Hlavní obsah

Na Hodonínsku hoří hala s polyuretanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

V Hovoranech na Hodonínsku vypukl v úterý před polednem požár v hale vyrábějící polyuretan. Situace na místě je velmi vážná, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního nebezpečí. Vedení obce vydalo rozhlasem pokyn, aby obyvatelé nevětrali. Při požáru byli zraněni tři lidé.

Článek

Po neštěstí skončili tři pracovníci firmy v nemocnici, protože se nadýchali zplodin hoření. Situace je tak vážná, že hasiči v Hovoranech vyhlásili takzvaný zvláštní stupeň požárního nebezpečí. Používá se jen u těch největších požárů. Předcházejí mu tři stupně požárního nebezpečí, které jsou vyhlašovány podle závažnosti události.

Dým ohrožuje obce Archlebov, Dražůvky, Stavěšice, Strážovice, Nenkovice, Násedlovice, Hovorany, Větéřov a Želetice. "Pokud někdo vyjde ven, měl by mít na tváři roušku nebo látku namočenou ve vodě," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Požár vzplál podle informací mluvčího hasičů kolem jedenácté hodiny. Na místo ihned vyrazily hasičské jednotky. Sloup dýmu vycházející z haly je vidět z velké vzdálenosti. Příčina vzniku požáru není zatím známá.

Hoří jedna z hal společnosti Neochem plus, která vyrábí produkty z elastické polyuretanové pěnové hmoty. Škoda se předběžně odhaduje na 200 miliónů korun. Na místě pracuje 17 hasičských jednotek.

"Uvnitř je takový žár, že se nedá proniknout do objektu. Je tady tolik dýmu, že musíme zasahovat v dýchacích přístrojích. Zásah je velmi náročný," uvedl mluvčí.

V plamenech skončila nejen samotná výrobní hala s drahými stroji, ale také přilehlý, teprve před půl rokem zkolaudovaný, sklad plný polyuretanu. Jeho střecha se již zbortila. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o jeden z největších letošních požárů v kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám