Hlavní obsah

„9 mm a je to“ je jen délková míra. Soudce se zastal diskutéra u Okamurova článku

Do diskuse pod článek šéfa SPD Tomia Okamury, který na svém facebookovém profilu předloni v únoru zkritizoval mírný trest pro syrského přistěhovalce za brutální útok na manžele v Plzni, napsal muž z Plzeňska větu: „9 mm a je to.“ Podle státního zástupce Roberta Merkuna tím fakticky vyzýval k vraždě, čímž měl spáchat přečin podněcování k trestnému činu. Jenže s návrhem na potrestání autora příspěvku žalobce narazil u soudce Luboše Patzenhauera.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Patzenhauer, který dostal případ k vyřízení, svým usnesením nejenže zrušil trestní stíhání pisatele, ale ještě se do státního zástupce tvrdě obul. Kvůli jeho reakci ho přirovnal k exhibicionistům na sociálních sítích, které označil za úchyly.

„Za úchylného lze považovat zpravidla toho, kdo má potřebu se na sociálních sítích ventilovat. Za ještě úchylnějšího lze považovat zpravidla toho, kdo má potřebu na takové ventilování reagovat. A obdobně je na tom zpravidla i ten, kdo z takového ventilování a z reakcí na ně vyvozuje trestněprávní důsledky,“ stojí v rozhodnutí soudce, které má Právo k dispozici.

Okamura v článku z předloňského února poukázal na případ prodavače kebabu v Plzni Mohamada Ramadana (27), který dostal za bezdůvodný útok na muže a jeho manželku 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

„Muslimským migrantům z arabských zemí u nás pěkně narůstá hřebínek. Takový migrant nemá dostat jen podmínku, ale má být okamžitě vyhoštěn. Rozsudek znamená, že si tady bude dál vesele prodávat kebab,“ napsal Okamura na Face­booku a k textu přidal i Ramadanovu fotku.

Zastali se řidiče, Syřan je zbil
Syřan stanul před soudem za incident z předloňského února. Předcházel mu konflikt s řidičem trolejbusu, který na Ramadana zatroubil poté, co se nebezpečně otáčel se svým vozidlem přímo v křižovatce. Na zastávce pak cizinec trolejbus dojel, zastavil u něj a jeho šoférovi sprostě nadával.
Celou situaci tehdy sledoval i 51letý Václav H., který cizince na nevhodné chování upozornil. Podle spisu ho Ramadan nejprve úderem do ramene srazil k zemi a pak do něj bouchal pěstmi. Útočníka se snažila odtrhnout manželka napadeného muže, která od cizince schytala ránu do obličeje.

V diskusi se následně objevilo několik komentářů, například: „Ke zdi, co furt řešit“ nebo „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu“.

Většinu jejich autorů už soudy potrestaly podmínkami právě za podněcování k trestnému činu. Zmiňovaný případ je tak výjimkou.

Zabít pro mě neznamená usmrtit, hájil muž svůj komentář k migrantovi

Krimi

Zbraní se mohli bránit i zaútočit

Za zcela zásadní považoval soudce Patzenhauer vyhodnocení samotného příspěvku.

„Návštěvník sociálních sítí si pod údajem 9 mm může představit jeho základní význam, a to konkrétní délkovou míru. Znalec zbraní pak může tento údaj považovat i za velikost ráže pistole, přičemž střelnou zbraň takové ráže lze použít nejen k útoku, ale též na svoji obranu – beztrestně v případě nutné obrany,“ píše se dále v usnesení o zastavení trestního stíhání.

Tím podle soudce není vyloučena obhajoba obviněného, že svým výrokem měl na mysli to, že kdyby měl napadený u sebe zbraň, tak se mohl útoku Syřana adekvátně bránit a k jeho zranění a ke zranění jeho manželky by nedošlo.

Pod dodatkem k příspěvku „a je to“ si podle Patzenhauera může kdokoliv buď představit cokoliv, včetně nápěvku lidové písně z pohádky Pyšná princezna „už je to uděláno, už je to hotovo“, nebo si také nepředstavit vůbec nic.

Policie stíhá diskutéry, kteří nabádali k útokům na migranty. S odhalením pomohl Facebook

Krimi

Byl už dvakrát odsouzen

Soudce vyslovil také určité pochopení nad emocemi, které Okamurův článek vyvolal za situace, kdy si odsouzený cizinec nevážil toho, že jako host může v České republice setr­vávat.

„Opakovaně se dopustil nikoliv bagatelní trestné činnosti násilné povahy, pro kterou musel být postupně dvakrát odsouzen. Dokonce si nevážil u prvého odsouzení ani výrazného dobrodiní ze strany soudu v podobě upuštění od potrestání, ač je nepochybné, že nejeden český občan by za takový skutek bez uložení trestu nevyvázl,“ upozornil Patzenhauer.

Závěrem soudce konstatoval, že nelze dovodit, že by diskusní příspěvek obviněného muže byl způsobilý vyvolat u jiných osob rozhodnutí spáchat nějaký trestný čin včetně vraždy, a byl tak výzvou k zastřelení kohosi střelnou zbraní ráže 9 mm.

Státní zástupce nepodal proti usnesení stížnost, čímž nabylo právní moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám