Hlavní obsah

Lékaře, který u ženy neodhalil zranění lebky, soud osvobodil

Krajský soud v Ostravě v úterý v odvolacím řízení pravomocně uzavřel kauzu lékaře novojičínské nemocnice Petra Kolmana, odsouzeného za těžké ublížení na zdraví kvůli údajnému zanedbání péče o zraněnou pacientku, u níž neodhalil poranění lebky. Žena trpí doživotními následky. Soud vyhověl odvolání lékaře a v plné míře ho očistil od obžaloby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Kolman u soudu.

Článek

Kolmana dříve uznal vinným Okresní soud v Novém Jičíně, vyměřil mu peněžitý trest 75 tisíc korun a také zákaz činnosti lékaře na odděleních v režimu pohotovostní služby na 18 měsíců. Odvolací soud ale tento rozsudek zrušil s tím, že lékař se nedopustil trestného činu a své povinnosti neporušil.

Dnes již devětadvacetiletá žena se v roce 2018 zranila v opilosti při pádu na diskotéce. Podle svědků omdlela, na místo proto zavolali sanitku, která ženu převezla do nemocnice. Petr Kolman je lékařem, který zraněnou dívku v nemocnici přijal. I když záchranka, která dívku přivezla, upozornila na možný úraz hlavy, neprovedl podle obžaloby potřebná vyšetření, jaká by měl, neposlal ji na rentgen a neodhalil zlomeninu spánkové kosti. Její stav přisuzoval zejména opilosti. „Neučinil nic, co by vedlo ke zjištění poranění,“ konstatovala u soudu státní zástupkyně.

Lékař neposlal sanitku k nemocnému, který následně zemřel. Dostal pokutu

Krimi

Lékař následně předal ženu rodičům, kteří si ji odvezli domů. Na druhý den pak kvůli krvácení do mozku skončila v nemocnici v Ostravě, kde se podrobila náročné operaci. Ze zranění si odnesla doživotní následky. Je ochrnutá a odkázaná na péči svých blízkých.

Lékař pochybení u soudu odmítal a trval na tom, že neměl důvod se domnívat, že by pacientka měla poranění hlavy. Také soudkyně poukázala na to, že lékař neměl důvod žádat další vyšetření pacientky, protože neměla viditelné poranění, pouze nepotvrzenou informaci, že se udeřila do hlavy. To, že ženu neposlal na rentgen hlavy, mu nelze podle soudkyně vyčítat. „Nebyly k tomu dostatečné objektivní indicie,“ řekla soudkyně Renée Freiwaldová.

Rodina v dalším občanskoprávním soudním sporu po novojičínské nemocnici vymáhá ještě odškodné. Zprošťující rozsudek přitom bude mít na tento spor poměrně zásadní vliv. Proti verdiktu již není možné odvolání, státní zástupkyně ale podle svých slov zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dávali jí dva roky života, teď slaví osmnáctiny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám