Hlavní obsah

Manželčin milenec mě donutil auto zapálit, vysvětluje vraždu obžalovaný

Neobvykle krutý případ vraždy začal ve čtvrtek rozplétat Krajský soud v Liberci. Zabývá se úmrtím ženy, kterou záchranáři nalezli v říjnu 2021 mrtvou v nabouraném a ohořelém autě u silnice mezi vesnicemi Drnovec a Mařeničky na Českolipsku.

Foto: Michael Polák, Právo

Obžalovaný Pavel Nový ve čtvrtek u soudu v Liberci. Za vraždu zvlášť trýznivým způsobem mu hrozí trest na 25 let.

Článek

Na první pohled se tehdy zdálo, že auto vyjelo z vozovky, narazilo do stromu a začalo hořet. Až následné prověřování ukázalo, že šlo o násilný trestný čin.

Ženu měl podle policie a státního zastupitelství zavraždit její manžel. „Omráčil ji paralyzérem, nechal ji sedět v autě a nechal auto sjet ze svahu. Nabouraný vůz pak polil benzínem a zapálil ho,“ popsala státní zástupkyně Petra Pazderková. „Poškozená uhořela. Mohla vnímat, ale kvůli omráčení se sama nemohla z vozu dostat,“ dodala státní zástupkyně.

V písemném vypracování obžaloby navrhla obžalovanému 45letému Pavlu Novému trest 25 let ve věznici s ostrahou. Nový závěry policistů a státního zastupitelství odmítá. U soudu vystoupil s příběhem o třetí osobě.

Podle něj manželka havarovala s jiným, neznámým mužem, s nímž si údajně chtěla užít. Když jel manželku na kole hledat, dotyčný muž si na něj prý u auta počkal a se zbraní v ruce mu vyhrožoval. „Já jsem nechtěl, ale musel jsem to udělat. Chtěl, ať naleju do motoru benzín a ať to zapálím,“ líčil plačtivým tónem muž. „To auto pak začalo hořet, prostě blaflo. Nevím, jestli to zapálil on, nebo to zkratovalo,“ dodal.

Syn ubodal matku 14 ranami, pak se bodl sám a šel se udat. Odsedí si 13 let

Krimi

Mluvil tři hodiny

Aniž by mu musela soudkyně Markéta Navrátilová pokládat jakékoliv dotazy, Nový před soudem vyprávěl tři hodiny v kuse a měl by pokračovat ještě odpoledne. O manželce mluvil po celou dobu jako o Leničce, ale žádnou zvláštní lítost nad jejím úmrtím neprojevil. Svou verzi příběhu začal tím, že ve věznici z psychických důvodů zkolaboval, a v souvislosti s úmrtím manželky líčil především to, jak to pro něj bylo těžké a složité.

Jeho výpověď přímo v soudní síni sledovala také soudní znalkyně z oboru psychologie, jejíž přítomnost si vyžádala obžaloba. Proč to bylo nutné, nechtěla státní zástupkyně prozradit, protože výpověď obžalovaného ještě neskončila.

Nový byl v době činu pravomocně odsouzeným na sedm měsíců nepodmíněně za to, že srazil chodce na silnici, a přestože ho vážně zranil, od nehody ujel. Podle obžaloby tak měl vraždit, když už věděl, že bude muset brzy nastoupit do výkonu trestu.

Napadl sekyrou rodinu, pro nepříčetnost nebyl stíhán. Na Vánoce skočil na Brněnsku z rozhledny

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám