Hlavní obsah

Majitel kebabu v Plzni sdílí na Facebooku videa na podporu Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, jehož policie vyšetřuje kvůli vyvěšení protižidovských nápisů na plzeňské prodejně kebabu, sympatizuje s radikálním palestinským hnutím Hamás. Své názory prezentuje také na facebookovém profilu. Podle religionistky a judaistky Věry Tydlitátové jde o podporu terorismu.

Foto: Facebook

Jeden z facebookových příspěvků, který sdílel majitel kebabu v Plzni. Video je o Ahmedu Jásinovi, což byl spoluzakladatel a duchovní vůdce Hamásu.

Článek

Turecký majitel rychlého občerstvení začal být v poslední době na Facebooku velmi aktivní. Mimo jiné sdílel video o Ahmedu Jásinovi, což byl spoluzakladatel a duchovní vůdce Hamásu. „To, co má na sítích, je v podstatě oslava bojovníků Hamásu a podpora terorismu,“ upozornila Tydlitátová z plzeňské katedry blízkovýchodních studií, jež se zabývá také extremismem.

Podle ní je podnikatel o svých názorech přesvědčený. „Není to jenom póza. Může být i nebezpečný,“ sdělila. Doplnila, že v tomto případě nejde o otázku náboženství. „Mám mezi muslimy přátele. Budu hájit každého, koho by někdo napadal kvůli víře. Ale tohle je něco jiného. Jde o podněcování k nenávisti, které se nedá nikomu tolerovat,“ zdůraznila Tydlitátová.

Policie to, zda kontroluje i podnikatelův facebookový profil, nekomentovala. „Zabýváme se všemi okolnostmi,“ podotkla její mluvčí Dagmar Brožová. Případ aktuálně policie prošetřuje jako podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a etnické či jiné skupiny osob.

Tureckého majitele kebabu v Plzni vyšetřuje policie za protižidovské nápisy

Krimi

Novinky oslovily také několik odborníků na islám a extremismus. K věci se nevyjádřili kvůli nedostatku času nebo proto, že se dříve po svých mediálních výstupech stali terčem útoků.

Majitel prodejny Sultan Kebab, která stojí v centru Plzně kousek od Staré synagogy, už v České republice pobývá více než deset let a má českou manželku. V minulosti neměl problémy se zákonem. Novinkám ve středu řekl, že za protižidovskými nápisy nevidí nic špatného. Ve výloze měl mimo jiné vylepené „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel“.

Foto: Facebook

Protižidovské nápisy, které se objevily u dveří plzeňského kebabu.

Členové židovské obce jsou z události vystrašeni. Informaci potvrdil její předseda Jiří Lőwy, na nějž se obraceli. „Může to na sebe navázat militantnější skupinu Turků. Věřím policii, že záležitost prověří,“ uvedl Lőwy.

Hamás 7. října masivně zaútočil z Pásma Gazy na jih Izraele, kde podle izraelských úřadů povraždil na 1400 lidí, převážně civilistů. Přes 220 lidí, včetně malých dětí, odvlekl zpátky do Gazy.

Izrael zveřejnil nahrávku hovoru teroristy, který se rodičům chlubil vražděním

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám