Hlavní obsah

Obec Hostouň a Klánovický les spojují dva vrahy. Střelce z fakulty a Lubinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostouň

Nikoho v obci Hostouň na Kladensku, kde rodina střelce z Univerzity Karlovy žila, by patrně nenapadlo, že se něco takového může odehrát. Přesto se tady čtyřiadvacetiletý mladík v tichosti vyzbrojil a způsobil obrovskou tragédii. V téže obci přitom žil i vrah televizního střihače Michala Velíška David Lubina.

Hostouň, dům střelceVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Někteří místní lidé si spojitost obou mladých střelců vybavují. „Jsme snad líheň nějakých takových lidí,“ pozastavila se nad tím jedna z místních žen. Sama bydlí v domě téměř uprostřed cesty mezi oběma střelci. „Je to neuvěřitelné, že se to takhle sešlo,“ divila se.

Kromě toho, že jsou oba střelci Davidové a bydleli v Hostouni, mají společnou ještě jednu věc. Klánovický les. David Lubina, který v roce 2005 nejprve ohrožoval v Praze ženu s kočárkem a pak zastřelil Michala Velíška, který se jí zastal, se po činu schovával. Tři týdny přebýval v úkrytech, a právě v Klánovickém lese. Nyní i student David K. je podezřelý, že to byl právě on, kdo zastřelil minulý týden mladého muže i s dítětem ve stejném lese.

Ve čtvrtek kolem poledne dostala policie informaci, že mladík z Hostouně odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. V jeho domě pak policie objevila zastřeleného otce. Student David K. pak krátce před 15. hodinou začal střílet v budově fakulty na Palachově náměstí.

Potvrzeno. V Klánovickém lese se střílelo ze zbraně střelce z Prahy

Domácí

Lidé z obce a sousedé jsou událostí stejně překvapení jako všude jinde. „Vůbec by mě nenapadlo, že by něco takového mohl udělat. Kamarádka ho znala, říkala, že s ním jezdila autobusem, ale nikdy se prý s nikým nebavil a spíš koukal skrz lidi. Byl ale slušný, chodil v obleku, s aktovkou, někdy s kloboukem a byl hodně chytrý. Ve škole byl jedničkář, možná šprt a děti se s ním prý moc nebavily, tak byl samotářský, uzavřený do sebe, žil si ve svém světě,“ řekla Právu sousedka, jejíž jméno redakce zná, ale žena ho nechtěla zveřejnit.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V domě v Hostouni na Kladensku žil mladík podezřelý z mnohonásobné vraždy.

„Moc jsme se nevídali. Každý přijede z práce a hned zaleze. Asi tady poslední dobou bydleli jen syn s otcem, matka už tady nebyla, prý se od nich odstěhovala. Moc jsme je nevídali, jen před pár lety tady byly nějaké protesty proti výstavbě, tak tam vím, že paní protestovala a nechtěla tady další baráky, ale tomu se jí nepodařilo zabránit, tak se zase stáhli,“ popisovala rodinu sousedka.

Další lidé o rodině a mladíkovi také věděli spíš až teď z doslechu, ale osobně se moc neznali. „Skoro jsem je nevídal,“ řekl muž a nechtěl se dál bavit. I pošťačka byla zaskočená. „Předala jsem dopisy, nic víc,“ mínila a spěchala k dalším schránkám.

O tom, že by mladík shromažďoval zbraně, nikdo z okolí netušil. „Vůbec by mě to nenapadlo. A je zvláštní, že otec nezjistil, že měl syn ve sklepě zbraně, prý toho bylo hodně. Možná mu na to přišel, možná mu chtěl zabránit, ale on ho zastřelil. Těžko říct, co se tam mohlo stát,“ dodávala žena z Hostouně.

Navíc připomněla i další nechvalně známé události, s nimiž je Hostouň spojená. „Tenhle střelec není sám, kdo tady vedle nás bydlel, o pár ulic dál bydlel i David Lubina,“ připomněla žena případ vraha, který zastřelil televizního střihače Michala Velíška.

David Lubina

David Lubina 13. září 2005 na Karlově náměstí v centru Prahy obtěžoval a ohrožoval mladou ženu pistolí. Dvaatřicetiletý Michal Velíšek si toho všiml, a když se ženy zastal, útočník po něm několikrát bez varování vystřelil. Otec tehdy roční dcery útok nepřežil. Lubina se pak skrýval. A to právě v Klánovickém lese. Policii trvalo tři týdny, než ho dopadla.

„Chybělo nám pár dní.“ Studenta měli policisté v hledáčku kvůli Klánovicím

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám