Hlavní obsah

Šéf brněnské kriminálky vynášel informace ze spisů. Dostal pokutu 100 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik neveřejných informací z policejního vyšetřování, včetně data nařízené prohlídky na radnici Brno-střed, nebo z výpovědi muže podezřelého z podvodů s byty prozradil šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala svému známému. K jeho smůle to byl Petr Kosmák ze Správy nemovitostí radnice Brno-střed, který později skončil v rukou detektivů v korupční kauze Stoka.

Šéf brněnské kriminálky Vladimír Machala dostal od soudu pokutu za prozrazení informací z vyšetřováníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Machalu za zneužití pravomoci úřední osoby potrestal brněnský městský soud pokutou 100 tisíc korun. Pro Machalu takový verdikt znamená neslavný konec u policie po 27 letech služby. Machala přitom není žádný „obyčejný“ policista, v roce 2002 stál například v čele speciálního týmu Mlýn, který zřídil tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross.

Osudným se Machalovi stalo přátelství s Kosmákem a současně vyšetřování kauzy Pavla Hubálka podezřelého z kupčení s brněnskými městskými byty.

„Byl si vědom, že Kosmák Hubálka zná a přicházel s ním do styku. Věděl, že Kosmák mohl být zapojen do nezákonného jednání, a přesto Kosmákovi sděloval neveřejné informace z trestního řízení, vzal ho k domovní prohlídce u Hubálka doma a nechal jej nahlížet do nalezených listin,“ prohlásil v rozsudku soudce Jaroslav Chochola.

„Zkušenému policistovi by se takové věci neměly stávat. Informování informátora nelze charakterizovat jinak než jako přímé ohrožení vyšetřování,“ zdůraznil soudce s tím, že od Kosmáka šly navíc informace k dalším lidem na radnici.

Někdo chce krýt trestnou činnost politiků, hájil se Machala

Machala celou dobu vyšetřování tvrdil, že před soudem stojí kvůli tomu, že se dostal moc blízko k rozpletení trestné činnosti dalece přesahující Stoku, do níž měly být namočeny špičky české politiky. O tom totiž mluvil právě Hubálek.

Byt pro oblíbenou výčepní pana předsedy. Šéfka kontrolního výboru líčí, jak se mělo přidělovat v Brně

Krimi

„Obžaloba neprokázala vůbec nic, protože nebylo co prokazovat. Nikdy v životě jsem se nesetkal s takovou arogancí veřejné moci. Cítím se politickou obětí, neboť někdo tu chce krýt trestnou činnost politiků. Proces je zinscenovaný, předkládané důkazy slouží jen k očerňování mé osoby. Po 27 letech u policie je mi z toho smutno, nikdy jsem nevěřil, že na konci mé kariéry bych měl něčemu takovému čelit,“ řekl Machala ve své závěrečné řeči.

„Znám výpověď Hubálka a vím, že ta věc nekončí jen u Bradáče,“ poukázal Machala na případ razie v Brně na začátku října, po které skončil v rukou detektivů a pak i ve vazbě předseda bytové komise radnice Brno-střed a vlivný člen brněnské ODS Otakar Bradáč právě kvůli údajné korupci při přidělování bytů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Machala u soudu

„Je tu podezření, že to sahá až do nejvyšších pater politiky. Kdyby nebylo Machaly a jeho kolegyně Broďákové, nebyly by další aktuální případy v Brně, které teď státní zastupitelství dozoruje. Možná jen jeho nasazení mohlo mít znaky přehnané horlivosti,“ přizvukoval Machalův obhájce Pavel Hála.

Naopak státní zástupkyně Petra Lastovecká měla o policistově nekalé činnosti jasno. „Mezi Machalou a Kosmákem panoval přátelský vztah. Obžalovaný jako erudovaný policista si byl vědom toho, kdo Kosmák je a kde pracoval, s jakými lidmi se stýká, a věděl, že mu předává neveřejné informace,“ zdůraznila Lastovecká.

Odposlechy ukázaly časté kontakty

Zásadním důkazem proti policistovi byly zajištěné odposlechy dokazující čilé kontakty mezi oběma muži, kteří byli takřka v každodenním kontaktu, kdy si buď volali, nebo mudrovali u piva v brněnských restauracích.

„Pavlík (Hubálek, pozn. red.) si tě bral do huby špinavé dnes,“ informoval například Machala Kosmáka poté, co měl po výslechu Hubálka. „Aha, a co jako? To je kretén,“ reagoval Kosmák. „Řeknu pak osobně, je to blb. Ale něco z něj vypadlo. Jako o tobě nic důležitého. Jen že vás vzpomněl. A Švachuli, co je zač?“ zajímalo Machalu. „Švachula je místostarosta,“ vysvětlil Kosmák.

Právě Jiří Švachula (dříve ANO) stál v čele korupční chobotnice tyjící ze zadávání veřejných zakázek v Brně v kauze Stoka.

Spolu s Machalou stála před soudem i jeho podřízená Jitka Broďáková, které žalobkyně kladla za vinu, že si neoprávněně přisvojila několik tisíc korun určených jako odměny pro jednání s informátory. Podle soudce Chocholy se v tomto případě nejednalo o trestný čin, ale mohlo by jít o kázeňský přestupek.

Jde o inkviziční proces, prohlásil u soudu exšéf brněnské kriminálky obžalovaný za vynášení informací

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám