Hlavní obsah

Policie má po incidentech u Národního muzea v hledáčku sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie při zásazích na protivládní demonstraci na Václavském náměstí konané před čtrnácti dny podle policejního prezidenta Martina Vondráška postupovala v souladu se zákonem. Policie tehdy zadržela 20 lidí, v sedmi případech již zahájila trestní řízení. V neděli to v ČT řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Martin Vondrášek

Článek

„Za mě si pražští policisté počínali v souladu se zákonem,“ komentoval výsledky šetření oddělení vnitřní kontroly policie policejní prezident Martin Vondrášek.

Prošetřit zákroky proti demonstrantům, kteří se snažili dostat do budovy Národního muzea s cílem odstranit z fasády vyvěšenou ukrajinskou vlajku, žádal svolavatel akce, strana Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla. Celkem prý policie obdržela podnětů 14.

Na Václavském náměstí se proti sobě postavily dva tábory. Před Národním muzeem lidé podporující Ukrajinu, která se brání agresivnímu Rusku. Na Václavském náměstí pak lidé protestující proti vládě a část z nich také hájící kroky Ruska.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

„My už jsme se od začátku snažili tyto dva tábory oddělovat, dokonce jsme se domluvili s táborem před muzeem, že by před skončením bylo dobré náměstí opustit, oni s tím souhlasili a byli doprovázeni směrem do Vinohradské ulice. Cílem části těch lidí z Václavského náměstí se stala ukrajinská vlajka na Národním muzeu, prostě šli jednoznačně s tím, násilně vstoupit do muzea a vlajku odstranit. O nějaké provokaci nemůže být řeč,“ uvedl Vondrášek.

Policejní prezident řekl, že lidé samozřejmě mají právo shromáždit se a vyjádřit svůj názor, což zaručuje Listina základních práv a svobod, ale nesmí tak činit v rozporu se zákonem.

cPolicie si moc dobře uvědomuje, že tu je Listina základní práv a svobod, lidé mají právo se shromažďovat a vyjádřit svůj názor. Nám nepřísluší dávat najevo emoce, zda s tím souhlasíme, nebo ne. Jestli se někdo rozhodne protestovat proti vládě, ať si protestuje. Jestli někdo říká, že podpora uprchlíků je vyšší než podpora občanů České republiky, s čímž já nesouhlasím, tak samozřejmě na to má svaté právo. V případě, že někdo začne schvalovat ruskou agresi na Ukrajině a válečné zločiny, které tam jsou bezesporu páchány, tak začne překračovat zákon a policie musí zakročit,“ dodal.

Sedm trestních řízení

Policisté během demonstrace zadrželi dvacet lidí. V sedmi případech již podle Vondráška zahájili úkony trestního řízení. „Dvakrát to bylo v souvislosti s projevy v průběhu shromáždění před Národním muzeem. V jednom případě projev sympatií k hnutím směřujícím k potlačování práv a svobod člověka, v tom druhém pro podněcování k trestnému činu. To byly dva projevy, “ přiblížil Vondrášek.

Dále pak bylo podle něj zahájeno trestní řízení ve dvou případech pro podezření z trestného činu útok na úřední osobu.

Sociální sítě také obletělo video, kdy demonstrant kope do vozu s ukrajinskou poznávací značkou, jenž jel po magistrále. Rovněž tento incident má dohru.

„Pokud se bavíme o napadeném autu, jenom proto, že mělo ukrajinskou značku, tak tam jsou zahájeny tři trestní řízení pro poškozování cizí věci, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci,“ dokončil Vondrášek výčet.

V počáteční fázi trestního řízení má police za úkol zjistit, jestli byl spáchán trestný čin a také určit jeho pachatele, poté může následovat trestní stíhání, kdy policisté konkrétního podezřelého obviní.

FOTO: Demonstrace Česko proti bídě přilákala několik tisíc nespokojených lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám