Hlavní obsah

Potvrzeno. Čermák půjde za propagaci terorismu do vězení na 5,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pět a půl roku ve vězení za podporu a propagaci terorismu stráví Tomáš Čermák (36). Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl Čermákovo odvolání proti verdiktu Krajského soudu v Plzni. Čermák během pandemie na videu vyzýval k útokům na politiky či k vypálení Senátu. Verdikt je pravomocný. Čermák dříve řekl, že výroky nemyslel vážně a že byla chyba je napsat.

Odvolací jednání s aktivistou Tomášem ČermákemVideo: Novinky

 
Článek

Odvolací senát v čele s předsedou Jiřím Lněničkou neshledal v napadeném rozsudku jakékoliv pochybení.

„Nalézací soud dospěl k naprosto správným skutkovým zjištěním, ostatně pan obžalovaný se k tomu jednání doznal,“ uvedl Lněnička. Podle něj základním problémem případu byla právní kvalifikace, kterou Čermák v odvolání napadal.

„Je to vyzývání k násilí proti členům parlamentu a vlády České republiky v úmyslu působit na výkony jejich funkcí. Máme za to, že právní kvalifikace je naprosto správná,“ konstatoval Lněnička.

Vinohradská nemocnice podala trestní oznámení na Peterkovou za tvrzení, že ji tam chtěli otrávit

Krimi

Stejně tak i uložený trest podle odvolacího soudu není nepřiměřeně přísný, už jen z toho důvodu, že je uložen při samé spodní hranici trestní sazby a jde o trest souhrnný.

Středeční rozhodnutí se okamžitě setkalo s vlnou nevole Čermákových příznivců. Padala slova jako „hanba justici“, „fuj“, „ostuda“.

Bylo by dobré ho nějak zmírnit
Tomáš Čermák o trestu

Čermákova příznivkyně s vytetovanou podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina na lýtku začala pro změnu vykřikovat „Fašisti, pedofilové, teroristi, hnus“.

Proti rozhodnutí je možné už jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Čermákův právní zástupce Norbert Naxera řekl, že tak učiní.

„My jsme byli prostě opoziční aktivisté,“ řekl odvolacímu senátu Čermák, který k soudu dorazil na poslední chvíli v šortkách a tričku fotbalové Slavie. Označil se za opozičního aktivistu a své jednání a použité výrazy vysvětloval „určitou nas*aností“. Trest uložený plzeňským krajským soudem označil za hodně nepřiměřený. „Bylo by dobré ho nějak zmírnit,“ prohlásil v závěrečné řeči.

Terorismus to není, tvrdil advokát

Naxera v odvolání namítal, že v Čermákově případě jde o špatnou právní kvalifikaci.

„I kdyby hypoteticky někteří občané vyslyšeli jeho výzvy a vtrhli by do parlamentu, nešlo by o terorismus,“ prohlásil Naxera a jal se přednášet definice terorismu z různých zdrojů, jako je ministerstvo vnitra, BIS nebo Wikipedie.

„Je zcela absurdní, aby terorista veřejně vyzýval ke spáchání útoků,“ řekl dále. Podle Naxery šlo maximálně o vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tomáš Čermák (vpravo) se svým advokátem Norbertem Naxerou

Čermák loni v únoru vyzýval sledující na sociálních sítích, aby použili všechny dostupné prostředky, včetně násilí, a zabránili především přijetí novely pandemického zákona. Útok byl cílen na členy vlády, poslance a senátory.

„Je zapotřebí udělat pořádný uragán, vyvést ty dobytky ven a nakopat jim ty vyžraný prdele. Je načase nastolit radikální odboj, nesmíme se z nich posr..,“ hlásal například.

Případně: „Nemůžeme chodit každý týden někam protestovat a mrznout tam… Uděláme plán, musíme se spojit všichni a udělat pořádný uragán… Musíme těm dobytkům zarazit tipec… Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta, nějaké právo, neudělá nic.“

Čermák dostal 5 a půl roku vězení kvůli podpoře a propagaci terorismu

Krimi

Čermák, který je nezaměstnaný a živí ho rodina, při hlavním líčení u Krajského soudu v Plzni požádal o dohodu o vině a trestu, protože prý za čtyři měsíce ve vazbě „měl dost času přemýšlet a uvědomil si, že to byla chyba“.

Prý nic z toho nemyslel vážně, ale jako nadsázku. Během pandemie prý cítil neklid a strach a neuvědomil si prý důsledky svých činů.

Státní zástupce ale dohodu odmítl s tím, že pokud Čermák nesouhlasí s právní kvalifikací, není se o čem bavit.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tomáš Čermák u středečního soudu

Ani plzeňský soud Čermák v březnu nepřesvědčil.

„Ani jeden z členů senátu žádnou nadsázku v tom videu nenašel. Video bylo velmi opravdové, projev obžalovaného velmi rozhořčený, velmi zlý, vulgární. Dosáhlo intenzity a společenské škodlivosti takové, že se jedná o trestný čin, veřejně podněcoval ke spáchání teroristického činu,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Tomáš Bouček.

Anketa

Co soudíte o trestu pro Tomáše Čermáka?
Je přiměřený
42,7 %
Je málo přísný
15,2 %
Je příliš přísný
42,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18755 čtenářů.

Čermák byl už loni v prosinci pravomocně odsouzen k desetiměsíční podmínce za podněcování k nenávisti a hanobení národa. V současnosti je také u Obvodního soudu pro Prahu 8 obžalován spolu s Patrikem Tušlem z výtržnictví.

Hysterie na soudech

Soudní jednání s Čermákem, Tušlem, případně dezinformátorkou Janou Peterkovou provázejí v posledních měsících hysterické projevy až zfanatizovaného davu příznivců obžalovaných, který například při odvolacím jednání s Peterkovou hulákal na pražském městském soudu hesla jako „Zákon jsme my!“ nebo „Gestapo, gestapo!“ a mimo jiné vysadil dveře od jednací síně.

Středečního jednání se kromě novinářů zúčastnilo několik desítek Čermákových příznivců. Vzhledem k událostem za poslední dobu přijal vrchní soud zvýšená bezpečnostní opatření.

Vedle několika výkřiků o svobodě slova či provolávání slávy Putinovi byl oproti předchozím jednáním poměrně klid.

Foto: Novinky

Jedna z příznivkyň Tomáše Čermáka s vytetovaným Vladimirem Putinem

Bezprecedentní. Musí padat tresty, hodnotí advokáti vtrhnutí zfanatizovaného davu do soudní síně

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám