Hlavní obsah

Opilec vyhrožoval ve frontě na úřadu, potrestali ochranku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že stojíte ve frontě na úřadu práce a někdo začne křičet: Já vás zabiju, všechny vás zabiju! Má ochranka agresorovi trpělivě domlouvat, nebo se má pokusit co nejrychleji možnému neštěstí razantně zabránit?

Foto: Profimedia.cz

Muži zbývá nyní dovolání k Nejvyššímu soudu.

Článek

Pro druhou možnost se rozhodl hlídač Vítězslav Musil, který vyhrožujícího muže odstrčil z fronty. Jenže muž, který byl, jak se pak ukázalo, opilý, upadl tak nešťastně, že si rozbil hlavu. A byl to hlídač, kdo skončil u soudu.

Předloni v září si Musil, který pracoval na úřadu práce na brněnské Polní ulici jako ochranka, ve frontě všiml značně nervózního muže. „Byl nevrlý, a tak jsem se na něj zaměřil. On najednou začal vy­řvávat, že tady všechny pozabíjí, že všechny postřílí,“ popsal Právu Musil. „Hned jsem mu řekl, aby s tím přestal. Byl klid asi na dvě vteřiny a pak začal znovu křičet,“ dodal.

Nastala panika

„Přistoupil jsem k němu blíž a on se mě pokusil napadnout. Uhnul jsem hlavou před jeho ránou, praštil mě jen do ramene. Měl bundu a já nemám rentgenové oči, nevidím mu do kapes, jestli tam má nůž nebo střelnou zbraň,“ popisoval hlídač s tím, že se mezi lidmi začala šířit panika.

„Bylo to celé velmi nepříjemné, jen si vzpomeňte na Prahu, jak tam ten chlap zastřelil úřednici,“ připomenul Musil předloňskou tragédii, kdy Jiří Dvořák zavraždil pracovnici úřadu práce v Praze 2, protože mu před několika lety nepřiznala dávky v nezaměstnanosti.

Vrah z úřadu práce bude sedět do konce života. Stížnost na „drzé a hrubé“ porušení zákona neprošla

Krimi

„Všechny pohledy se upřely na mě a já jsem musel nějak zareagovat. Odhodil jsem ho, ale nechtěl mu nějak ublížit, chtěl jsem ho jen dostat z budovy. Jenže on to neustál, upadl a rozbil si hlavu,“ řekl.

„Když jsem to viděl, odtáhl jsem ho ke dveřím, aby tam neležel mezi lidmi, doběhl jsem pro lékárničku a začal jsem ho ošetřovat. Pak se zjistilo, že byl opilý. Nevím nic o tom, že by někdo stíhal za to vyhrožování jeho, místo toho darebáka teď popotahují mě,“ postěžoval si ještě Musil.

Hlídač dostal trest u brněnského městského soudu, který jeho jednání vyhodnotil jako ublížení na zdraví a výtržnictví, za což padl trest v podobě pokuty 25 tisíc korun. Musil se s tím nesmířil a podal odvolání ke krajskému soudu. Jenže ani tam neuspěl a senát se soudcem zpravodajem Pavlem Rujbrem mu trest v těchto dnech potvrdil.

„Intenzita zásahu ze strany obžalovaného vybočila z mezí, které by šly podřadit pod přiměřenou a nutnou obranu. Po tom odstrčení poškozený doslova odletěl ke dveřím, jak je patrno z kamerového záznamu. Sice nelze přehlédnout, že byl opilý a jeho schopnosti tím mohly být ovlivněny, ale ani tak nelze zákrok obžalovaného považovat za přiměřený,“ konstatoval soudce Rujbr.

„Uložený trest není likvidační, pan obžalovaný má stálé zaměstnání, a pokud to zaplatí, bude se na něj hledět, jako by nebyl trestaný,“ dodal soudce. Muži zbývá nyní dovolání k Nejvyššímu soudu, podle jeho obhájce Pavla Hály o tom bude uvažovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám