Hlavní obsah

Po unesené dceři podnikatele chtěli 100 milionů. Dostali podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Krajský soud ve Zlíně v úterý uložil Tomáši Salvetovi, Ivu Lorencovi a Jakubu Steidlovi čtyřletý podmíněný trest za únos dcery kroměřížského podnikatele z roku 2014. Další dva obžalovaní, Vladimír Zavadil a Ladislav Faltýnek, vyvázli bez trestu. Podle státního zástupce chtěli muži po mladé ženě 100 milionů korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za loupež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež hrozilo mužům osm až 15 let vězení. Soud změnil kvalifikaci z loupeže na vydírání a omezování osobní svobody, třem mužům pak hrozilo pět až 12 let vězení. Soud jim vyměřil tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky.

V minulosti byl za tento únos odsouzen k deseti letům vězení Michal Šnajdr, část trestu si odpykal. Později vyšlo najevo, že ve vztahu k němu se stal justiční omyl.

Zatímco Salvet, Lorenc a Steidl vinu popírají a tvrdí, že s únosem nemají nic společného, Zavadil s Faltýnkem se k podílu na něm doznali. Podle státního zástupce Martina Malůše pomohli únos zprostředkovat.

Soud rozplétá dávný únos dcery podnikatele v Kroměříži

Krimi

Žena zaparkovala 14. ledna 2014 večer před domem v Kroměříži auto. Poté k ní podle obžaloby přistoupil Steidl, napadl ji a společně s Lorencem ženu natlačil na zadní sedadlo přistaveného vozu. V něm podle státního zástupce seděl organizátor únosu Salvet.

Ženě sebrali kabelku s peněženkou i doklady a další věci, měla spoutané ruce za zády a přes hlavu plátěný pytel. V noci ji vozili po různých místech a žádali po ní peníze. Poté, co se s únosci dohodla, že jim přiveze 100 milionů korun na benzinovou stanici u Brna, ji následujícího dne brzy ráno vysadili u Vrbky na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc, uvádí obžaloba.

Byla lehce zraněna

Při únosu utrpěla lehké zranění. Je dcerou muže, který obchodoval s pohonnými hmotami a který skončil ve vězení kvůli daňovému úniku. Faltýnek podle obžaloby vybral z odcizené platební karty ženy 20 000 korun a dalších 20 000 korun Lorenc.

Krajský soud případ projednával v hlavním líčení podruhé. V únoru 2019 soud povolil obnovu řízení a zrušil předchozí rozsudky. Ještě dříve přerušil Šnajdrovi, který vinu po celou dobu odmítal, výkon trestu. Loni žalobce Šnajdrovo stíhání zastavil. Spolu se Šnajdrem byl k pěti letům vězení odsouzen i Faltýnek, po dobu trestního řízení několikrát změnil svou výpověď. Čtyři obžalovaní stáli v této kauze před soudem poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám