Hlavní obsah

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po skončení demonstrace na Václavském náměstí se někteří protestující přesunuli k Národnímu muzeu, kde se pokusili vniknout do budovy. Žádali sundání vlajky Ukrajiny.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, žádají sundání vlajky UkrajinyVideo: Pavel Jaňurek, Stanislava Benešová, Novinky

 
Článek

Reportér Novinek uvedl, že desítky lidí se před 18:00 pokusily vniknout do budovy Národního muzea. Demonstranti žádali, aby se z budovy sundala ukrajinská vlajka. Policie musela zasáhnout, několik lidí skončilo v poutech. Těžkooděnci vyzvali účastníky k odchodu a vytlačili je pryč.

„Výzva policie, toto shromáždění bylo řádně ukončeno, opusťte vyhrazený prostor před budovou Národního muzea,“ ozvalo se z megafonu policie s tím, že může být použito donucovacích prostředků.

„Situace se po ukončení shromáždění vyhrotila před Národním muzeem, kde jsme opakovaně vyzývali demonstranty, aby upustili od svého záměru násilně vytrhnout do muzea. Na místě jsme omezili 18 osob pro neuposlechnutí výzvy. Dva kolegové byli při zákroku zraněni a převezeni do nemocnice,“ řekla Novinkám mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Kolem 19:00 se situace podle reportéra Novinek uklidnila. Demonstranti se rozcházejí a vchod do Národního muzea policisté hlídají.

Tisíce lidí se sešly v sobotu odpoledne na Václavském náměstí v Praze na demonstraci Česko proti bídě. Hlavním řečníkem byl svolavatel demonstrace Jindřich Rajchl, který kdysi působil v hnutí Trikolora a nyní je předsedou strany Právo Respekt Odbornost (PRO).

Premiér Petr Fiala (ODS) je přesvědčen o tom, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří sami za sebe, nevidí tedy důvod dnešní protivládní demonstraci na pražském Václavském náměstí dále komentovat. Řekl to mluvčí vlády Václav Smolka. „Pan premiér je přesvědčen, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří sami za sebe, a není je potřeba nijak dále komentovat,“ uvedl Smolka.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie brání příchod k budově Národního muzea

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vlajka zůstala na svém místě

Protestující zaplnili polovinu Václavského náměstí, měli vlajky České republiky a transparenty vyzývající k demisi vlády. Na transparentech byly například nápisy „Pryč s Fialovým šaškostrojem“, „Odírají stát, sobě přidávají“ nebo „Stop válce, stop NATO“. Pískají na píšťalky, skandují: „Hanba!“, „Demisi!“ nebo: „Šmejdi“.

„Dnes jsme se přišli shromáždit, abychom se téhle bídě postavili. Aby nám už nikdy nevládli vysílači signálů, pletačky svetrů, majitelky kabelkových tanků nebo hráči vojenských simulací na mobilních telefonech. Aby už nikdy nevládly v téhle zemi zájmy nadnárodních korporací, ale aby nám vládla vláda, která bude mít na prvním místě zájmy občanů České republiky,“ řekl Rajchl.

Zadržení na demonstraci na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Pokud vláda podle jeho slov nepřijme požadavky strany PRO do 10. dubna nebo nepodá demisi, další protest se bude konat 16. dubna.

Právník Ondřej Dostál uvedl, že vládní novela o nižší valorizaci penzí je protiústavní. Také poznamenal, že někteří vystupující na demonstraci budou cestovat i po obcích a městech a pořádat besedy s občany.

„Naším hlavním městem není ani Brusel, ani Washington, ani Moskva, ani Kyjev, naše hlavní město je Praha a naše země se jmenuje Česká republika,“ uvedla senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Hovořila také o tom, že i pro politiky a nejvyšší ústavní činitele platí pravidla a právní řád.

Dále vystoupili právník Tomáš Nielsen, choreograf Petr Zuska, režisér a scenárista Igor Chaun, bývalá senátorka Alena Dernerová, přes video poslali vzkaz epidemiolog Jiří Beran nebo lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert.

Pod muzeem u kašny se sešli odpůrci demonstrace, kteří vyzývají k jednotě Česka a podpoře Ukrajiny.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrace na Václavském muzeu

Na akci dohlížely desítky policistů. Podle reportéra Novinek policie před půl čtvrtou odpoledne zadržela v horní části náměstí muže, který měl nášivku wagnerovců a nášivku se symbolem Z. Toto označení používá ruská armáda během invaze na Ukrajinu. Policisté také kontrolovali totožnost odpůrců demonstrace.

Mluvčí policie Violeta Siřišťová Novinkám potvrdila, že jeden muž byl zadržen pro podezření z trestného činu. Podle mluvčí se v centru Prahy sešly desítky tisíc lidí.

Rajchl již dříve uvedl, že za chudnutí Česka může hlavně sebedestruktivní energetická politika Evropské unie, kterou bezmyšlenkovitě prosazuje česká vláda.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Odpůrci demonstrace se sešli u kašny

Strana PRO dříve adresovala dopis vládě, v němž ji mimo jiné vyzvala, aby zamezila provozovatelům sociálních sítí v omezování svobody slova nebo aby zavedla zákonnou povinnost médií poskytovat objektivní a vyvážené informace. Kabinet by měl podle představ PRO získat pod stoprocentní kontrolu firmu ČEZ, ve které nyní drží zhruba 70 procent akcií, stát by měl též opustit systém obchodování s emisními povolenkami.

PRO rovněž chce, aby vláda jasně usilovala o mírové řešení války na Ukrajině včetně možného uspořádání mírové konference v Česku. Kabinet by podle ní také měl ukončit dodávky vojenského materiálu Ukrajině.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Muž se symbolem Z

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí

Reklama

Výběr článků

Načítám