Hlavní obsah

Vrah z úřadu práce bude sedět do konce života. Stížnost na „drzé a hrubé“ porušení zákona neprošla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrah z pražského úřadu práce Jiří Dvořák (68) neuspěl v pondělí u pražského vrchního soudu se svým odvoláním, ve kterém si stěžoval na údajné porušení zákona. Zbytek života by tak měl strávit ve vězení.

Jiří Dvořák, odsouzený na doživotíVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Další možností, jak případně odvrátit doživotní trest za vraždu, pokus o vraždu, pokus o těžké ublížení na zdraví a další činy, je pro Dvořáka dovolání k Nejvyššímu soudu.

„S rozsudkem městského soudu se ztotožňujeme a nevidíme potřebu dokazování jakkoliv rozšiřovat,“ uvedl v úterý předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Dvořákova advokátka Soňa Adamová si stěžovala, že pražský městský soud nedostatečně zjistil psychický stav jejího klienta. „Zjistil nalézací soud řádně, zda si můj klient mohl své jednání rozmyslet? Není přítomná forenzně významná psychická porucha, která by jeho jednání ne ospravedlňovala, ale odůvodňovala?“ ptala se Adamová.

Znalcům vytýkala například, že psychologické a psychiatrické zkoumání trvalo prý velmi krátce - údajně sedm hodin. Soudu navrhovala rozsudek zrušit a vrátit k doplnění dokazování.

Soudce Zelenka byl ale proti. „Zlo vyvěrající z osobních nepříznivých osobnostních rysů nelze stavět na roveň nepříčetnosti,“ poznamenal.

Za schvalování smrti českých vojáků platí podmínka, rozhodl Nejvyšší soud

Krimi

Podobně jako Adamová, byť expresivněji, se vyjádřil i Dvořák, který rovněž navrhl rozsudek zrušit a vrátit na městský soud, jenž podle něj „zcela úmyslně drze a hrubě porušil zákon tím, že odmítl navzdory návrhům obžalovaného předvolat důležité svědky“.

Jedním z nich měla být poškozená, jejíž výpověď z přípravného řízení městský soud přečetl a k hlavnímu líčení ji ze zdravotních důvodů nepředvolal. Zelenka připomněl vyjádření ženiny lékařky, která jí účast u hlavního léčení a setkání s obžalovaným nedoporučila.

Poškozené Dvořák také opět obviňoval z vykonstruovaných, ničím nepodložených lží, vyšetřovatele pak zase z účelového zametání stop pod koberec a tak podobně.

Dvořák loni na konci června zavraždil pracovnici úřadu práce v Praze 2, protože mu v roce 2016 nepřiznala dávky v nezaměstnanosti. Dvořák přišel po poledni do kanceláře oběti, vytáhl pistoli a bez jakéhokoli varování vystřelil. Žena později na následky zranění zemřela. Dvořáka po několika hodinách dopadla policie v centru Prahy. Zastřelené měl Dvořák kvůli nepřiznání dávek už v minulosti písemně vyhrožovat napadením.

Dvořák je odsouzený i za pokus o těžké ublížení na zdraví - na svou bývalou kolegyni z Aera Vodochody totiž vychrstl čtyři dny před vraždou kyselinu sírovou a popálil ji na třech procentech těla. Podle spisu šlo buď o pomstu za to, že žena podle něj stála za jeho předchozím propuštěním, nebo šlo o zhrzenou reakci na to, že neopětovala jeho vyznání lásky.

„Jsem nevinný,“ prohlásil muž souzený za vraždu ženy na úřadu práce v Praze

Krimi

Dvořák také několik dní před vraždou v podstatě zdemoloval byt, který si pronajímal v pražské Libni, a to rovněž ze msty, protože mu domácí zvýšila nájem. Dvořák v bytě rozmlátit nábytek, kuchyňskou linku, namaloval na zdi hákové kříže a také nastražil střelné zařízení, jež zasáhlo policistu, který vešel do bytu během pátrání po Dvořákovi. Proto muž pyká i za pokus o vraždu.

Policie po Dvořákovi pátrala ještě před střelbou na úřadu práce. Bylo po něm vyhlášeno pátrání, protože měl po několika podmíněný trestech nastoupit do vězení na 10 měsíců za pomluvu a vydírání. Nevyrovnal se totiž s vyhazovem z práce a proti Aeru Vodochody, kde do roku 2015 pracoval jako konstruktér, spustil proud hanlivých urážek a útoků ať už formou dopisů, nebo skrze svůj kanál na YouTube.

Dvořák musí také pozůstalým a poškozeným zaplatit přes čtyři miliony korun.

Muž obviněný z vraždy varhaníka v Bašce skončil ve vazbě

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám