Hlavní obsah

Nepřípustná spekulace. Slůvkem „zabít“ k vraždě migranta nenabádal, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesouhlas s násilným chováním syrského přistěhovalce vyjádřil impulzivním komentářem, jehož smyslem ale nebylo vzbudit v někom rozhodnutí cizince zavraždit. S tímto odůvodněním smetl Krajský soud v Plzni ze stolu obžalobu na Víta Němečka, který předloni v červenci napsal slůvko „zabít“ do internetové diskuse v reakci na článek předsedy SPD Tomia Okamury, který kritizoval mírný trest pro Syřana za bezdůvodný útok na manželskou dvojici v Plzni.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Plzeňský okresní soud původně Němečka potrestal za přečin podněcování k trestnému činu pokutou 8000 korun, když dospěl k závěru, že 33letý muž veřejně nabádal k vraždě.

„Musel předpokládat, že jeho projev může alespoň u některých osob vyvolat nežádoucí přesvědčení o tom, že by měl být poškozený fyzicky zlikvidován,“ stojí v květnovém rozsudku okresního soudu.

Němeček se proti verdiktu odvolal a krajský soud nyní případ poslal k přestupkové komisi s tím, že závěr okresního soudu je nepřípustnou spekulací.

„Z provedených důkazů nelze dovodit, že by byl obžalovaný srozuměn s tím, že někdo se poškozeného rozhodne zavraždit a že tak učiní,“ konstatoval krajský soud.

Upozornil také na Němečkovu obhajobu, že uvedený výraz použil v minulosti už mnohokrát, aniž to myslel vážně.

Dezinformátor sprostě nadával a vyhrožoval poslanci Hayatovi Okamurovi, řeší to policie

Krimi

„Nemyslel jsem to tak, že by měl být usmrcen. V našem žargonu slůvko zabít znamená, že s něčím nesouhlasíte, a ne že chce někoho vraždit. Já jsem tím jen chtěl vyjádřit zlost a nesouhlas s mírným trestem, protože si myslím, že ten Syřan měl být z České republiky vyhoštěn,“ prohlásil bývalý horník z Karvinska.

Odvolací soud také zohlednil dosavadní bezúhonnost Němečka, který pečuje o nezletilého syna a pobírá rentu pro pracovní omezení způsobené úrazem na šachtě.

„Na podkladě provedených důkazů nelze jednání obžalovaného vykládat jinak než tak, že svým impulzivním komentářem vyjádřil svoji nevoli a odsoudil jednání poškozeného,“ uvedl krajský soud.

„Učinil tak nepřípustným a urážlivým jednáním, jehož smyslem ale nebylo vzbudit v někom rozhodnutí poškozeného zabít. Jeho čin by však mohl být kvalifikován jako přestupek proti občanskému soužití, a to buď jako hrubá urážka, případně jako schválnost,“ uzavřel.

„9 mm a je to“ je jen délková míra. Soudce se zastal diskutéra u Okamurova článku

Krimi

Němeček byl jedním z několika pisatelů komentářů pod Okamurův článek na Facebooku, kteří ve svých reakcích například napsali: „Postavit ke zdi a zastřelit.“

„Oběsit a poslat to h…o domů.“ „Jsou to opice a podle toho je zapotřebí s nimi nakládat…“ „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu.“ Většina z nich už za to byla odsouzena.

Okamura tehdy poukázal na případ prodavače kebabu v Plzni Mohamada R. (27), který dostal za útok pěstmi na muže o generaci staršího a jeho manželku 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

„Muslimským migrantům z arabských zemí u nás pěkně narůstá hřebínek. Takový migrant nemá dostat jen podmínku, ale má být okamžitě vyhoštěn. Rozsudek znamená, že si tady bude dál vesele prodávat kebab,“ napsal politik na Facebooku a k textu přidal i Syřanovu fotku.

Reklama

Výběr článků

Načítám