Hlavní obsah

Skočil pro cizí batole téměř z pěti metrů do říčky, kde bylo jen po kolena vody. O nebezpečí ale neuvažoval

Pátek se zapsal do rodinných kronik hned dvou rodin z Chrudimi. Z okna bytu v domě, který stojí těsně u říčky Chrudimky, vypadla dvouletá holčička. Před utonutím ji zachránil Petr Jirout, který tu byl náhodou se svým dítětem krmit kachny. Musel přitom skočit z mostku z výše asi 4,5 metru do vody. Ovšem hladina v těchto místech dosahuje v současném suchu zhruba půl metru.

Foto: Policie ČR

Zachránce dvouleté holčičky Petr Jirout

Článek

Jirout, který ve městě provozuje restauraci, podle svých slov vůbec nepřemýšlel, že by seskok mohl být nebezpečný i pro něho. „To víte, že jsem tam neskočil po hlavě,“ usmál se zachránce a dodal, že ale jinak neváhal.

„V tu chvíli by nepřemýšlel nikdo, kolik tam je vody. To je instinkt každého člověka, zachránit dítě,“ řekl skromně v pátek večer, když už klidu seděl s přáteli ve svém podniku.

„Nebo si to aspoň myslím. Když vidíte, jak tam leží bezvládné tělíčko, tak by tam skočil každý. Samozřejmě vám běží hlavou, že si třeba můžete zlomit nohu, ale to je to nejmenší,“ dodal.

„Když jsme ho spatřili, tak jsme v první moment vůbec nevěděli, co se to tam plácá. Až po deseti, patnácti sekundách, když jsem viděl zadeček, tak mi to došlo. Ihned jsem zastavil projíždějící auto. Myslím, že zastavilo hned druhé. Vylezl z něho pán, dal jsem mu do ruky svůj telefon, malýho a říkal jsem mu, ať mi ho pohlídá. Pak ten pán tam se mnou byl až do konce,“ pokračoval ve vyprávění.

„Kdo volal záchranku, ani nevím. Asi ten pán. Holčička je prý v pořádku, a to je nejdůležitější. Je obdivuhodné, že se ani jí při tom pádu nic nestalo. Když jsme se pak s chlapy koukali, tak ona spadla ze šesti sedmi metrů. A po celé straně domu je asi půlmetrový betonový rantl, který musela minout a těsně vedle toho spadnout do vody. Kdyby narazila na něj, to by bylo horší,“ dodal Jirout.

Batole v Chrudimi vypadlo z okna do řeky, zachránil ho statečný kolemjdoucí

Krimi

Okolnosti případu, zejména jak k pádu dítěte do říčky došlo, nyní šetří policisté. Jak uvedla mluvčí Markéta Janovská, v případu zahájili trestní řízení, kvalifikaci činu ale zatím nestanovili.

Restauratérovi, který se angažuje i v nejrůznějších charitativních akcích, například pořádal sbírky pro hendikepované, bude chtít poděkovat starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

„Určitě mu budu chtít poděkovat a předat případně drobný dárek. Vždyť i z jeho strany to byla velká odvaha skočit skoro z pěti metrů prakticky na kameny. Protože v těch místech je hladina tak vysoko, tedy spíš nízko, že vás nezbrzdí. Je to asi půl metru, to je jako skočit ze čtyř metrů na skalku. Klobouk dolů před ním,“ řekl starosta Pilný.

Reklama

Výběr článků

Načítám