Hlavní obsah

Jde o inkviziční proces, prohlásil u soudu exšéf brněnské kriminálky obžalovaný za vynášení informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za inkviziční proces označil před soudem svou obžalobu bývalý šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala. Je obžalován za to, že pouštěl informace z vyšetřování svému známému Pavlu Kosmákovi. Ten byl přitom odsouzen v korupční kauze Stoka týkající se ovlivňování zakázek v Brně. Podle Machaly jsou za jeho stíháním tajné úmluvy státního zastupitelství a vysoce postavených politiků.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vladimír Machala u soudu

Článek

Proces začal u brněnského městského soudu na začátku roku, dokazování se chýlí ke konci.

Podle obžaloby Machala pouštěl informace svému kamarádovi a bývalému šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Kosmákovi. „Tomu sděloval neveřejné informace týkající se trestního řízení. Řekl mu například o přesném času konání domovní prohlídky na úřadu,“ popsala při čtení obžaloby státní zástupkyně Petra Lastovecká.

Před soudem stojí i Machalova kolegyně Jitka Broďáková, která prý zanesla Kosmáka, aniž by o tom věděl, do policejnímu systému jako informátora. Čerpala na něj finance v řádu tisíců korun. Informace přitom získávala od Machaly, který se je od Kosmáka dozvěděl u piva v brněnských hospodách.

Kauza Stoka: Věděli jsme o sobě, protože jsme to dělali společně

Krimi

Dvojice se hájí tím, že mohli být na stopě zločinu, proti kterému mohla být kauza Stoka jen slabým čajíčkem. Své přesvědčení staví na výpovědi Pavla Hubálka, kterého vyšetřovali pro podezření z podvodů při přidělování městských bytů.

„Po nějaké době nám řekl, že už nechce být obhajován svým advokátem, protože ten je nasazen skupinou osob a hlídá, aby proti nim nevypovídal. Po změně obhájce nám řekl, že jednání se dopouštěl pro vysoce postavené politiky. Ti za úplatek zařizovali přidělování městských bytů. Vypovídal přesně ohledně osob, dat a úplatků,“ prohlásil v pondělí u soudu Machala.

Místo velké kauzy se ale nic nedělo, z čehož Machala viní státní zastupitelství a policii. „Jediné vysvětlení, které mám, že spis byl zamrznut, že je tam fanatická snaha státní zástupkyně zneplatnit výslech Hubálka ve prospěch osob, které jsou podezřelé a jsou na vysokých politických funkcích,“ tvrdil Machala. „Jde o inkviziční proces vedený osobami, které mají důvod k mé dehonestaci a vybrali si k tomu prostředky trestního řízení,“ ohodnotil Machala své stíhání.

Proces bude u brněnského soudu pokračovat dalším dokazováním a závěrečnými řečmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám