Hlavní obsah

Šikana mezi vězni. Výprasky holí či močení do jídla řeší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do cely číslo 232 v plzeňské borské věznici se na přelomu roku 2021 a 2022 nikomu z odsouzených nechtělo. A nebylo se čemu divit. V té době ji totiž ovládala dvojice kriminálníků Pavel Procházka a Roman Korčík, která podle státního zástupce Michala Klímy spoluvězně brutálně šikanovala. Oba násilníci se ve středu začali zpovídat u plzeňského okresního soudu z těžkého ublížení na zdraví a vydírání.

Obžalovaní vězni před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Jejich spoluvězni museli strpět například močení do jídla, výprasky holí, škrcení do bezvědomí či tetování vulgárních výrazů po těle. Někteří byli tak zoufalí, že si podřezali žíly, jen aby se dostali pryč.

Oba vězni ve středu stanuli před soudem. „Využili své robustní postavy a šikanovali slabší spoluvězně, a to jednak ponižujícím zacházením a dále fyzickým napadáním, kterým jim způsobili mučivé útrapy,“ stojí v obžalobě.

Byl prý i zdrogovaný

Svými 205 centimetry a 110 kilogramy budil strach zejména Procházka, který měl hlavní slovo, a všichni se mu raději vyhýbali obloukem. Schovat se před ním snažili hlavně ve chvíli, kdy byl údajně zdrogovaný. „Odmontoval násadu od koštěte a v kuse mi asi hodinu mlátil do zad, rukou i nohou, dokud jsem nebyl fialový. Celé to bití vysílal mobilem živě přes videohovor nějakému kamarádovi. Pak se tomu smál. Když jsem se ho ptal, proč to dělá, řekl, že se mu líbí, jak křičím,“ vypověděl jeden z vězňů. Z obviněného měl takový strach, že se to bál oznámit. „Uvažoval jsem o sebevraždě. Nešlo to dál snášet. Ze společné cely nebylo úniku,“ dodal.

Další vězeň zase líčil, jak ho Procházka nutil hodiny klečet na toaletě, kdy ho nejprve poléval studenou vodou a pak mu na záda vytetoval obrázek pánského a dámského přirození i s příslušnými vulgárními nápisy.

Po boxerském útoku dozorce přišel vězeň o slezinu

Krimi

„Jinému na hřbet ruky vytetoval hákový kříž nebo ho postavil ke katru a z metru mu o hlavu rozbíjel jablka, pomeranče a grepy. Pak jej nahého přivázal k židli doprostřed cely a pomočil ho,“ uvedl další svědek.

Jiný vězeň zase popisoval, jak musel klečet na stropě kabinky záchodu a patnáct minut soustavně výt jako vlk. „Nebo mě zaklekl a kovovou lžící tloukl do čela, dokud jsem se nepozvracel a neměl všude boule,“ tvrdil vězeň.

Ze spisu dále vyplývá, že oba obvinění například při výdeji stravy shrnuli jídlo pro ostatní na hromadu a močili na něj.

„Ubližovali nám skoro všem. Nikdo se jim nepostavil. Většina to řešila tak, že si podřezali žíly, aby je přemístili jinam. Nakonec jeden z odsouzených našel odvahu to oznámit. Pak se k němu přidali ostatní,“ řekl vyšetřovatelům další ze svědků.

Soudní znalci uvedli, že obvinění cílili při fyzickém útoku na stále stejná místa. „Poškození tím daleko více trpěli bolestí. Lze to považovat až za mučivé útrapy,“ konstatovali v posudku. Jak na viditelná zranění odsouzených reagovali dozorci, žaloba nezmiňuje. Je ale možné, že jim vězni tvrdili, že jde o následek uklouznutí a podobně.

Rozsudek se očekává v řádu několika dní.

V ruzyňské věznici se pokusila žena o sebevraždu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám