáhal rovněž později při stavbě Čapího hnízda, kde podle něj chtěla podnikat.

12:35 - K  řečnickému pultu pro svědky přistoupil architekt Jiří Javůrek, který byl před lety po výběrovém řízení angažován do projektu Farma Čapí hnízdo, aby dal dohromady návrh, co s areálem. Babiš po něm prý chtěl, aby farmu koncipoval jako objekt pro rekreaci.

Architekt ale od začátku navrhoval, aby areál spíš sloužil i širší veřejnosti, protože pouze pro soukromé účely mu to přišlo příliš velké. Babiš tyto návrhy podle slov architekta v podstatě přijal a poměrně rychle od něj přišla kladná odpověď.

12:31 - Židle vyhrazené obžalovaným - expremiérovi Andreji Babišovi a Janě Nagyové - zůstaly prázdné. Jak již bylo avizováno, oba hlavní aktéři kauzy se z jednání omluvili. V soudní místnosti zůstali jejich advokáti, na protilehlé straně síně sedí žalobce Jaroslav Šaroch.

12:30 - Po polední přestávce pokračuje hlavní líčení.

Jana Nagyová u soudu Video: Novinky

10:40 - Program hlavního líčení pro čtvrteční dopoledne byl vyčerpán, soudce přerušil jednání do 12:30, kdy přijdou další svědci.

10:35 - Soudce Jan Šott přečetl svědkovi Antošovi ze spisu mailovou firemní komunikaci, kdy Antošova kolegyně Tereza Svěráková přeposílala pokyny k reklamní kampani pro Čapí hnízdo. V krátké citaci zaznělo „přeposílám od velkého šéfíka“. Soudce se Antoše zeptal, kým byl míněn „velký šéfík“. „Jednalo se o pana Babiše,“ odpověděl svědek.

Svěráková byla na čtvrtek rovněž volána k svědecké výpovědi, nakonec ale nedorazila a soud bude řešit náhradní termín.

10:25 - Podle Antoše byl iniciátorem objednávky Andrej Babiš, alespoň tak to vnímal, stejně jako to, že měl rozhodující slovo při schválení celého reklamního balíku. Vyplývalo to podle Antoše z jednání se společností Farma Čapí hnízdo.

„Chápal jsme to tak, že Čapí hnízdo je dalším z projektů Agrofertu a Andreje Babiše,“ řekl svědek.

10:20 - Soud vyslýchá svědka Jakuba Antoše, jednatele reklamního studia OpenIdea, které dělalo v roce 2013 propagační materiály Farmě Čapí hnízdo. S Babišem se podle svých slov viděl osobně jednou v restauraci naproti sídlu holdingu Agrofert. Studio podle svědka vytvářelo propagační balíček, brožury, sadu inzerátů do médií a také jídelní lístky a webové stránky.

AUDIO: Pasáž z výslechu svědka Jakuba AntošeVideo: Novinky

10:16 - Soudce zúčastněné strany informoval o tom, že omluvenka svědkyně Petry Procházkové je v pořádku. Finanční ředitelka Agrofertu bude vyslechnuta v některém z říjnových termínů.

10:15 - Soudce Jan Šott vstoupil s trestním senátem do soudní síně, po přestávce pokračuje hlavní líčení výslechem dalších svědků.

9:40 - Kolem Babišovy nepřítomnosti u čtvrtečního jednání se objevily nejasnosti, jeho obhájce Eduard Bruna totiž vyjádřil po přerušení hlavního líčení na chodbě překvapení, že u soudu jeho klient není. Babiš je nicméně ale řádně omluven.

Věc se má tak, že podle původních informací z úterý měl být omluven ve čtvrtek a pátek vždy na půl dne, nakonec se ale ukázalo, že je řádně omluven na celé oba dva dny s tím, že na čtvrtek advokátům avizoval, že by mohl přijít a v pátek přijde určitě.

Advokát Andreje Babiše Eduard Bruna u souduVideo: Novinky

9:20 - Procházkové svědectví patří mezi ta důležitá už kvůli jejímu postavení v holdingu, a rovněž protože řada předchozích svědků na ni odkazovala. Výrazně se o ní například rozhovořil předminulý týden jako svědek Andrej Babiš mladší, syn obžalovaného expremiéra Babiše.

Uvedl mimo jiné, že někdy v roce 2011 či 2012 podepsal v sídle Agrofertu nějakou smlouvu, která měla cca dvacet stran, svůj podpis vložil zhruba na pět z nich. Vůbec však podle svých slov nevěděl, o jaký typ smlouvy se jednalo, netýkala se ale podle něj akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Tím, kdo mu říkal, co má podepsat, měla být zmíněná ředitelka Procházková. Nic bližšího prý k tomu neřekla. „Byla velmi charismatická,“ odpověděl Babiš junior na otázku, proč tedy na pokyn Procházkové podepisoval něco, o čem nic nevěděl.

9:07 - Vzhledem k tomu, že avizovaná svědkyně nedorazila, soudce přerušil hlavní líčení do 10:15, kdy jsou na programu další výslechy.

9:04 - Z jednání se pro nemoc omluvila důležitá svědkyně, finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková, která měla hovořit ve čtvrtek jako první.

9:03 - Nagyové obhájce klientku omluvil ze čtvrtečního odpoledního jednání.

9:02 - Soudního jednání se účastní Babišova spoluobžalovaná Jana Nagyová se svým obhájcem, bratrem Babišova advokáta Josefem Bartončíkem.

9:01 - Obžalovaný expremiér Andrej Babiš k soudu, jak již avizoval v předešlých dnech, nedorazil, je omluvený pro čtvrteční a páteční dopoledne, oba dny by tedy ale na odpoledne měl dorazit. Na místě jsou jeho advokáti Michael Bartončík a Eduard Bruna.

9:00 - Soudce Jan Šott zahájil pokračování hlavního líčení.

Obžalobě v kauze čelí Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s  firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Soud začal předminulý týden a kromě obžalované u něj mluvila rodina expremiéra včetně Andreje Babiše mladšího. Ten u soudu uvedl, že v roce 2011 či 2012 podepsal v sídle Agrofertu nějakou smlouvu, která měla cca dvacet stran, svůj podpis dal zhruba na pět z nich.

Vůbec však podle svých slov nevěděl, o jaký typ smlouvy se jednalo, netýkala se ale podle něj akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

„Chalupa“ pro Babišovu rodinu. Další svědkyně u soudu mluvila o propojení Čapího hnízda s Agrofertem

Krimi

Tento týden soud vyslechl čtyři bývalé zaměstnance banky HSBC, jejímž klientem byl Agrofert a která poskytla úvěr projektu Farma Čapí hnízdo. Podle svědků za úvěr ručil právě Agrofert.

Na Babišova syna nechal soud vypracovat znalecký posudek z oboru psychiatrie. Termín vypracování soud stanovil do 30. listopadu. Na předvánoční týden od 19. prosince soudce Jan Šott nařídil další termíny hlavního líčení. V té době by podle něj mohly zaznít závěrečné řeči.

Reklama

Výběr článků

Načítám