Hlavní obsah

Myslela, že hraje ve filmu. Soud řeší, proč žena spustila hasicí systém v Národním muzeu

Praha

Bezdůvodným spuštěním hasicího systému Národního muzea se začal v pondělí zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Obžalovaná dvaadvacetiletá žena tím podle spisu způsobila téměř dvoumilionovou škodu. Matce své jednání poté vysvětlila tím, že si myslela, že hraje ve filmu. Za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení dívce žalobkyně navrhla čtrnáctiměsíční podmínku.

SoudVideo: Novinky

 
Článek

Žena podle obžaloby loni na konci března v jedné z místností muzea bezdůvodně rozbila bezpečnostní sklíčko a zmáčkla tlačítko. Nic se ale nestalo, protože šlo o tlačítko na zrušení a blokaci alarmu.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Soud

Totéž zkusila i ve vedlejší místnosti, tentokrát však už zmáčkla tlačítko ke spuštění systému hasicího zařízení. Tím vypustila nádrže speciálního plynu na hašení. Celkem šlo o 716 kilogramů plynu, který stojí 2500 korun za kilogram. Dívka zmáčknutím tlačítek vyprázdnila obě nádrže plynu, a způsobila tak škodu přes 1,7 milionu korun.

Obžalovaná u soudu v pondělí k věci odmítla vypovídat, příliš toho neřekla ani na policii. Zmínila ale, že byla v minulosti párkrát na několik dní hospitalizována v psychiatrické léčebně.

Žena v Národním muzeu aktivovala hasicí systém. Vypustila nádrže za tři miliony

Krimi

Více toho u soudu prozradila její matka. Dívka jí po činu prý sdělila, že do muzea šla s tím, že se tam natáčí film. Ve scénáři prý měla zmáčknutí tlačítka. Matka dále uvedla, že její dcera už v minulosti trpěla hlasy v hlavě, jako by jí režisér říkal, co má dělat, lidé na ulici byli komparzisti.

Znalci se v názoru na příčetnost obžalované v době jednání nicméně rozcházejí. Podle psychiatra Jakuba Šimka trpěla akutním psychotickým stavem, v jehož důsledku byly její ovládací i rozpoznávací schopnosti ovlivněné.

Podle psychiatričky Gabriely Leblové ale jednala poměrně racionálně. Když po činu z muzea odjela za kamarádkou, kde si googlily, do kolika hodin má muzeum otevřeno, aby se vrátila pro své věci, které tam nechala, šla pak na rande a podobně.

„Je vysoce nepravděpodobné, aby se někdo, kdo má chorobně narušené funkce na úrovni nepříčetnosti, choval takto konstruktivně,“ uvedla Leblová, která také zmínila, že dívka na policii žádné hlasy v hlavě nezmiňovala. V dokumentaci se objevuje i vyjádření obžalované, že si to prý jen chtěla vyzkoušet (protože „v životě se má všechno vyzkoušet“), netušila nicméně, že to bude mít takové následky.

Vzhledem k tomu, že se znalci ve svých názorech na psychický stav obžalované rozcházejí, navrhl její obhájce vypracování revizního znaleckého posudku.

Soud bude pokračovat za měsíc.

Policista na Karlovarsku úmyslně zapálil les. Chtěl být akční

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám