Hlavní obsah

Obžalovaní chtěli unést dceru podnikatele. Utekla jim do jiného auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspiraci v béčkových akčních filmech zřejmě hledala dvojice mužů, kteří se rozhodli unést dceru podnikatele z jižní Moravy. Otce chtěli donutit k zaplacení údajně dlužných 25 milionů korun. Na ženu si počíhali, když jela do práce, dvěma auty ji zablokovali a snažili se ji vytáhnout z vozu, přičemž jí hrozili revolverem. Ženu zachránila náhoda v podobě projíždějícího auta. Dvojici hrozí u brněnského krajského soudu, který případ ve středu začal projednávat, až 12 let vězení.

Obžalovaní Soběslav Kolář a Ludvík Eliáš ChalupeckýVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Státní zástupce posadil na lavici obžalovaných Soběslava Koláře a Ludvíka Eliáše Chalupeckého. Právě firma Kolářova otce se marně domáhala údajně dlužných milionů. Dvojice nejprve sledovala služební auta, v nichž jezdil podnikatel, jeho manželka a dcera. V polovině července loňského roku pak muži přikročili k akci.

„Oba řídili vozy Ford Ranger, přičemž Kolář předjel auto řízené poškozenou a zastavil těsně před ní, Chalupecký v druhém voze ji zezadu zablokoval. Kolář přistoupil k okýnku auta poškozené a řekl jí, ať vystoupí. Když odmítla, Kolář se marně pokoušel dveře otevřít. Pak mu Chalupecký podal revolver, na poškozenou přes okno mířil a vyhrožoval, že pokud nevystoupí, zabije ji,“ popsal dramatické chvíle státní zástupce Marek Vagai.

Kolář pak zbraní rozbil boční okénko a do auta nastříkal dráždivý sprej. Dírou znovu mířil ženě na hlavu. V tu chvíli po úzké silnici přijelo další auto, které nemohlo projet kvůli otevřeným dveřím jednoho z fordů. Kolář v tu chvíli schoval pistoli za záda a šel dveře zavřít, čehož žena využila, vyběhla ze svého auta a skočila do přijíždějícího vozu. Jeho osádka ženu pak rychle odvezla pryč a pomohla jí zavolat pomoc.

Dvojice utýrala ve sklepě na Svitavsku uneseného mladíka

Krimi

Kolář i Chalupecký před soudem označili takřka celou obžalobu za nespornou, což znamená, že soud už nebude takto označené věci dál dokazovat. Ještě před jednáním zaplatili ženě 50 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný Soběslav Kolář a Ludvík Eliáš Chalupecký (vpravo)

Zatímco Chalupecký obžalobu hned odkýval, jeho kumpán Kolář soudu nejdříve nabídl mírnější verzi události. „Doznávám, že jsem ji zastavil a žádal jsem ji, aby jela se mnou. I to okno jsem rozbil, ujely mi nervy, na to jsem použil tu zbraň. Ale rozhodně nedoznávám, že bych ji chtěl unést a někam vozit, to by bylo hloupé. Potřeboval jsem jen dokončit faktury kvůli daním,“ řekl Kolář. Po krátké pauze ale náhle změnil názor a souhlasil s tím, že vše se odehrálo tak, jak popisovala obžaloba.

Soudce Michal Zámečník ale i přes jasnou důkazní situaci musel jednání odročit na neurčito. U ženy se totiž po několika týdnech od události zřejmě rozvinula posttraumatická stresová porucha. Musela se odstěhovat z vesnice, kde bydlela, nedokáže dojíždět do práce.

„Představa, že bych se vrátila ke starému režimu, je zcela nemyslitelná,“ napsala soudu. Její zdravotní stav tak bude muset posoudit soudní znalec. Pokud by u ní závažnou poruchu diagnostikoval, dvojice by musela počítat s přísnějším trestem.

Po unesené dceři podnikatele chtěli 100 milionů. Dostali podmínky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám