Hlavní obsah

Je to otřesné, řekl znechucený soudce a dal střelci z Prahy doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na doživotí do vězení poslal v pondělí Městský soud v Praze Jiřího Dvořáka (67) obžalovaného z loňské vraždy pracovnice Úřadu práce v Praze a dalších trestných činů proti životu a zdraví. Verdikt není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Projednávání případu obviněný narušoval nadávkami, soudce ho nechal kvůli vulgaritám několikrát vyvést ze síně.

Soud uložil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest.Video: Novinky

 
Článek

„Žádné pochybnosti o tom, že to byl obžalovaný, nemáme. Svědek ho poznal, tady ho u hlavního líčení popsal,“ uvedl soudce Kamil Kydalka k nejzávažnějšímu z činů. „Máme tady očitého svědka. Paní svědkyně byla přímo v kanceláři, když obžalovaný na otázku poškozené, co potřebuje, vytáhl pistoli a vystřelil. I přes rychlou pomoc poškozená bohužel zemřela,“ doplnil soudce.

„Něco tak otřesného, nechutného jsem za svých prakticky pětadvacet let v justici nezažil. Něco otřesného. Ta pohnutka, ten motiv, je něco tak příšerného, tak zavrženíhodného,“ dodal soudce. Dvořák podle verdiktu vraždil proto, že mu úřednice v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti.

Ani u ostatních žalovaných činů (pokus o vraždu, pokus o těžké ublížení na zdraví, nedovolené ozbrojování) neměl soud pochyb, že byl pachatelem Dvořák.

„Jsem nevinný,“ prohlásil muž souzený za vraždu ženy na úřadu práce v Praze

Krimi

Obžaloba z ublížení na zdraví se týkala incidentu, při kterém měl Dvořák zranit bývalou kolegyni z práce kyselinou. „Obžalovaný při červnovém jednání uvedl, že to byl on, kdo kyselinu vychrstl, a že to byla pomsta za jakési události před mnoha lety,“ zmínil soudce a poukázal na kamerové záznamy z místa činu. „Takže z hlediska dokazování není co řešit,“ dodal.

„Uložený trest je samozřejmě ten nejpřísnější, jaký lze uložit v této zemi. Takový člověk v normální slušné společnosti nemá co dělat,“ konstatoval Kydalka stručně k uloženému trestu.

Dvořák soudce okřikoval

Soud uložením doživotního trestu vyhověl návrhu státní zástupkyně Markéty Pánkové, podle níž byly splněny podmínky pro uložení mimořádného trestu, přičemž ve své závěrečné řeči zmiňovala promyšlenost, zákeřnost či brutalitu Dvořákových činů.

Součástí trestu je rovněž povinnost zaplatit pozůstalým a poškozeným celkem přes čtyři miliony korun.

V případě, že bude verdikt pravomocný, stal by se Dvořák osmačtyřicátým doživotně odsouzeným v České republice.

Pondělní jednání Dvořák narušoval nadávkami na všechny strany, okřikoval rovněž soudce, který jej nechal během dne kvůli chování třikrát vyvést z jednací síně. Dvořákova obhájkyně Soňa Adamová měla ve své závěrečné řeči námitky vůči soudci Kamilu Kydalkovi a vedení hlavního líčení.

Foto: Novinky

Jiří Dvořák u soudu

„Soud v rámci provedeného ‚dokazování‘ vychází z toho, že můj klient přišel, viděl, vychrstl. Přišel, viděl, nastražil. Přišel, viděl, vystřelil,“ prohlásila Adamová s tím, že není na rozdíl od žalobkyně přesvědčena, že byly splněny podmínky pro uložení doživotního trestu.

„Je to, jako bych obhajovala dopravní nehodu, kdy by klient tvrdil, že byly vadné brzdy, a nebylo by prokázáno, zda tomu tak bylo, nebo nebylo,“ doplnila Adamová a uzavřela, že za aktuálního stavu skutkového zjištění podle ní nelze rozhodnout.

Znalci: Chce dál brát spravedlnost do svých rukou

Dvořák byl ve své závěrečné řeči poměrně stručný. „Pokud bych měl tomuto zkorumpovanému soudu přednášet závěrečnou řeč, měla by jedinou větu: ‚Je to to samé, jako kdybych házel perly sviním.‘“ Na výzvu soudce, že má právo tzv. posledního slova, Dvořák odvětil: „Děkuji, již jsem zvracel.“

V pondělí u soudu vypovídali znalci z oboru psychologie a psychiatrie, kteří uvedli, že Dvořák je, a především v době trestného jednání byl, duševně v pořádku a příčetný.

„Nezjistili jsme u obžalovaného žádnou forenzně významnou duševní poruchu, která by snižovala ovládací či rozpoznávací schopnosti ve vztahu k projednávané věci,“ uvedla psychiatrička Monika Holečková.

Dvořák má podle znalců smíšenou poruchu osobnosti, je paranoidní, narcistní, trpí bludy, je přesvědčen o vlastní výjimečnosti, o svém dobrém charakteru a vlastní charakternosti a necharakterním chování ostatních. Ochranné léčení ale prý nemá v takových případech smysl.

„Obáváme se možnosti opakování nějakého obdobného protiprávního jednání,“ dodala nicméně Holečková. Dvořák je totiž podle posudků přesvědčen o oprávněnosti vzít spravedlnost do svých rukou.

Když dostal Dvořák prostor k otázkám na znalkyni, začal na ni poněkud scestně hulákat: „Jak si takovýto ksindl může dovolit likvidovat inženýra s pětatřiceti lety praxe (míněn sám Dvořák) na základě pokynu štětky?“

Soudce ho po několikerém varování, aby se choval slušně – na které Dvořák reagoval: „Nekřičte na mě, tady jste u soudu!!“ – nechal z jednací síně odvést. Stejně tak byl Dvořák vyveden po obdobném extempore při výslechu jednoho ze svědků.

„Jsem nevinný,“ prohlásil muž souzený za vraždu ženy na úřadu práce v Praze

Krimi

Dvořák podle obžaloby zastřelil loni 29. června zaměstnankyni Úřadu práce v Praze 2.  Dvořák vešel do kanceláře a bez varování, aniž by ženě dal jakoukoliv možnost se bránit, vytáhl pistoli a zasáhl ji do břicha. Žena na následky zranění ještě týž den zemřela. Dvořáka po několika hodinách dopadla policie v centru Prahy. Zastřelené měl Dvořák kvůli nepřiznání dávek už v minulosti písemně vyhrožovat napadením.

Dvořák je obžalovaný také z pokusu o další vraždu. Podle obžaloby v bytě v pražské Libni, který si pronajímal a který ve finále zdemoloval ze msty vůči domácí, protože mu zvýšila nájem, instaloval nástražné zařízení. To tři dny před střelbou na pracovním úřadě zranilo policistu, který do bytu vnikl při pátrání po Dvořákovi.

Zastřelil pracovnici úřadu práce, policie skončila vyšetřování a navrhla obžalobu

Krimi

Aby toho nebylo málo, Dvořák čtyři dny před střelbou na Úřadu práce polil na parkovišti Aera Vodochody v Odoleně Vodě pracovnici Aera a bývalou kolegyni kyselinou sírovou. Podle svědků šlo rovněž o útok ze msty. Buď se domníval, že může za jeho propuštění, nebo byl zhrzený. Žena totiž údajně odmítla jeho milostné vyznání.

Ženu popálil na třech procentech těla a je kvůli tomu obžalovaný z pokusu o těžké ublížení na zdraví. „Polití si poškozená zasloužila!“ prohlásil Dvořák v pondělí u soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám