Hlavní obsah

Tureckého majitele kebabu v Plzni vyšetřuje policie za protižidovské nápisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie se zabývá protižidovskými nápisy, které vyvěsil na svém podniku majitel prodejny kebabu stojící jen kousek od plzeňské Staré synagogy. Turecký podnikatel Novinkám řekl, že ve svém počínání nevidí problém. Muž je podezřelý z trestného činu hanobení národa, rasy a etnické či jiné skupiny osob.

Foto: Klára Mrázová

Plzeňský kebab, jehož majitel vyvěsil na podnik protižidovské nápisy

Článek

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a etnické či jiné skupiny osob. Plakát jsme zajistili a ohledali místo činu,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Majitel rychlého občerstvení Sultan Kebab v Kopeckého sadech se Novinkám přiznal, že nápisy umístil ke vchodu sám. Mimo jiné na nich stojí „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel“.

„Proč bych je tam nedal?“ ptal se muž. „Je to špatné, ty lidi jsou špatní,“ doplnil majitel a ukazoval přitom na televizi, kde zrovna běžely zprávy o situaci v Pásmu Gazy. Na další dotazy už nechtěl odpovídat.

Jako za nacistů. V Berlíně kdosi označuje domy, kde žijí Židé, Davidovou hvězdou

Zahraniční
Foto: Facebook

Protižidovské nápisy, které se objevily u dveří plzeňského kebabu

Na nápisy upozornili Plzeňané, kteří si jich všimli, a kontaktovali předsedu plzeňské židovské obce Jiřího Lőwyho. Ten uvedl, že dostal v úterý večer e-maily od několika lidí. „Věc jsem předal policii, která už o záležitosti věděla,“ sdělil ve středu odpoledne Novinkám Lőwy.

Na Lőwyho už se obrátili někteří členové židovské obce, především ti starší, protože mají strach. „Ptali se, co to znamená,“ řekl Lőwy. Zároveň informoval Federaci židovských obcí, která protižidovské nálady sleduje.

Podle předsedy plzeňské židovské obce jde o první podobný případ, s nímž se v západočeské metropoli setkal. Nápisy, které už z podniku zmizely, považuje za provokaci. „Může to na sebe navázat militantnější skupinu Turků. Věřím policii, že záležitost prověří,“ doplnil.

Nacistické pozdravy spolužáků vyhání židovské děti z nizozemských škol

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám