Hlavní obsah

Srážku s vlakem, při které zemřely dvě děti, zavinil jejich otec. Na přejezdu zazmatkoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Srážku osobního auta a vlaku v Ostravě z letošního ledna zavinil řidič vozu. Uvedla to Drážní inspekce ve své závěrečné zprávě. Policie se nehodou, kterou nepřežily dvě děti ve věku dva a 12 let, stále zabývá. Škoda byla vyčíslena na necelých půl milionu korun.

Při nehodě zemřely dvě dětiVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

„Řidič osobního automobilu nerespektoval světelnou a zvukovou výstrahu přejezdového zabezpečovacího zařízení a nepřesvědčil se, zda může železniční přejezd bezpečně přejet,“ uvedli inspektoři Drážní inspekce ve zprávě, na kterou upozornil server idnes.cz.

Ze závěrečné zprávy zároveň vyplývá, že otec s dětmi navštívil dílnu v blízkosti přejezdu, z níž odjížděl chvíli po 10:00. Dívku usadil na zadní sedadlo do sedačky, chlapec nasedl do zadní části vozu sám a otec ho upozornil, aby se připoutal bezpečnostním pásem.

Řidič také zaznamenal, že po blízké železniční trati mezi Ostravou a Opavou projel vlak. Byla to souprava jedoucí směrem na Opavu. Jenže opačným směrem se už blížil další, zhruba 12 minut zpožděný rychlík, uvedl server.

Na železničním přejezdu v Ostravě se srazil vlak s autem. Zemřely dvě děti

Krimi

Řidič osobního vozu se od dílny nemohl rozjet, protože mu ve sněhu podkluzovala kola. Podařilo se mu to asi až po třech minutách. Před křižovatkou u přejezdu ještě zpomalil, protože místo velmi dobře znal. Dvacet let přes něj téměř denně jezdil a před kolejemi pravidelně zpomaloval. V den tragické srážky se tak ale nestalo. Řidič se rozjel do mírného svahu, a protože jel pomalu a na přejezdu podle něj ležela břečka, auto se na kolejích zastavilo. Když se podíval vpravo, viděl přijíždějící vlak.

„Poté dle svých slov zazmatkoval, nevzpomíná si ale, co přesně dělal. Domnívá se, že chtěl jet dopředu, pak dozadu a poté už neví. Náraz vlaku si nepamatuje. Netuší a neuvědomuje si, zda se díval na výstražník (blikající červená světla), když přijížděl k železničnímu přejezdu, a ani si neuvědomuje, že by slyšel zvukovou výstrahu,“ uvedli ve zprávě drážní inspektoři.

Děti byly vymrštěny mimo vůz

Strojvedoucí, který auto zaregistroval, sice použil houkačku a snažil se rychlobrzdou snížit rychlost, střetu se ale nepodařilo zabránit. Vlaková souprava vážící 137 tun narazila do pravé zadní části automobilu, který byl odhozen mimo trať. Vlak zastavil až více než 300 metrů za přejezdem. Obě děti byly vymrštěny mimo vůz a zemřely na místě nehody.

Drážní inspektoři při vyšetřování zjistili, že silnice byla sjízdná. Svědci uvedli, že od přejezdu slyšeli výstražné znamení, a podařilo se rovněž prokázat, že na přejezdu blikala červená světla.

Podle mluvčí policie Soni Štětínské policie případ stále vyšetřuje. „Ostravští kriminalisté vedou ve věci prověřování, v rámci kterého již učinili množství úkonů. Dosud však nemají k dispozici vyžádaný znalecký posudek z oboru dopravy. Vzhledem k fázi trestního řízení a současně k citlivosti tohoto případu, nelze aktuálně poskytnout bližší, konkrétnější informace,“ uvedla Štětínská.

Řidička na Klatovsku nerespektovala světla na přejezdu, po srážce s vlakem je těžce zraněná

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám