Hlavní obsah

Syn ubodal matku 14 ranami, pak se bodl sám a šel se udat. Odsedí si 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct let ve vězení za matkovraždu má strávit podle středečního verdiktu pardubického krajského soudu osmatřicetiletý Marek H.. Matku (66) ubodal 14 ranami nožem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Bratr měl matku rád, ale měl problémy,“ emotivně bránila před novináři ještě před zahájením hlavního líčení obžalovaného jeho sestra, která je s ním stále v kontaktu.

K tragické události došlo loni 30. března během dne v bytě ve Vysokém Mýtě. „Obžalovaný po předchozím slovním konfliktu, v nepřímém úmyslu usmrtit, fyzicky napadl poškozenou za použití kuchyňského nože s rukojetí o délce 34 cm a délkou čepele 20 cm,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Ženě způsobil celkem 14 bodnořezných ran.

Jak tehdy informoval Milan Šimek, vedoucí odboru obecné kriminality krajského ředitelství policie v Pardubickém kraji, ve stejnou dobu, kdy chtěl operační důstojník vyslat policisty do rodinného domu, ve kterém mělo dle oznámení dojít k vraždě, přišel za policisty místního obvodního oddělení muž, který byl zraněn v oblasti břicha.

„To, že oba případy spolu souvisí, zpočátku policisté nevěděli. Zraněnému muži okamžitě poskytli první pomoc a zavolali mu rychlou záchrannou službu. Během ošetřování se jim muž svěřil s tím, že zabil svoji matku. V batohu přinesl nůž, který k jejímu usmrcení použil. Následně byl muž převezen do nemocnice, kde se podrobil urgentní operaci,“ uvedl v březnu Milan Šimek.

Syn zavraždil v Pardubicích vlastní matku

Krimi

Mezi matkou a synem docházelo k neshodám, které nakonec vyústily v neštěstí.

„Můj záměr to nebyl v žádném případě. V životě bych si nemyslel, že bych byl schopný někoho zabít, natož vlastní mámu, kterou jsem měl rád,“ řekl soudu obžalovaný, který dosud neměl záznam v rejstříku trestů ani přestupků. Problémy má ale s exekucemi, které dosahují několika set tisíc korun.

„Měl jsem půjčky. Zadlužování, to začalo roku 2008, vzal jsem půjčku pro třetí osobu, ale půjčil si na dobré slovo, od té doby jsem do toho spadnul,“ vysvětlil muž, který až do tohoto roku také pracoval, pak byl nezaměstnaný a dostal rakovinu, z níž se vyléčil. I podle svých slov ale měl problém s alkoholem.

„Poprvé jsem se napil ve 14 letech, pravidelně jsem začal pít v osmnácti. Myslím, že jsem to už neovládal. Pil jsem pivo a rum, pokud jsem pil jen pivo, tak jsem neměl takové problémy,“ uvedl s tím, že až se někdy dostane na svobodu, chce své problémy nějak řešit. „Chci se odstěhovat co nejdál a začít nějak znovu, i když teď nevím jak,“ uvedl soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám