Hlavní obsah

Policista na Karlovarsku úmyslně zapálil les. Chtěl být akční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl první, kdo volal na tísňovou linku, že v lese hoří. Do příjezdu požárních jednotek se 27letý policista, který je zároveň dobrovolným hasičem, snažil plameny uplácávat větvemi. Jak se ale nyní ukázalo, loňský srpnový požár u přehrady Březová na Karlovarsku sám úmyslně založil. Ke žhářství se pyroman vyšetřovatelům přiznal s tím, že chtěl být akční.

Požár lesa nad Březovskou přehradouVideo: HZS KK

 
Článek

„Momentálně je záležitost ve fázi vyšetřování, zahájili jsme trestní stíhání z přečinu poškození cizí věci,“ uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Doplnila, že za tento trestný čin hrozí policistovi až tři roky vězení.

Požár tehdy zasáhl zhruba šest hektarů lesa a bojovalo s ním devět jednotek hasičů, kteří vyhlásili druhý nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hořely kmeny stromů, plameny se šířily i jejich korunami. Zásah ztížil nedostatek vody i špatně přístupný terén pro hasební techniku.

Úplně pod kontrolu dostali hasiči oheň až po deseti hodinách. Stíhaný policista je podle zjištění Práva členem dobrovolných hasičů v nedalekých Stanovicích. „Bohužel, je to tak. Udělal nám velkou ostudu. Je mi to líto, když vidím, jak spousta kluků tady udělala hromadu užitečný práce, makají a dělají pro lidi. Pak to jeden člověk všem pokazí,“ reagoval velitel místní jednotky Jiří Buček.

U Karlových Varů hořelo zhruba šest hektarů lesa

Krimi

Podle něj za tím nejspíš stály nenaplněné touhy být hrdinou. „Chtěl se ukázat. Když tam je první, tak se bude snažit hasit. Do jednotky chodil už jako kluk. Byl hodně aktivní a fyzicky zdatný. Na druhou stranu i trochu zvláštní. Chodil se zbraní, takže si mohl při nějakém zákroku hrát na velkého hrdinu pistolníka a začít střílet. Překvapuje mě, že takoví lidé projdou psychotesty a dostanou se k policii,“ pokračoval Buček.

Vyšetřovatelé zjistili, že požár vznikl na více místech. „Od začátku měli podezření na úmysl. On tam byl první, nahlásil to a aktivně hasil, než přijely jednotky. Když se ho na místě ptali, co tam dělal, tvrdil, že se šel proběhnout. Jenže tomu neodpovídalo jeho oblečení. A navíc měl týden předtím nějaký úraz,“ popsal situaci šéf jednotky.

Škoda 300 tisíc

Připomněl také, že v té době bylo hlášeno v okolí i několik menších požárů s podezřením na žhářství.

O trestním stíhání člena své jednotky se Buček dozvěděl minulý týden. „Z doslechu vím, že se přiznal. Jinak jsem s ním od té doby nemluvil. Vyhýbá se nám a odstěhoval se do Karlových Varů, takže tady už není vidět. I když si myslím, že podobnou hovadinu už zřejmě nikdy neudělá, budeme se s ním asi muset rozloučit. Slušně mu řekneme, aby už mezi nás nechodil,“ uzavřel velitel stanovických hasičů.

Požár napáchal na lesním porostu škodu za více než 300 tisíc korun.

„Nedávno nám přišel papír, jestli budeme uplatňovat škodu. Byl tam napsaný ročník narození toho podezřelého a také informace o tom, že to dělá GIBS,“ řekl ředitel společnosti Lázeňské lesy Karlovy Vary Stanislav Dvořák.

„Z toho jsem vydedukoval, že je to nějaký příslušník,“ doplnil. Otázku, zda jej překvapilo, kdo požár založil a jaký k tomu měl motiv, komentoval slovy: „Je to jako z nějakého filmového scénáře.“

Po rozsáhlém požáru v Čelákovicích řeší celníci podezření z daňového úniku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám